Opinii

Sorin Paslaru: Businessul romanesc isi pune cravata

20.10.2006, 19:32 19

"Prinsesem un post in administratia locala si parintii credeau ca sunt fericit. Dar eu ma sufocam cu 110 euro pe luna, asa ca am plecat in Spania, am strans bani cu care m-am intors si am facut o banca in franciza".
Este povestea unui tanar din Oradea care, alaturi de alti mici intreprinzatori, tes reteaua de business a societatii care vine. Istoria lui o veti putea citi in ziarul de luni.
Ei sunt oamenii care nu se multumesc cu putin, care folosesc oportunitatile ce s-au inmultit enorm in Romania in ultimii ani.
Acum este timpul oamenilor care vor mult si repede. Al micilor intreprinzatori sau al marilor vizionari.
Se stie ca atunci cand este intesat de evenimente, timpul curge mai incet. De aceea, romanii care au intrat in business traiesc acum la o viteza dubla fata de omologii lor din Vest.
Dincolo, numai in sectoarele foarte fierbinti, adica in IT, sau in tradingul de energie, de actiuni sau de valute mai sunt intalnite temperaturi care la noi sunt banale.
Insa febra imobiliara, a infiintarii de noi businessuri si a cresterii accelerate pentru companiile mari este acum slab "corporativa", este "neinstitutionalizata", adica putine companii din topul celor mai mari 100 din Romania sunt cotate la bursa, si la fel de putine mari afaceri create dupa 1989. Asa ca putini jucatori persoane fizice se pot implica cu sume modeste pentru a simti cu adevarat "febra aurului".
Abia in anii ce vin capitalismul va deveni intr-adevar popular. Iar ingredientul principal va fi bursa de valori, pe care oamenii vor juca atat direct, cat si prin fonduri mutuale sau prin fondurile de pensii.
In America, jumatate din capitalizarea de piata a bursei este detinuta de marile fonduri de pensii, la care contribuie zeci de milioane de americani. Mai mult sau mai putin, orice crestere pe Wall Street este resimtita in buzunarele lor.
Deocamdata banii multi si jocurile mari, la vedere, se fac tot in strainatate.
Spre exemplu, afaceri cum este AD Pharma, una dintre cele mai mari companii de medicamente din Romania, care detine lantul de farmacii Sensiblu, a ales sa se coteze in strainatate.
Acum zece ani, doi tineri francezi cu MBA au infiintat un lant de farmacii. Intre timp, s-au extins in productie si depozitare. Acum au vandut o treime din actiuni pe Bursa din Londra si au obtinut confirmarea valorii: au creat o companie de 400 de milioane de euro.
Pe bursa romaneasca s-a listat anul acesta o singura companie, si aceea de stat - Transelectrica.
AD Pharma a vrut insa listarea la Londra atat pentru vizibilitate, cat si pentru absorbtia mult mai lejera a actiunilor vandute. A fost totusi vorba de 120 de milioane de euro. Probabil ca daca ar fi fost in Polonia, unde bursa are o "adancime", adica o valoare a tranzactiilor de 8-10 ori mai mare decat in Romania, s-ar fi listat acasa.
Abia dupa listarea marilor afaceri romanesti pe bursa vom avea cu adevarat oglinda valorii lor. Cand vor avea in ce sa investeasca si cei care lucreaza in strainatate, care vor prefera sa cumpere actiuni decat sa-si faca case.
Cand macar 10% din cele 3-4 miliarde de euro trimise anual vor intra pe bursa, vom vedea zorii capitalismului popular.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO