Opinii

Opinie Tănase Stamule, economist, decan FABIZ, ASE: Este desfiinţarea Pilonul 2 soluţia socialiştilor pentru creşterea pensiilor? Cum îl apărăm de PSD şi de ce merită să luptăm?

Opinie Tănase Stamule, economist, decan FABIZ, ASE: Este...

Autor: Tănase Stamule

07.12.2023, 13:34 1531

Proiectul creşterii pensiilor cu 40% a deschis o dezbatere între PNL şi PSD legată de sursa de finanţare a acestei creşteri. Socialiştii spun că ANAF îşi va creşte masiv veniturile pentru a acoperi cele 30 de miliarde necesare în 2025 pentru a acoperi cheltuielile suplimentare pe când liberalii spun că este imposibil că ANAF să facă un astfel de salt în colectare şi cred că prin creşterea pensiilor PSD vrea să forţeze mana viitorului guvern de după 2025 pentru a creşte taxele.

Unul dintre cele mai toxice scenarii vehiculate de echipa lui Marcel Ciolacu este cel al desfiinţării pilonului 2 şi folosirea acestor bani pentru a acoperi deficitul de la pensii. Această soluţie, care are din ce în ce mai mulţi susţinători în rândul socialiştilor ar însemna o catastrofă pentru România şi ar schimba total ecosistemul economic pe care l-am construit în ultimii ani. Pentru a înţelege mai bine impactul pilonul 2 vă voi enumera mai jos o serie de riscuri pe care le avem dacă socialiştii vor acţiona în această direcţie.

1. Desfiinţarea pilonului 2 înseamnă efectiv naţionalizarea acestor sume. Banii pe care oamenii i-au strâns în ultimii 16 ani şi care astăzi sunt proprietate personală a acestora, gestionată temporar de fondurile de pensii, vor deveni proprietatea statului, fără că oamenii să fie întrebaţi daca doresc acest lucru. Fiecărui cetăţean i se va fura minim câteva zeci de mii de lei, pe care i-a strâns la pilonul 2 şi pe care îi va primi când va ieşi la pensie. Această acţiune, care ne aduce aminte de naţionalizarea comunistă din anii 50 va fi o lovitură la baza economiei de piaţă româneşti şi va lovi la însuşi principiul proprietăţii private că element primordial al orânduirii economice actuale.

2. Pilonul 1 va fi lovit masiv în 2030-2031 atunci când ies la pensie decreţeii. După 2030 se va deteriora mult baza de contributori la pilonul 1 şi asta va deveni o problemă uriaşa. Pilonul 2 este soluţia prin care se suplimentează de fapt pensia celor mai tineri care vor trăi o problemă structurală cu pilonul 2. Dacă dorim în 30 de ani o soluţie cât de cât sustenabila e nevoie absolută de piloanele 2 şi 3. Pe măsură ce scade numărul de contributori pilonul 1 se va prăbuşi iar finanţarea directă a propriei pensii este soluţia. Astăzi raportul contribuabili la pilonul 1 versus beneficiari de pensie din pilonul 1 este 1,1 la 1. Avem doar cu 10% mai mult contribuabili şi este cel mai mic raport din Europa. După 2031, vom avea 0,7 la 1 adică, 30% mai puţin plătitori decât beneficiari. Ăcesta este motivul cel mai puternic pentru a avea alternativă la pilonul 1.

3. Astăzi, 70% din banii din pilonul 2 se folosesc pentru a cumpăra titluri de stat. De fapt, banii de pensie ai românilor, finanţează statul la costuri reduse. Acest mecanism are beneficii atât pentru cetăţeni fiindcă se investesc banii lor în instrumente financiare sigure cu risc redus, cât şi pentru stat fiindcă se finanţează mai ieftin. În cazul în care aceste sume vor dispărea din cererea de titluri de stat, atunci guvernul vă trebui să apeleze doar la bănci sau fonduri internaţionale care cu siguranţă vor deveni mult mai scumpe. Statul român va fi la mila creditorilor internaţionali care vor creşte dobânzile şi ne vor afunda şi mai tare în datorii. Astăzi, România, plăteşte 2,5% din PIB pe dobânzi, aproximativ 8 miliarde de Euro anual. Dacă desfiinţam pilonul 2 de pensii e posibil să plătim brusc peste 10-12 miliarde de Euro pe an doar pentru dobânzi. O mare parte din veniturile suplimentare din naţionalizare se vor duce de fapt la dobânzile crescute.

4. Desfiinţarea pilonului 2 va însemna o lovitură fatală pentru Bursa de Valori Bucureşti. Aproximativ 30% din bani sunt folosiţi pentru investiţîi. Datorită fondurilor de pensii s-au « românizat » multe companii aflate pe bursa. Bucăţi mari din companii strategice precum OMV Petrom, Hidroelectrica, DIGI au fost cumpărate de fondurile de pensii ale românilor, păstrând valoarea adăugată creată de acestea şi mai mult în ţară. Dacă banii de la pilonul 2 vor dispărea de pe bursă, aceasta îşi va pierde masiv din importanţa iar indicele BVB îşi va pierde mult din valoare. Totodată, pe termen scurt şi mediu, companiilor listate le va fi mult mai greu să găsească finanţare. Tocmai acum când bursa începe să devină un instrument serios de finanţare a companiilor, statul se gândeşte să o lovească direct.

Este greu de înţeles de ce în echipa din jurul premierului nu se înţeleg aceste argumente economice care exprimă fundamentele existenţei pilonului 2. În jurul acestuia ar trebui să fie consens total politic şi să nu fie niciodată vreo dezbatere existenţială. Din păcate, lipsa de educaţie economică din jurul premierului şi incapacitatea acestuia de a înţelege problemele economice complexe ne duc într-o criză acută generată de lipsa de capacitate cognitivă a unei părti a guvernanţilor de a înţelege riscurile desfiinţării pilonului 2.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO