Opinii

Opinie Sorin Paslaru: Dupa ce ca va dam bani, mai stam si la coada?

29.01.2010, 00:00 23

Este absolut de neinteles cum la 20 de ani de la Revolutieserviciile publice din Romania sunt la un nivel atat de jos. Si nuvorbim de constructia de autostrazi sau de spitale noi,megaproiecte, ci de relatia zilnica a platitorului de taxe custatul.

Legi date si modificate dupa intrarea in vigoare, rezolvari deprobleme care creeaza alte probleme, institutii care se calca pepicioare - parca o nesfarsita cale a lui Sisif are in fataadministratia romaneasca. Ultimele exemple: legea salarizariiunice, Prima Casa si modificarea impozitarii microintreprinderilorde la sistemul cu 3% pe venit la 16% pe profit.

Salarizarea unica a bugetarilor, la care actualul guvern alucrat un an, a trebuit sa fie modificata dupa data de intrare invigoare a legii, 1 ianuarie, pentru ca prevederile erau neclare siincomplete. In scoli, spitale si alte institutii publice contabiliinu stiau cum se modifica sporurile, care se aplica si care nu, cumse recalculeaza salariile. Asa ca guvernul ce sa faca, a mai dat oordonanta. Culmea este ca nici acum, la doua zile dupa aparitiaordonantei in Monitorul Oficial, tot nu e clar. Solutia? Vom vedeain cateva zile - va mai aparea o ordonanta!

La Prima Casa, este de neinteles de ce a trebuit Guvernul saastepte epuizarea legala a programului, 1 ianuarie, pentru aclarifica ce se intampla: se prelungeste, se modifica?

Si mai interesanta este rezolvarea: vor fi luate in consideraretoate antecontractele semnate pana la 15 februarie. Ce va fi dupa?Nu se stie, programul va fi modificat. Pai daca tot era programulin vigoare si mai sunt bani in fondul de garantare, de ce nu a fostprelungit pe termen nedefinit, pana la epuizarea plafonului, iarcand venea noua formula, se schimba si gata? Ca sa aiba acumoamenii in cap un dead-line si sa alerge disperati dupa acte. Parcadecizia de a cumpara o casa se ia in doua zile.

La Ministerul de Finante, atat de performanta este noua echipade comunicare artistica incat cele 150.000 de microintreprindericare erau impozitate cu 3% pe venit si care trebuie sa treaca laimpozitul pe profit au fost in ceata pana ieri: se aplica sau nunoul impozit? Trebuie completata o declaratie? Si pana cand?

Intr-un final, cu doua zile inainte de termenul pe care ilavansau unii consultanti, seful fiscului a dat un ordin prin caretrecerea este facuta automat. De ce nu putea fi dat acest ordin dela inceput, odata cu modificarea legislatiei sau de ce nu putea fiinclusa prevederea direct in noua legislatie?

Pentru ca structura statului nu este gandita dupa ideea: creareasi adaptarea institutiei pornind de la nevoile individului, ciinvers. Exista intai institutia si apoi isi cauta de lucru.

De ce nu are Ministerul de Finante sau Ministerul de Interne sauchiar Guvernul oameni responsabili doar cu asta: sa studieze caresunt pasii pentru un contribuabil sa isi faca buletin, sa isiinmatriculeze masina, sa isi faca o firma, sa isi faca pasaport, sadepuna declaratia de impozit?

Si apoi sa vina si sa spuna: institutiile X si Y trebuiecomasate, in institutia Z trebuie infiintat biroul T pentru caplatitorul de taxe/cetateanul cu o cerere sa nu mai faca inca undrum/doua in alta parte.

De ce se poate plati, spre exemplu, taxa pentru pasaport doar laCEC? De ce nu este indicat un cont unde sa poata fi transferatibanii si Ministerul de Interne sa primeasca dovada platii facutaprin oricare banca?

Daca ii vorbesti primului-ministru de aceasta problema, tetrimite la ministrul de interne. Daca ii vorbesti ministrului deinterne, spune ca asta e ultima pe lista prioritatilor. Daca iispui functionarului de la ghiseu, iti spune ca este un simplusalariat. "Nu noi facem legile." Da, dar voi ne luati banii. Chiarsi cand platim trebuie sa stam la coada?

Sorin Paslaru este redactorul-sef alZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO