Pensii private

Astazi se da startul pensiilor private obligatorii. Cum arata fondurile si ce trebuie stiut despre fiecare?

Astazi se da startul pensiilor private obligatorii. Cum arata fondurile si ce trebuie stiut despre fiecare?

Pentru detalii, vezi documentul atasat

17.09.2007, 18:38 22

Cele 14 fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) sunt asemanatoare in multe aspecte, incepand de la profilul de risc si politica de investitii. 13 din cele 14 au un profil de risc mediu. Doar cel administrat de Generali Pensii are un profil de risc ridicat, investind o pondere mai mare din active in actiuni listate.
Politica de investitii pentru fondurile cu risc mediu se bazeaza in general pe proportia 70%-30%. 70% din activele fondului sunt investite in instrumente cu un grad redus de risc (titluri de stat din Romania, Uniunea Europeana, SUA, Japonia, Canada si obligatiuni ale Bancii Mondiale, FMI, BERD si altele), in timp ce 30% constituie partea dinamica a fondului, orientata spre obtinerea de randamente.
Acest portofoliu cuprinde plasamente in actiuni si obligatiuni listate, instrumente de piata monetara (pentru lichiditatea activelor fondului), fonduri mutuale, obligatiuni municipale si alte instrumente.
Insa politica de investitii a fondurilor este flexibila si permite marje destul de largi ale plasamentelor. Pentru instrumentele cu risc scazut, ponderea de active poate ajunge la 85%-90%.
In acelasi timp, pentru actiunile listate, instrumentele cu cel mai mare grad de risc din portofoliul fondurilor, ponderea maxima permisa poate oscila intre 20% si 35% pentru fondurile cu risc mediu. In cazul fondului administrat de Generali, ponderea obisnuita (din portofoliul-tinta) din active care va fi investita in actiuni listate este de 36%, aceasta putand atinge chiar si limita maxima legala de 50%.
Politica de investitii a fondurilor, privita prin maximele permise pentru investitii in instrumente considerate sigure si in actiuni listate, diferentiaza sensibil fondurile.
Unele au o orientare conservatoare (cele administrate de BRD si BT Aegon, de exemplu), in timp ce altele sunt mai orientate catre plasamente teoretic mai dinamice (cele gestionate de Allianz-Tiriac Pensii Private si AIG).
Cat priveste comisioanele fondurilor, marea majoritate a acestora sunt stabilite pe maximul permis de lege. La varsarea fiecarei contributii, fiecare dintre cele 14 fonduri aliniate la start percepe un comision de administrare initial de 2,5%.
Apoi, in fiecare luna, fiecare fond percepe un comision de administrare de 0,05% care se deduce din activele fondului.
Exista doar doua exceptii: Interamerican si Aviva, care au o oferta promotionala pentru comisionul de administrare dedus din active. Interamerican nu percepe acest comision in anii 2008 si 2009, in timp ce Aviva nu percepe acest comision in 2008.
Daca participantii la un fond de pensii private obligatorii nu sunt multumiti de randamentele obtinute de fond, ei se pot oricand transfera la alt fond. Aici, conditiile de mutare sunt identice: daca participantul vrea sa-si transfere contul la alt fond in primii doi ani de la aderare, el plateste un comision de transfer de 5% din activul personal, adica din suma acumulata pana in acel moment. Daca decizia privind mutarea are loc dupa doi ani de la aderarea la acel fond, transferul nu mai este supus niciunui comision.
In afara de cele doua comisioane de administrare (cel initial si cel permanent) si de comisionul de transfer, suma economisita de fiecare client in sistemul pensiilor private obligatorii mai este influentata de un singur comision, cel de auditare. In fiecare an, fiecare fond trebuie supus auditului, conform legii, iar comisionul de audit este dedus din activul fondului. Administratorii au ales auditori diferiti pentru fondurile gestionate de ei, avand din acest motiv comisioane diferite.
Toate celelalte cheltuieli (comisioane de tranzactionare, de depozitare si altele) sunt suportate de administrator, conform legii, adica nu afecteaza activele fondurilor.

Cum aderati la un fond de pensii private obligatorii

CSSPP da 10 sfaturi pentru informarea participantilor
1. Consultati ofertele cat mai multor administratori autorizati de CSSPP, sau, daca este posibil, consultati chiar toate ofertele.
2. Verificati daca agentii de marketing care va contacteaza sunt avizati de catre CSSPP.
3. Verificati actul unic de aderare si elementele de siguranta ale acestuia, respectiv seria si numarul unic alocat de catre CSSPP si datele de contact ale administratorului.
4. Verificati autorizarea administratorului, a prospectului si a fondului de pensii, respectiv numerele si data deciziilor de autorizare emise de catre CSSPP, trecute pe actul de aderare.
5. Cititi cu atentie prospectele schemelor de pensii prezentate de catre fiecare agent de marketing. Puneti intrebari despre toate acele aspecte pe care considerati ca trebuie sa fie lamurite.
6. Tineti cont de: comisioanele de administrare, politica de investitii a fondului, comisioanele de transfer, modalitatea de informare si raportare catre participant si, nu in ultimul rand, experienta administratorului. Toate aceste elemente se regasesc in prospectul schemei de pensii pe care agentul de marketing este obligat sa il prezinte participantului inaintea semnarii actului de aderare.
7. Atentie la semnarea actului individual de aderare, care este un contract scris incheiat cu administratorul fondului ales si care trebuie semnat si de administrator si de agentul de marketing.
8. Actul individual de aderare se redacteaza in doua exemplare si se semneaza in original. Un exemplar sa se pastreze de catre administrator si unul de catre persoana care a aderat la acel fond. Agentul de marketing va va solicita o copie a actului lor de identitate, cu semnatura olografa.
9. Semnati un singur act individual de aderare. Daca ati semnat mai multe acte de aderare, la finalizarea procesului de aderare initial veti fi inscris in Registrul participantilor ca "invalidat" si veti fi repartizat aleatoriu de catre CNPAS.
10. Alegeti un fond de pensii administrat privat. Daca nu ati ales niciun fond si sunteti obligat de lege sa alegeti, respectiv aveti pana in 35 de ani, veti fi repartizat aleatoriu de catre CNPAS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO