Opinii

Teodor Melescanu: Cum am adus NATO in Romania

31.03.2008, 19:38 18

Pentru prima data in istorie, Romania organizeaza un eveniment cu totul deosebit: un summit al Aliantei Nord-Atlantice, apreciat de cei mai importanti actori ai scenei politice internationale ca fiind un summit istoric pentru NATO. Reuniunea, care va incepe la 2 aprilie, constituie una din cele mai importante actiuni de politica externa pentru Romania si nu numai, o etapa absolut noua in configurarea identitatii noastre de stat membru al NATO.
Din perspectiva unui aliat atat de tanar in NATO, suntem mandri ca, iata, la doar patru ani de la summit-ul de la Istanbul unde participam in premiera ca membru cu drepturi depline, aliatii nostri au investit incredere in noi, oferindu-ne aceasta oportunitate remarcabila de a fi tara gazda pentru cea mai mare reuniune din istoria NATO. Iata ca nu am intrat doar in organizatie, ci o aducem in Romania, incheind, practic, un ciclu extraordinar de eforturi pentru a marca prezenta noastra in Alianta.
De la aderarea la Alianta Nord-Atlantica, Romania a incercat sa demonstreze ca este una dintre cele mai importante tari ale ultimului val de integrare, nu numai la nivelul dimensiunilor geografice, dar si la nivelul contributiei substantiale la securitatea euro-atlantica. Am aderat la o Alianta aflata in plin proces de transformare, ceea ce ne-a oferit oportunitatea de a ne adapta din mers la evolutiile organizatiei impreuna cu aceasta. Astfel, ne-am dezvoltat potentialul si capacitatea de a participa activ atat la nivelul operatiunilor si misiunilor, cat si in planul initiativelor si evolutiilor conceptuale la nivel de aliat. Romania are o importanta geo-strategica deosebita, data fiind vecinatatea Balcanilor, precum si in ceea ce priveste asigurarea securitatii la Marea Neagra. Responsabilitatile regionale ale Romaniei au crescut astfel in importanta si intensitate prin dezvoltarea diplomatiei apararii, participarea la operatiunile aliate si asistenta de securitate oferita statelor partenere.
In mod cert, organizarea summit-ului NATO din 2008 la Bucuresti vine ca o recunoastere a rolului activ jucat de Romania in Alianta.
In privinta agendei intalnirii la nivel inalt a Aliantei, Romania spera ca largirea NATO va reprezenta unul din rezultatele majore si vizibile ale summit-ului. Consideram ca procesul de largire a NATO transpune in practica obiectivul comun al unei asa-numite Europe "whole and free", unita in pace, democratie si valori comune.
Dorim o largire ambitioasa a NATO cu cele trei state candidate din Balcani - Croatia, Albania si Macedonia - capabile sa-si asume responsabilitatile calitatii de membru si sa demonstreze angajamentul fata de principiile fundamentale ale Tratatului de la Washington. Mai mult, suntem convinsi ca noile state care vor primi la Bucuresti invitatia de a demara negocierile de aderare vor aduce in alianta un plus de valoare la nivelul avansarii procesului de transformare pe care il parcurge Alianta.
Dupa cum stiti, Alianta Nord-Atlantica are ca principiu fundamental de functionare consensul aliatilor in avansarea deciziilor sale. Speram, astfel, ca si in ceea ce priveste largirea, acest consens sa fie realizat, prin flexibilizarea intereselor aliatilor NATO.
Misiunea Aliantei din Afganistan va fi, de asemenea, unul din principalele subiecte care vor fi discutate. In cazul in care va exista o decizie politica la nivelul NATO si al conducerii Romaniei, Ministerul Apararii este pregatit pentru o suplimentare a efectivelor din Afganistan, insa aceasta nu ar fi una substantiala. Avand in vedere ca resursele sunt la limita, atat in ceea ce priveste personalul, cat si aspectul financiar, cresterea va fi limitata la cel mult o companie. Iar daca va exista o solicitare in sensul participarii la misiuni de instruire a armatei afgane, Romania ar putea trimite o echipa de 10-20 de militari.
Un alt subiect de pe agenda summit-ului se refera la amplasarea scutului antiracheta al Aliantei. Romania va sustine la summit-ul NATO, avand in vedere principiul indivizibilitatii, conceptul de full coverage in ceea ce priveste amplasarea scutului antiracheta. Speram astfel ca, in declaratia ce va fi adoptata cu acest prilej, sa se mentioneze necesitatea acoperirii mai multor tari ale Aliantei cu un sistem complementar al NATO, care sa se adauge celui american, ce va fi instalat in Polonia si Cehia. Suntem de parere ca sistemul antiracheta propus de SUA reprezinta o contributie importanta la apararea teritoriului unor tari membre ale NATO, dar suntem constienti ca teritoriile altor tari, inclusiv cel al Romaniei, nu sunt acoperite in integralitate.
Referitor la eforturile depuse pentru dezvoltarea componentei europene a sistemului american de aparare antiracheta, acestea reprezinta un demers al SUA, bazat pe o serie de evaluari proprii si dezvoltat in cooperare bilaterala cu o serie de tari aliate din Europa.
Potrivit acestor evaluari, amplasarea unei componente a sistemului MD SUA in Europa raspunde unei nevoi de securitate, iar acest aspect a fost amplu prezentat in consultarile desfasurate atat cu celelalte tari membre ale NATO, cat si cu statele partenere.
Desi Romania nu este implicata in acest proiect, pozitionarea noastra fata de acest demers porneste de la premisa ca sistemul SUA va aduce un plus de valoare sistemului de securitate din Europa si a spatiului euro-atlantic in ansamblu.
In ceea ce priveste relatia NATO - Rusia, apreciem ca angajarea de substanta a celor doua parti intr-un dialog constructiv are rolul de a elimina perceptiile eronate privind utilitatea sistemului. Avand in vedere caracterul defensiv al facilitatilor MD SUA din Europa, consideram ca amplasarea acestora in Europa Centrala nu va modifica echilibrul strategic din Europa.

Teodor Melescanu este ministrul apararii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO