Opinii

Silviu Brucan: Canicula politica

21.08.2006, 21:03 25

Traim o dosariada a vietii politice romanesti care face sa tasneasa din arhivele secrete unul din marile adevaruri ale revolutiei si anume ca in decembrie 1989 simbioza securitate - nomenclatura
s-a rupt in doua: o parte a preluat puterea si cealalta parte s-a raspandit in randurile opozitiei.
Cand am facut aceasta afirmatie, mi s-a obiectat ca nu am dovezi. Iata, acum apar zi de zi dovezile acestui fapt istoric.
Nu ma mira deloc ca PSD, in frunte cu "fondatorul" sau Ion Iliescu, considera ca desecretizarea ofiterilor politici constituie o "vanatoare de vrajitoare" care genereaza isterie politica. Timp de 16 ani s-a straduit cu toata puterea ca aceste arhive sa ramana pecetluite in pivnitele serviciilor de informatii sub pretextul ca scoaterea lor la lumina primejduieste siguranta nationala. Dupa cum nu ma mira ca primele liste de informatori si turnatori cuprind nume din toate partidele politice. Si suntem abia la inceput. Figura centrala a acestei operatiuni, autorul legii deconspirarii Securitatii si membru al Colegiului CNSAS, Constantin Ticu Dumitrescu prevede ca operatia ar putea dura peste zece ani. Doar e vorba de milioane de dosare.
Ce efecte va avea asupra vietii politice romanesti?
In linii mari va avea loc o curatire a clasei politice, dar nu totala, deoarece vor ramane niste pozitii ?arici?, care vor cauta sa supravietuiasca.
In privinta efectelor punctuale e prematur sa profetizam. In prima etapa, adica pana la 1 ianuarie 2007, vom fi nevoiti sa defilam cu legislatura existenta, inclusiv guvernul existent. Dar dupa 1 ianuarie se vor declansa unele miscari politice care vor capata consistenta numai in cazul unor alegeri anticipate. Decizia capitala depinde de Cotroceni pentru ca de asta data Traian Basescu va fi eliberat de constrangerile integrarii in Uniunea Europeana. Va trebui insa sa cantareasca atent sansele electorale, tinand seama ca nu poate conta doar pe Partidul Democrat. Sondajele indica o oarecare crestere a popularitatii democratilor, dar departe de a constitui temelia unui guvern majoritar. Toate incercarile lui Emil Boc de a largi cota electorala a democratilor prin formarea unui partid prezidential au esuat.
In campania decomunizarii liberalii au jucat un rol mai viguros - vezi proiectul legii lustratiei si apropierea de organizatiile societatii civile prin institutul creat pentru demascarea crimelor comunismului. Toate sondajele de opinie din ultima vreme releva faptul ca numai formula Aliantei liberal-democrate are sanse de a cuceri o majoritate substantiala.
Amenintarile lui Dan Voiculescu privind excluderea PD de la guvernare nu sunt luate in serios. Tupeul acestui politruc frizeaza absurdul, fiind primul lider politic din actuala legislatura care a primit verdictul CNSAS de colaborator al fostei politii politice. Ca forta politica, Partidul Conservator a reusit sa intre in parlament numai prin concubinaj, agatandu-se de pulpana unui alt partid.
Despre Partidul Romania Mare este greu de apreciat cum va afecta dosariada capitalul sau electoral. Lozinca lui Vadim Tudor "Lasati securistii sa vina la mine" are rasunet biblic, dar ea poate avea succes doar la fostii securisti, al caror vot l-a avut si pana acum. In publicatiile sale, Vadim l-a luat in brate pe Voiculescu, doar ca arma indreptata contra lui Basescu, dar nu cred ca ar comite greseala de a se combina cu acesta in plan electoral.
Vom asista si in 2007 la o competitie Gigi Becali - Vadim Tudor si va fi interesant de urmarit strategia celor doi pentru cucerirea drept-credinciosilor si alegatorilor sensibili la pozitionari nationaliste.
In orice caz, dosariada a ridicat temperatura luptei politice, mutand accentul pe un teren care a ramas parloaga timp de 16 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO