Opinii

„Puterea” dăunează grav profesionalismului....

„Puterea” dăunează grav profesionalismului....

Autor: Mihai Dragnea

14.10.2012, 13:35 492

Urmărim de ceva timp un spectacol halucinant oferit de "noua Putere", cei care au câştigat cu surle şi trâmbiţe Alegerile locale din iunie, proaspăt "înscăunaţi" atunci şi la Palatul Victoria.

Pe vremea când erau în Opoziţie, USL dădeau dovadă de foarte multe idei şi propuneri economico-sociale care ar fi putut ajuta enorm economia României: stabilitate, măsuri de creştere economică, repararea unor greşeli enorme ale Guvernărilor anterioare, cum ar fi tăierea salariilor bugetarilor cu 25%, impozitara pensiilor, creşterea TVA la cel mai mare nivel din UE, irosirea banului public pe drumuri în munţi şi bazine de înnot ca în bancuri, când Capitala nu are o centură ocolitoare la standarde vestice, măcar fie ele şi de la 1970...

Tot liderii USL vorbeau atunci de un audit al activităţii Guvernului anterior, infierat cu atâta mânie, care şi-a bătut joc de banii noştrii, a irosit în proiecte inutile şi prin fraude banii Statului, şi câte şi mai cate.

Ce am primit în schimb? Circ şi gafe cât cuprinde.... toate pe banii şi munca noastră, din păcate.

De curând, in acest spectacol care a început cu promisiuni fenomenale, de reparare şi îndreptare a tuturor nedreptăţilor şi erorilor comise de Guvernele Boc 1 până la "n+1", Guvernul Ponta a adus în scenă şi "inventatorul oficial" al circului televizat, cel care a "patentat" în România o serie de producţii TV despre clarvăzători, vrăjitoare, vampiri, dispariţii "inexplicabile", şi alte "senzaţionalisme".

Ei bine, producţiile de mai sus continuă acum chiar pe spinarea noastră, a contribuabililor, când Guvernul care ar trebui să ne reprezinte, joacă in direct "Alba-Neagra" cu averea Statului, avându-l ca partener chiar pe "senzaţionalul" Dan Diaconescu.

Guvernul, prin OPSPI joacă "poker" cu cele mai de valoare companii care au mai rămas încă în proprietatea sa....ăsta este crudul adevăr.

Şi deşi are în mână toate pârghiile legale, îşi alege ca parteneri, maeştrii ai "show-urilor senzaţionale şi trucajelor", după care se refugiază timid în poziţia de "gâgă" sau "fată mare", sacrificând "oamenii de încredere", numiţi anterior în poziţii cheie, aşa, ca să întărească imaginea de mai sus.

Sigur, acum ştim: Vulpescu e de vină! A recunoscut chiar şi el, când şi-a dat demisia. Dar efectele, cine le suportă? Cine plăteşte pentru locurile de muncă pierdute că investitorii nu mai au încredere în nimic în legătură cu România? Că nu se mai creează alte locuri de muncă? Că vom plăti salariile la Oltchim din munca noastră a contribuabililor (cei care încă mai muncesc legal şi mai plătesc taxe şi impozite, câţi or mai fi ei, că nici asta nu ştim sigur) în timp ce combinatul nu poate produce nimic în continuare.

Că tot noi vom plăti din nou toate aceste pagube "colaterale" din deciziile eronate ale celor ca Vulpescu, Ungureanu, Boc, Udrea, Orban, Videanu şi mulţi alţii, care şi-au lăsat amprenta asupra României în ultimii 22 de ani.

Din experinţa mea, în cazul în care un subordonat nu şi-a făcut treaba cum trebuie, primul tras la răspundere nu e normal să fie subordonatul, ci chiar superiorul care i-a încredinţat poziţia respectivă, căci nu l-a urmărit, sfătuit sau controlat. Pentru că incompetenţa sau reaua intenţie nu are cum să vină de jos în sus, ci exact invers, aşa cum vin şi numirile. Dacă Vulpescu l-ar fi numit în funcţie pe Ponta, atunci situaţia era alta.

Asta în condiţiile în care, ne aşteptăm pe zi ce trece să aflăm de un nou "răsunător succes" al Guvernului Ponta, falimentul prognozat al Hidroelectrica şi vânzarea pe bucăţi, la un preţ de dumping, aşa cum e şi normal în stare de faliment sau insolvenţă, stare în care a fost adusă cea mai mare şi puternică companie de Stat, care activează pe un sector ultra-profitabil, de monopol, şi care ar trebui să fie o maşină de făcut bani, aşa cum este cazul peste tot in lume.

Victor Ponta conduce un Guvern de tip "uite ministrul-nu e ministrul". Nu cred că s-a mai intâmplat vreodată ca într-un timp atât de scurt, în vreme de pace, în condiţiile în care ai o majoritate confortabilă în Parlament, ai "pole position" să câştigi Alegerile parlamentare, "reuşeşti" atât de multe rateuri, pe toate planurile, schimbi miniştrii ca pe ciorapi, dând cea mai dureroasă mostră de incapacitate şi lipsă de resurse şi profesionalism.

Din Cabinetul Ponta propus pentru investire, la ora actuală, după doar 4-5 luni, mai sunt încă Miniştrii doar aproape jumătate din cei de la început, şi în plus la unele ministere s-au perindat şi câte 3 miniştrii, la altele sunt Miniştrii delegaţi de Victor Ponta, ca Ministru Interimar şi Prim Ministru, în acelaşi timp. Să nu mai spunem că unii din Miniştrii sau Secretari de stat au râmas din cei ai Guvernelor Boc sau Ungureanu, atât de hulite pentru lipsa dovedită de profesionalism.

În plus, vedem din nou clar că sistemul de numire a oamenilor în funcţii importante nu a avut nici de această dată nimic în comun cu pregătirea profesională, studiile efectuate sau experienţa de conducere în domeniile respective, cu extrem de puţine excepţii, lucru dovedit şi de cazurile Oltchim sau Hidroelectrica, poate cele mai importante companii pe care Statul încă le mai deţine, aduse în prag de faliment prin decizii atât de pripite şi şocante pentru investitori.

Cum să mai ai credibilitate în faţa vreunui investitor, de oriunde ar fi el, SUA, Rusia, Franţa sau de nicăieri, în condiţiile în care aplici metode la limita legii pentru a rezolva, chipurile, situaţii păguboase pentru Stat? Ce mai urmează acum, Naţionalizare!??? Că în rest, le-am încercat pe toate....

Dovadă în plus bâlbâielile cu efecte negative greu de estimat pentru România de la Referendum, Hidroelectrica, Fondurile Europene, construcţia de autostrăzi, (ne)reîntregirea salariilor şi a indemnizaţiilor pentru mame, cota TVA, stilul de negociere în continuare păgubos şi servil cu FMI sau CE, adică exact "în punctele esenţiale".

Din păcate, noua Putere şi-a arătat extrem de clar limitele, într-un timp extrem de scurt.

Chiar nu există oameni valoroşi în această formulă politică care a preluat Guvernarea, pe care să nu îi vedem că fac asemenea gafe care afectează România şi românii care încă mai trăiesc aici, de o asemenea gravitate, aşa cum arătam mai sus?

Eu sunt convins că ei există, dar mă tem că întregul sistem politic din România, de o opacitate extremă, bazat pe sisteme de finanţare obscure, alianţe care de multe ori surprind prin lipsa logicii elementare a mesajelor sau prin inconsecvenţa discursului, izvorâte din legături uneori chiar dovedite ale anumitor personaje influente cu diverse "servicii" sau foste "structuri", la care se adaugă schemele de salarizare deficitare şi discreţionare din sistemul public, toate astea pur şi simplu duc la crearea unui mediu deloc propice dezvoltării unor astfel de profesionişti de care România are nevoie ca de aer.

De ce sa întâmplă aşa doar în România, nu şi în Polonia sau Ungaria, ţări cu sisteme de organizare similare în trecut?

Ei bine, asta este o întrebare foarte bună. Poate chiar viitorul României depinde de un răspuns la această întrebare, un răspuns care ar trebui să ne ajute să ieşim din acest cerc vicios al distrugerii, risipei şi răfuielilor personale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO