Opinii

Silviu Brucan: Prioritatea CNSAS

14.08.2006, 18:51 24

Dintr-odata, dupa 16 ani de toleranta si chiar complezenta fata de fostii securisti, canicula de vara aceasta a fost incinsa de un bombardament asupra consiliului CNSAS. Diverse ONG-uri, sindicate si asociatii profesionale s-au luat la intrecere socialista, toti cerand cu maximum de urgenta sa se cerceteze daca nu cumva printre diferitele persoane care ocupa in prezent functii de raspundere s-au strecurat informatori sau turnatori ai Securitatii. Un ONG din presa a lansat campania "Voci curate", cerand verificarea ziaristilor din presa centrala si locala, organizatiile studentesti vor sa fie cercetat trecutul rectorilor, prorectorilor si decanilor, si ca sa avem si un "invatamant curat" s-au raliat si sindicatele respective cu cererea ca si functionarii din minister impreuna cu inspectorii scolari sa fie trecuti prin probatoriu. Dornici sa castige cursa pentru "curatenie", liberalii din Guvern s-au repezit sa solicite verificarea tuturor liderilor sai, inclusiv cei la nivel local.
Ce s-a intamplat de s-au dezlantuit atatea pasiuni cu accente de integritate si franchete morala? E ceva suspect aici. In iunie cand s-au predat CNSAS acei legendari kilometri de dosare de la SRI, s-a zvonit ca vreo cateva zeci de lideri politici vor fi acum deconspirati si o minte bolnava de scenarita ar fi iscodit acest bombardament de solicitari la CNSAS tocmai pentru a bloca deconspirarea marilor mahari, ca s-a pomenit si de doi fosti premieri. Dupa toate povestile nazdravane care s-au tesut in jurul "loviturii de stat" din decembrie 1989, ipoteza de mai sus nu mai pare atat de trasnita.
De aceea, este foarte bine ca intr-un interviu acordat unui ziar central, presedintele CNSAS Claudiu Secasiu a precizat ca prioritatea institutiei este cea stabilita prin lege, adica verificarea in primul rand a politicienilor. "Daca nu am face aceasta ierarhizare, am intra in blocaj" - a punctat Secasiu. Saptamana trecuta, ziarul Gandul a si publicat lista a 29 de dosare de politicieni care urmeaza sa fie deconspirati, desi dupa parerea mea este o greseala sa fie puse laolalta cele 9 dosare "de retea", care cuprind in general fosti turnatori, cu cele 20 de dosare "de urmarit". In prima categorie se afla in frunte Mona Musca, lider politic de prima marime in lumea politica.
Deocamdata, lipsesc nume rasunatoare al nomenclaturistilor care au acaparat puterea in decembrie '89 si ma tem ca dosarele acestora nu mai sunt de gasit, asa cum imi spune experienta mea personala. Imi amintesc ca in ziua de 12 ianuarie 1990 ofiterii de securitate care se aflau in cladirea din Calea Rahovei au scos arhivele secrete in curte si au dat ordin sa li se dea foc. Dar flacara a fost atat de mare incat s-au alarmat si au decis sa incarce arhivele intr-un camion si sa le duca la fabrica Scaeni de langa Ploiesti pentru a proceda apoi la topirea lor.
Stiu de la un muncitor de la Scaeni, care mi-a spus ca intrucat camionul a sosit seara tarziu, cand fabrica nu mai lucra, arhivele au fost descarcate cu gandul de a le topi a doua zi. Pe la miezul noptii, acel muncitor a patruns in depozit si folosind o lanterna a dat din fericire peste un dosar voluminos care purta numele Silviu Brucan. A strans cele sase dosare cu acest nume, le-a bagat in portbagaj si a venit cu masina direct la Palatul Victoria imediat ce s-a luminat de ziua si mi-a predat mie dosarele mele. Sunt documente absolut fantastice. Dosarul de aproape o suta de pagini consacrat arestarii si interogatoriului din 1989, dupa Scrisoarea celor 6, l-am dat publicitatii in saptamanalul Expres Magazin.
Dar recuperarea dosarelor mele a constituit o exceptie. Sunt sigur ca toate dosarele care au ajuns la Scaeni au fost topite, iar ele se refereau la persoane care se aflau la putere in ianuarie 1990. Singura intrebare este daca securistii din Calea Rahovei au procedat din proprie initiativa sau au executat un ordin superior - that is the question.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO