Opinii

Opinie Sorin Paslaru: Cat timp ministrii nu vor trai din salarii, statul va submina economia

20.07.2009, 00:00 28

Cea mai puternica alianta electorala din istoria Romaniei a dat din pacate un guvern mai dezbinat ca niciodata si pe masura ce alegerile prezidentiale se apropie, functionarea guvernului risca sa se blocheze. Ineficienta administratiei creste pe zi ce trece este acceptat si asumat public faptul ca posturile bugetare SE IMPART FAVORITILOR, exact ca dregatoriile de pe vremea eroilor lui Nicolae Filimon din „Ciocoii Vechi si Noi".
La 20 de ani de la Revolutie, destinele Romaniei sunt tot in mainile acelorasi oameni. Este vorba de generatia de 40 de ani de atunci care a stat la incalzire in posturi obscure inainte de ‘90 si a preluat puterea sub obladuirea lui Ion Iliescu. La 60-65 de ani devine limpede ca acestia au ajuns in postura celor pe care i-au schimbat in anii '90 si ca este nevoie de „sange proaspat in sistem".
Problema este insa si mai dificila, pentru ca cei care acum au 35-45 de ani, esalonul II, sunt ca pregatire sub nivelul primilor, dar tendinta la abuzuri si disponibilitatea de a folosi pozitia publica pentru interese private sunt mult mai accentuate.
Indiferent de regimul politic sau top management, competenta intr-o organizatie, de stat sau privata, se transmite ca un fir rosu de la o generatie la alta prin cei mai buni oameni, nu neaparat prin sefi. Exista undeva intr-un ungher al unui minister sau al unei companii un aproape pensionar care stie cum se fac lucrurile din punct de vedere tehnic, unde trebuie pusa o virgula si unde nu, care stie secretul unei clauze dintr-un contract de mii de pagini. Daca acest fir rosu al minimei competente va fi intrerupt pentru ca toate angajarile la stat se fac fraudulos, Romania va pierde enorm. Incet-incet, in pofida faptului ca suntem a saptea tara ca marime din UE, vom fi priviti tot mai prost si vom sta mereu la coada mesei Europei.
Deja am pierdut mult din cauza lacomiei si indolentei celor de la putere din perioada '90-'96, cand Bancorex si Banca Agricola au fost fraudate, printre altii, chiar de cei care trebuia sa le pazeasca, adica ofiteri din serviciile secrete si Ministerul de Interne. De asta nu mai avem nicio banca de stat mare, nicio companie petroliera de stat mare - pentru ca cine a fost la putere, romani de-ai nostri, le-a furat. Normal ca institutiile internationale ne-au cerut privatizarea.
Multi cititori au felicitat ZF cand a facut trimitere pe prima pagina la juramantul depus de ministri la preluarea functiei, dar unii au fost mirati ca am pus astfel problema.
20 de ani de capitalism, in care ar fi trebuit sa invatam asumarea in practica personala a ceea ce spunem in public, nu au sters cei 50 de ani de comunism in care vorbele nu au avut nicio valoare.
Cat timp ministrii, secretarii de stat, sefii de banci sau de companii de stat nu vor fi functionari de cariera, tehnicieni onesti, pentru care incalcarea juramantului fata de stat sa insemne cu adevarat o povara, deriva statului se va accentua.
Iar businessul va suferi si mai mult, intr-o masura in care multi nici nu-si dau seama acum, pentru ca fara oameni de stat puternici, competenti si loiali comunitatii vom fi inghititi. Intr-un razboi, cu juramantul nu e de glumit. Razboaiele sunt acum economice. Franta, Germania, Anglia au armate de functionari pentru care loialitatea fata de stat este totala.
Cat timp ministrii nu vor trai din salariu, vom face doar joc de glezne local si nu vom avea nicio credibilitate externa, iar statul va submina businessul local in loc sa-l intareasca si sa-l scoata in lume.
Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO