Opinii

Titlurile de stat, asteptate la BVB

12.09.2003, 00:00 16

Lansarea primei emisiuni de titluri de stat prin Bursa de Valori Bucuresti se lasa inca asteptata, desi a fost anuntata ca sigura de mai multe ori chiar de la inceputul acestui an. BVB a privit cu maxima seriozitate acest subiect inca de la inceput, lucru dovedit clar si de faptul ca este deja al doilea an in care sunt incluse veniturile din comisioanele pentru tilturile de stat in proiectul de buget. Poate parea deja redundant a mai mentiona cat de importante sunt aceste instrumente pentru BVB, insa trebuie reamintit in acest context ca la Bursa din Cehia, 80% din valoarea tranzactionata in prima jumatate a acestui an este reprezentata de titlurile de stat si de obligatiuni, in Ungaria acest procent se ridica pana la 25%, iar in Turcia pana la 54%.
S-a spus ca BVB ar fi responsabila de intarzierea acestui proces datorita faptului ca nu s-a implicat in modificarea legislatiei, ceea ce este fals. Este adevarat ca exista acte normative care se bat cap in cap, si ma refer aici la Regulamentul Tripartit semnat de CNVM, BNR si MFP in decembrie 2001 si la Ordonanta 28 aprobata de Legea 525. Conform primului act, BVB poate fi doar piata secundara pentru titlurile de stat, Ministerul Finantelor fiind cel care decide prin prospectul de emisiune daca va merge prin BNR sau prin BVB. SSIF-urile in schimb pot fi atat dealeri primari cat si secundari cu conditia sa aiba un capital social egal cu jumatate din capitalul social al unei banci (160 de miliarde de lei) si respectiv o patrime din capitalul social al unei banci (80 de miliarde de lei).
Ordonanta 28 aprobata de Legea 525 spune ca titlurile de stat cu o maturitate mai mare de 365 de zile sunt valori mobiliare si prin urmare exclude posiblitatea ca BNR sa fie piata secundara pentru ele. De asemenea, ca sa aiba drept de a tranzactiona titluri de stat, capitalul social al unui SSIF trebuie sa fie de patru ori capitalul social minim al unui SSIF (2 de miliarde de lei) deci de 8 miliarde de lei.
BVB a incercat sa armonizeze aceste doua acte normative si in conditiile in care anul trecut nu se stia ca Ordonanta 28 va suferi noi modificari, BVB a propus in decembrie 2002, modificarea Regulamentului Tripartit. In acest moment propunerile BVB sunt ca pentru SSIF-urile din piata primara, capitalul social sa fie o treime din capitalul social minim al unei banci, in vreme ce pentru piata secundara, acesta sa ramana la 8 miliarde de lei. Credem ca in acest moment, foarte important este segmentul dealerilor din piata secundara deoarece BVB, poate fi conform legilor in vigoare, doar piata secundara. Prin urmare credem ca nu este foarte important la aceasta ora sa insistam pe conditiile pe care ar trebui sa le indeplinineasca dealerii in piata primara. Credem ca dealerii din piata secundara reprezinta  primul segment care ar trebui sa inceapa sa functioneze, iar Ministerul Finantelor Publice a fost de acord sa le dea un vot de incredere.
Dealerii din piata secundara fac tranzactii cu banii clientilor asa ca nu exista nici un risc legat de decontarea acestor tranzactii, ceea ce face oarecum nejustificata temerea autoritatilor ca ar putea exista incidente care sa afecteze aceste plasamente. In plus, acesti dealeri sunt cei care au facut pana in acest moment tranzactii cu actiuni si obligatiuni si nu a fost inregistrat niciodata nici un incident.
In concluzie, pot spune ca BVB este in acest moment o piata pe care aceste instrumente ar trebui sa existe cat mai curand, deoarece se ofera un mediu transparent de formare a pretului. Se pot utiliza de asemenea mai multe mecanisme de formare a acestuia: pe baza de executie automata (ordine - cotatii ferme) si prin negociere (cotatii informative deal). De asemenea market makerii (intermediarii, care indeplinind anumite conditii, au dreptul de a afisa cotatii ferme in piata) asigura lichiditatea emisiunii respective. In plus, termenul pentru decontare este flexibil pentru segmentul negociere (T+x) si fix pentru segmentul executii automate (T+1) fata de T+3 cat este in acest moment pentru actiuni si pentru obligatiuni. Aceste mecanisme oferite de sistemul Arena impreuna cu Regulamentul 15 sunt contributiile proprii ale BVB special pentru a face piata sa mearga si in aceasta directie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO