Opinii

Opinie Tănase Stamule, economist, decan FABIZ, ASE: Cotă unică versus impozitare progresivă – o discuţie desprinsă de realitate

Opinie Tănase Stamule, economist, decan FABIZ, ASE:...

Autor: Tănase Stamule

22.03.2024, 10:27 974

În lumina actualului sistem fiscal din România, se conturează o dezbatere între cota unică de impozitare şi impozitarea progresivă. Conceptul de cotă unică de impozitare este cel care se aplica in prezent in Romania si se bazează pe ideea că fiecare contribuabil plăteşte o rată procentuală uniformă de impozit, în timp ce impozitarea progresivă implică creşterea cotelor de impozit pe măsură ce veniturile contribuabililor cresc.

În prezent, în România, avem mai multe cote de impozitare. Pentru veniturile salariale şi cele din chirii, cota este de 10%, pentru dividende este de 8%, iar pentru companii, cota de impozitare este de 16% din profit. Pentru microîntreprinderi, cota poate fi de 1% sau 3% din venituri.

Astfel, in functie de domeniul in care activeaza angajatul, acestuia i se aplica o rată procentuală unica de impozit, diferenta fiind data de proportia impozitului in venitul sau. Spre exemplu, pentru un salariu de 5000 de lei, impozitul pe venit este de 315, in timp ce pentru un salariu de 7000 de lei, impozitul pe venit este de 455 de lei.

Cotă unică este concepută pentru a simplifica sistemul fiscal şi pentru a încuraja creşterea economică şi inovaţia, oferind în acelaşi timp transparenţă şi predictibilitate contribuabililor. De obicei, oamenii se simt descurajaţi de gândul că, pe măsură ce îşi cresc veniturile, vor fi supuşi unor impozite din ce în ce mai mari. În acelaşi timp, cotă unică este considerată cea mai simplă metodă de impozitare, eliminând birocraţia asociată cu impozitarea progresivă.

Pe de alta parte, impozitarea în cote progresive înseamnă că pe măsură ce veniturile contribuabililor cresc, cotele de impozit datorate statului vor creşte în consecinţă. Cu alte cuvinte, cei cu venituri mai mari vor contribui mai mult la veniturile statului. In plus, sistemul progresiv de impozitare trebuie însoţit de o serie de deduceri fiscale si de un aparat fiscal reformat si digitalizat.

În ciuda avantajelor si dezavantajelor ambelor sisteme, trebuie sa privim spre realitate: România nu este pregătită in prezent pentru implementarea unui sistem de impozitare progresiv! Actuala situaţie fiscală din România arată că tranziţia către impozitarea progresivă ar fi dificilă şi riscantă. Agentia Naţională de Administrare Fiscala (ANAF) se confruntă deja cu provocări semnificative în colectarea taxei pe valoarea adăugată (TVA), iar o schimbare majoră în sistemul de impozitare ar putea complica şi mai mult lucrurile. De asemenea, trecerea la un sistem progresiv de impozitare şi renunţarea la cota unică în acest moment ar putea determina mediul de afaceri să caute alternative pentru plata salariilor şi ar putea alimenta şi mai mult economia subterană.
Prin urmare, atunci cand se iau in discutie cele doua sisteme de impozitare, unic si progresiv, trebuie privita nu doar teoria fiscală, ci şi realitatea economică şi administrativă din Romania. Orice modificare în sistemul fiscal trebuie abordata echilibrat si gradual, astfel incat implementarea ei sa fie eficienta şi cu un impact pozitiv asupra economiei şi societăţii româneşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO