Pensii private

Zece administratori se pregatesc sa gestioneze fonduri de pensii private. Cine sunt si ce planuri au?

Zece administratori se pregatesc sa gestioneze fonduri de pensii private. Cine sunt si ce planuri au?

Mircea Oancea, presedintele CSSPP

26.04.2007, 19:40 30

Sase companii si-au exprimat deja pana in prezent interesul formal pentru piata pensiilor private, estimata la peste un miliard de euro in urmatorii trei ani. Cine sunt jucatorii care vor activa pe piata?
Cele sase companii sunt BCR Asigurari de Viata, Allianz-Tiriac, ING Asigurari de Viata, Aviva Romania, OTP Garancia si Raiffeisen Asset Management, toate fiind in diferite stadii de autorizare si avizare, atat pentru pilonul II, cat si pentru pilonul III. Comisia Pensiilor Private (CSSPP) estimeaza ca pana la finele anului vor functiona aproximativ 10 administratori de pensii private. Lista celor patru va fi probabil completata de alte companii, printre care Interamerican, Omniasig, Generali si AIG Life.
Pe pilonul III, din cele sase companii, patru au primit deja licenta de administrator (BCR Viata, Allianz-Tiriac, ING Viata, Aviva), iar doua au depus cererea de autorizare pentru licenta (OTP si Raiffeisen).
"Din punctul meu de vedere, sistemul de pensii facultative este acum functional. Avem patru administratori, doua companii in autorizare si un total de opt fonduri de pensii in diferite stadii de autorizare. E o chestiune de saptamani pana la colectarea primelor contributii", considera Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Prima companie care si-a anuntat oficial intentia de intrare a fost BCR Asigurari de Viata, inca din luna ianuarie a acestui an.
"Pentru inceput, vom intra pe piata pensiilor facultative cu un fond de risc scazut. Estimam ca piata are un potential de 250.000-350.000 de clienti in primii ani de functionare, din care BCR Asigurari de Viata si-a fixat ca obiectiv o cota de piata de 15%", spune Florina Vizinteanu, director general al companiei de asigurare, adaugand ca exista intentia depunerii documentatiei si pentru pilonul II "cat de curand posibil".
Cum timpul pana la lansarea primelor produse de pensii din pilonul III este foarte scurt, cel mai probabil majoritatea companiilor interesate de pensiile facultative vor intra pe piata cu cate un singur fond, cu un profil de risc scazut, urmand, conform declaratiilor din piata, ca numarul fondurilor sa creasca pe masura trecerii timpului.
A doua companie care a depus cererea de autorizare, primind apoi licenta de administrator, este Allianz-Tiriac Pensii Private, societatea specializata a companiei de asigurari cu acelasi nume. Allianz intentioneaza sa administreze cel putin trei fonduri de pilon III, cu profiluri de risc diferite, calibrate in functie de preferintele clientilor existenti in prezent pe piata politelor unit-linked, spune Crinu Andanut, directorul general al societatii de pensii. Pentru inceput insa, Allianz are doar doua prospecte de emisiune, unul autorizat si altul pe lista de asteptare.
"Nu stiu daca vom incepe sa vindem pensii private chiar din luna mai, pentru ca mai depindem de cateva etape de autorizare, dar momentul este aproape. Documentatia pentru pilonul II este pregatita. In plus, avem fata de competitori avantajul unei societati separate, specializate in pensii private", spune Andanut.
Conform lui Andanut, cumparatorii potentiali de pensii de pilon III ar putea avea un apetit destul de ridicat pentru risc, mai ales cei tineri. Dupa ce va strange clienti in pilonul III, dintr-o piata pe care o estimeaza la 200.000 de potentiali contributori, Andanut spune ca banii acestora vor fi investiti pentru inceput pe piata locala, cu posibilitatea efectuarii unor investitii si pe alte piete, pentru ca "legislatia permite, ceea ce in cazul statelor din sud-estul Europei nu prea s-a intamplat".
In total pentru pilonul II si III, cei de la Allianz vad piata pensiilor private la peste 1,1 mld. euro in 2010.
ING Asigurari de Viata este al treilea administrator cu licenta pe pilonul III, care a primit deja unda verde si pentru primul prospect de emisiune al unui fond de pensii facultative si asteapta sa-i fie autorizat si al doilea.
Radu Vasilescu, directorul de pensii al ING Asigurari de Viata, spune ca piata pilonului III va suferi de pe urma suprapunerii cu perioada de vanzare pentru pilonul II (august-noiembrie) si nu va reusi din acest motiv sa-si valorifice potentialul. ING vrea sa inceapa vanzarea de pensii facultative cu ambele fonduri deodata.
"Piata de pensii facultative va atrage cel mult 100.000 de clienti anul acesta, adica in cel mai bun caz contributii de 20 de miloane de euro, pentru ca toata forta de vanzare va fi concentrata pe pilonul II incepand cu luna august", spune Vasilescu, adaugand ca ING vizeaza o cota de 25% din piata pensiilor facultative inca din primul an.
Conform unor calcule ale ING, pentru fiecare angajator va fi mai ieftin sa acorde propriilor angajati o pensie facultativa in limita deductibilitatii (200 de euro pe an), decat sa le ofere un bonus salarial de aceeasi valoare. In cazul acordarii unei pensii facultative, cheltuielile efective sunt cu 5% mai mici decat in cazul unui bonus salarial.
In fine, ultimul administrator care a depus cererea de autorizare si a primit ulterior unda verde este Aviva Romania, care a primit, la fel ca si ING, autorizatia pentru un prim fond de pensii.
Corina Cucoli, director de bancassurance si parteneriate la Aviva, spune ca firmele multinationale vor fi "inovatorii de pe aceasta piata", adica primele care ar putea oferi angajatilor pensii private, pe baza voluntariatului fiecarui client de a participa, conform unui studiu realizat de Roland Berger pentru Aviva.
Aviva intentioneaza sa se plaseze intre primii doi jucatori pe piata pensiilor private, in conditiile in care estimeaza potentialul maxim al pilonului III la 600.000 de clienti.
Conform unui studiu al Aviva realizat in 2006, 35% dintre romani si-au exprimat interesul pentru a incheia o pensie privata.
De asemenea, un alt studiu Aviva arata ca un procent de 61% dintre romani cred ca va trebui sa lucreze si dupa depasirea varstei de pensionare pentru a se intretine, in timp ce 62% dintre ei cred ca nu vor putea trai doar din pensia de stat.
Recent, inca doua companii s-au inscris in cursa pentru licenta in pilonul III: ungurii de la OTP Garancia, care au anuntat investitii de cel putin zece milioane de euro pentru reforma pensiilor si Raiffeisen Asset Management, divizia de administrare de active a bancii austriece.
Pe pilonul II, singura societate care a depus deocamdata cererea de autorizare este ING Fond de Pensii, societatea creata separat de ING Viata pentru pensiile obligatorii. Conform legii, fiecare administrator interesat de pilonul II trebuie sa-si creeze o societate separata, care va administra un singur fond.
In afara celor patru companii in diverse stadii de autorizare, cel putin inca patru companii si-au anuntat intentia de a intra pe aceasta piata: Interamerican, Omniasig, Generali si AIG Life.
Interamerican intentioneaza ca la inceputul lunii mai sa depuna cererea de autorizare pentru o societate specializata in administrarea de pensii private, conform lui Besim Jawad, project manager pentru pensii al companiei. De asemenea, Omniasig isi va deschide propria societate de pensii.
"Vom depune dosarul de autorizare la inceputul lunii mai, simultan pentru ambii piloni de pensii private, prin infiintarea unei societati separate", a declarat Cristina Nitescu, directorul de pensii la Omniasig Asigurari de Viata.



Cum sta fiecare companie

Pilonul II:
Cereri depuse: ING Fond de Pensii
Intentii de a intra: toate celelalte noua companii din lista (vezi primul paragraf)


Pilonul III:
Administratori: ING Viata, Aviva Romania, Allianz-Tiriac Pensii Private, BCR Viata
Cereri depuse: OTP Garancia, Raiffeisen Asset Management
Intentii de a intra: Omniasig, Interamerican, Generali,
AIG Life

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO