Opinii

PSD isi apara coruptii cu disperare

20.02.2006, 21:43 14

Pentru prima data, in cei 16 ani de la Revolutie, cativa inalti demnitari, fosti si actuali - Dinu Patriciu, Dan Ioan Popescu, George Copos - sunt anchetati pentru coruptie si grave infractiuni. Eu am prevazut ca acest fapt crucial va produce spaima in randurile celor cu musca pe caciula, iar fortele politice care i-au nascut si oblojit vor trece la contra-ofensiva pentru a bloca mersul anticoruptiei. Chiar asa s-a si intamplat joia trecuta la Senat si cum era de asteptat: in fruntea contraofensivei se afla PSD. Dupa ce a trantit la vot noua institutie DNA, responsabila de asaltul anticoruptie, PSD si-a anuntat strategia, o strategie pe cat de sireata, pe atat de inselatoare. Cine putea sa ticluiasca mai bine asa ceva decat vechiul nomenklaturist ion Iliescu. De data aceasta el a iesit in fata pentru ca este in joc soarta baronilor pe care i-a pastorit de-a lungul timpului.

Iliescu vrea sa dea trei lovituri dintr-o data. In primul rand sa elimine DNA, prima institutie judiciara care a atacat coruptia la nivel inalt. In 2003 a avut si el o institutie pompos denumita Parchetul National Anticoruptie si l-a pus ca procuror-sef pe Amarie, care in doi ani si jumatate nu a anchetat nici un singur caz de coruptie la nivel inalt. A doua lovitura: sa blocheze anchetele initiate de DNA si David Morar pana la votarea noii legislatii. A treia lovitura: sa rupa in doua Parchetul - o parte sa se ocupe de crima organizata si alta de marea coruptie, iar sefii lor sa fie demascati de Consiliul Superior al Magistraturii, unde PSD conteaza pe oarecare protectie. Americanii au o vorba: If you canÕt beat them, join them - Daca nu-i poti bate, uneste-te cu ei, iar o data ce esti in mijlocul lor, dezbina-i, faramiteaza-i pana ii faci praf.

Deocamdata PSD culege roadele votului din Senat. Ne amintim ca in aceeasi zi au protestat impotriva celor petrecute la Senat si Ambasada SUA si Ambasada Marii Britanii si monitorii Comisiei Europene. A venit si un dus rece contra PSD de la Internationala Socialista. Mai multi europarlamentari din grupul socialist au criticat dur votul camarazilor din Romania, iar in martie vor transmite o delegatie socialista la Bucuresti ca sa se lamureasca asupra pozitiei PSD fata de coruptie. Cotidianul francez Les Echos scrie ca integrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 este serios periclitata de respingerea in Senat a legii DNA; avertizeaza ca daca legea nu va adoptata, Romania poate sa fie sigura ca integrarea ei va fi amanata cu un an. Eu cred ca nici Iliescu, nici Geoana nu-si dau seama ce pata neagra a fost lipita pe imaginea PSD prin votul contra DNA.

Joi si vineri la Cotroceni, la invitatia presedintelui Basescu, conducerea tuturor partidelor din parlament - cu exceptia PSD - s-a pronuntat in favoarea intoarcerii la Senat a ordonantei de urgenta privind DNA si Basescu a declarat: "Nu sunt adeptul nici unei alte solutii alternative. Ar discredita Parlamentul si interesul meu si al intregii natiuni e sa avem un Parlament credibil", dat fiind ca unele partide au produs unele modificari care nu afecteaza fondul, ci doar tind sa previna obiectiuni constitutionale, Basescu a decis sa mai invite astazi pe sefii partidelor insotiti de de un raport pentru a definitiva textul. Cum Vadim Tudor a reafirmat decizia PRM de a vota de astadata ordonanta de urgenta, la Senat este asigurata o majoritate solida.

S-ar putea ca si conducerea PSD sa-si dea seama ca nu e bine ca partidul sa ramana singura forta politica ce se opune institutiei DNA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO