Directiva privind raportarea publică pentru fiecare ţară în parte (CbCR), ce vizează sporirea transparenţei fiscale a grupurilor multinaţionale, a fost adoptată după mai bine de cinci ani de la prima propunere a Comisiei Europene. Directiva a intrat în vigoare pe 21 decembrie 2021 şi se adresează, în primă fază, doar grupurilor multinaţionale cu venituri consolidate de cel puţin 750 de milioane euro, pentru ultimele două exerciţii financiare consecutive, a căror companie mamă este stabilită în UE, şi grupurilor a căror companie mamă este stabilită în afara UE, însă are filiale sau sucursale medii sau mari conform unor criterii definite la nivelul UE.
Transpunerea directivei în legislaţia naţională a fiecărui stat membru UE va trebui să aibă loc cel târziu la data de 22 iunie 2023, iar prevederile vor deveni aplicabile începând cu cel târziu 22 iunie 2024. Astfel, primul an fiscal de raportare publică va fi 2025, cu termen limită de depunere 31 decembrie 2026 (presupunând anul fiscal ca fiind cel calendaristic).
Care e scopul expunerii publice a informaţiilor conţinute în rapoartele CbCR?
Scopul directivei privind raportarea publică CbCR nu este doar de a introduce un nou instrument de transparenţă fiscală privind impozitul pe profit al multinaţionalelor, ci şi de a spori atenţia publicului asupra unor informaţii ce până recent ajungeau în lumina reflectoarelor doar în cazuri extreme, de regulă cu caracter litigios.
În esenţa, demersul UE este de a creşte transparenţa fiscală, ca mecanism important pentru buna funcţionare a pieţei interne. Această directivă va cere companiilor multinaţionale să raporteze unde îşi realizează profiturile şi unde îşi plătesc impozitul, ceea ce este mai important ca niciodată pentru a asigura o redresare economică echitabilă din criza pandemică actuală. De asemenea, din perspectiva administraţiilor fiscale, acest demers vine să completeze lista iniţiativelor menite să contribuie la diminuarea acţiunilor care au ca finalitate evitarea plăţii impozitelor şi taxelor.
Când, unde şi de către cine trebuie depus raportul CbC? Care este obligativitatea şi condiţiile raportării publice pentru fiecare ţară în parte (CbCR) în România?
Directiva vizează atât grupurile a căror companie mamă este stabilită în UE, cât şi grupurile a căror companie mamă este stabilită în afara UE, însă are filiale sau sucursale medii sau mari conform cifrei de afaceri în UE (obligaţia de raportare revine filialelor din UE sau sucursalelor grupului).
În acelaşi timp, sunt exceptate de la raportarea publică CbCR companiile din sectorul bancar ce sunt deja supuse raportării publice în temeiul Directivei 2013/36/UE.
Raportul anual va trebui să fie disponibil pe website-ul entităţii care face obiectul obligaţiei de raportare. Odată publicat, raportul va rămâne accesibil publicului pentru o perioada minimă de cinci ani consecutivi.
Este posibilă amânarea publicării informaţiilor financiare?
Directiva cu privire la raportarea publică pentru fiecare ţară (“CbCR”) stârneşte anumite întrebări cu privire la impactul asupra confidenţialităţii datelor comerciale strategice şi la riscul unei interpretări eronate a anumitor agregări fiscale. În acest sens, rămân puse în vedere anumite clauze de salvgardare, precum amânarea unei publicări a informaţiilor financiare ce ar putea cauza prejudiciu comercial semnificativ, pentru o perioadă de cel mult 5 ani, cu prezentarea în prealabil a unor dovezi ce susţin faptul că ar putea cauza prejudiciu comercial.
Care este impactul directivei asupra companiilor?
Pentru companii este importantă evaluarea progresului transpunerii directivei în legislaţia naţională a fiecărui stat membru UE cât şi impactului directivei asupra activităţilor desfăşurate de acestea.
Totodată, impactul va fi evaluat si de către Comisia Europeană până la data de 22 iunie 2027, iar această revizuire va examina în special dacă este oportun să fie extinsă obligativitatea de raportare şi la companiile mai mici.
De ce CbCR public nu este o simplă cerinţă de raportare suplimentară?
La prima vedere, pare că grupurile multinationale (inclusiv cele prezente local) vor trebui să adauge încă un proiect pe lista lor tot mai mare de proiecte de conformare fiscală.
Cu toate acestea, noile cerinţe de raportare nu vor furniza nicio informaţie suplimentară autorităţilor fiscale, aşa că pare greu de văzut cum vor exista beneficii de creştere a veniturilor la nivelul guvernelor statelor membre.
Partea nevăzută este însă că publicarea de informaţii precum veniturile realizate, numărul de angajaţi, precum şi cuantumul impozitelor plătite în fiecare stat UE poate crea un prejudiciu serios de imagine. Aceste date urmează a fi supuse atenţiei opiniei publice, într-un proces fără judecător, juriu sau drept la apărare.
În consecinţă, recomandarea noastră ar fi ca grupurile multinaţionale ca întreg, dar şi filialele lor din România să pună la punct o strategie coerentă de comunicare în jurul taxelor plătite.
Miruna Lungu, Senior Manager PwC România
Alexandru Ardei, Manager PwC România