Piata energiei

Se afla piata gazelor pe urmele scandalurilor din piata energiei?

Se afla piata gazelor pe urmele scandalurilor din piata energiei?

Click pentru imaginea marita

30.03.2007, 21:25 75

Din valoarea totala la care a ajuns piata gazelor anul trecut, o cincime a fost acaparata de 13 firme care fac comert cu gaze naturale. In 2006, procentajul obtinut de acest tip de afaceri pe piata libera, adica pe piata dedicata consumatorilor finali, a ajuns la 20,15%. In bani, acest procent inseamna afaceri de 800 de milioane de euro pentru 13 firme.
Tinand cont de similitudinile dintre piata gazelor si cea a energiei electrice sunt evidente, intrebarea care se ridica este daca pe viitor s-ar putea crea situatii asemanatoare celor inregistrate pe piata energiei, care in ultimul an a fost scena celor mai multe conflicte atat cu influente politice, cat si economice.

"Situatia de pe piata gazelor naturale inca nu este atat de grava ca pe piata energiei electrice", spun reprezentantii E.ON Gaz Romania, compania de distributie si furnizare a gazelor naturale intrata in portofoliul grupului german de utilitati E.ON.
Totusi, situatia se poate agrava din cauza unui factor prezentat de oficialii companiei E.ON Gaz Romania.
"Din 2006, devine din ce in ce mai dificila achizitionarea de volume suficiente de gaze naturale din surse interne. Pentru piata captiva, E.ON Gaz Romania achizitioneaza peste 50% de la producatorii interni, la pretul stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul gazelor Naturale (ANRGN). Acest pret de productie interna stabilit pentru E.ON Gaz poate fi mai scazut decat cel pe care il pot primi producatorii pe piata eligibila. Daca producatorii pot primi preturi mai mari pe piata eligibila decat de la noi, devine mai atractiv pentru ei sa vanda gazele de care dispun pe piata eligibila", explica sursele citate. Rezultatul logic al acestui lucru este scaderea disponibilului de gaze pentru piata captiva. Pe de alta parte, daca E.ON Gaz nu mai cumpara atat de mult gaz intern, ramane mai mult disponibil traderilor.

Un efect al acestui lucru este faptul ca distribuitorii de gaze se orienteaza spre import. Daca in 2005 E.ON Gaz importa 39,9% din necesar, anul trecut importurile companiei au crescut la 42,7%.
Un alt factor care ridica semne de intrebare este imposibilitatea marilor companii de distributie Distrigaz Sud, controlata de francezii de la Gaz de France, si E.ON Gaz Romania de a incheia contracte pe teremen lung cu cei doi mari producatori locali: Petrom si Romgaz.

Reprezentantii Distrigaz Sud au declarat ca incearca sa obtina contracte pe termen lung, dar deocamdata au avut contracte numai pe trei luni, lucru care le afecteaza procesele investitionale prin imposibilitatea garantarii unor imprumuturi, de exemplu.
In 2006, piata gazelor naturale a ajuns la o valoare aproximativa de 4 miliarde de euro dupa ce cu un an in urma valoarea totala a pietei de profil era de circa 3 miliarde de euro. Principalul factor care a stat la baza acestei aprecieri a fost pe de o parte cresterea tarifelor la gazele naturale coroborata cu o usoara apreciere a consumului pana la 17,8 miliarde de metri cubi de gaze, comparativ cu nivelul de 17,6 miliarde de metri cubi de gaze inregistrat in 2005. Anul trecut, gradul de deschidere mediu al pietei inregistrat la sfarsitul lunii decembrie era de 52,61% fata de procentajul de 37,27% consemnat la inceputul anului, potrivit datelor cuprinse in raportul de monitorizare al pietei de profil elaborat de ANRGN. Sporirea gradului de liberalizare al pietei a insemnat un singur lucru: afaceri mai mari pentru micile businessuri care si-au inceput activitatea in tradingul cu gaze naturale.
Gradul de deschidere indica masura in care orice consumator are posibilitatea de a-si alege furnizorul care ofera conditiile cele mai avantajoase. Respectarea acestei prevederi europene implica majorarea semnificativa a numarului de firme care activeaza atat in domeniul gazelor, cat si al energiei electrice.

Companiile care activeaza in domeniul trading-ului cu gaze cumpara gazul de la producator sau importator si prin intermediul retelelor de transport il transmite consumatorului final in parametrii stabiliti prin contract.
Ceea ce este interesant pe piata gazelor este aparitia unul alt mic importantor, alaturi de cei cunoscuti. In 2006, 0,33% din importurile de gaze ale Romaniei au fost facute de compania Alpha Metal. Cota nu era mare, dar tinand cont ca importurile acopera 30% din consumul national, adica 5,34 miliarde de metri cubi de gaz rusesc, Alpha Metal a adus peste 176 de milioane de metri cubi de gaze. Reprezentii companiei nu au dorit sa faca niciun comentariu, spunand ca toate datele legate de modul in care realizeaza importul, clientii companiei si preturile de vanzare sunt confidentiale.

In ceea ce priveste raporturile de forta de pe piata libera a gazelor naturale, acestea inca nu s-au schimbat. Astfel piata este in continuare dominata de companii precum Petrom, Romgaz sau Distrigaz Sud, dar din spate vin puternic companii care au reusit sa devanseze de exemplu cota de piata acumulata de E.ON Gaz Romania.
Anul trecut, Romgaz, cel mai mare producator intern de gaze naturale care asigura jumatate din consumul national, a inregistrat o cota de piata de 30,05%, Petrom si Petrom Gas au avut cumulat o cota de piata de 28,22% din piata libera, iar Distrigaz Sud, companie aflata in portofoliul francezilor de la Gaz de France, a avut o cota de piata de 15,53%. Daca Romgaz a avut anul trecut o cota similara celei inregistrate in 2005 pe piata libera a gazelor, Petrom si Distrigaz Sud au inregistrat cresteri de circa 4 % in intervalul de timp analizat. Afacerile traderilor au inregistrat cresteri usoare de maximum 2%.
Cel mai mare trader privat este compania Interagro, care pe parcursul anului 2006 a ajuns la o cota de piata de 12,16%, dublu fata de cota dobandita de E.ON Gaz Romania. Interagro este compania controlata de omul de afaceri Ion Niculae, cu activitati in domeniul chimic si agricol.
Un alt furnizor cu o cota de piata destul de mare este compania Wiee, unul dintre importatorii prin care Romania aduce circa 40% din gazul necesar consumului din Rusia si este un joint venture intre Gazprom si compania germana Wintershall. In noiembrie anul trecut, Wiee a obtinut o cota de 2,95% din piata libera a gazelor.
EGL Gas&Power, companie care se ocupa cu tradingul de gaze, dar si cu cel de energie electrica, a avut o cota de piata de 1,56%. Compania este filiala locala a EGL Austria, membra a grupului energetic elvetian AXPO. Grupul a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de 4,2 mld. euro si un profit net de 443,2 mil. euro. EGL, divizia de trading a grupului, a fost incorporata in 2002, avand in prezent subsidiare in 14 tari.
Pe piata isi face aparitia din nou compania Alpha Metal, micul importator de gaze. Aici cota de piata este de 1,33%. Restul jucatorilor de pe piata libera a gazelor naturale au cote de piata sub 1%.
Pe segmentul consumatorilor captivi, pe piata reglementata, lucrurile stau in mare parte la fel ca la inceputul procesului de liberalizare, iar reprezentantii ANRGN spun ca situatia se va pastra si dupa liberalizarea in totalitate a pietei.



5 companii fac o piata de 4 miliarde de euro

Clasamentul celor mai mari companii care activeaza in domeniul gazelor naturale nu a inregistrat mari modificari comparativ cu anul trecut. Marile schimbari sunt practic imposibile pe o piata in care exista doar doi mari producatori si doua companii mari de distributie si furnizare a gazelor naturale. Singurele surprize care pot avea loc sunt cele care rezulta din liberalizarea completa a pietei de profil, unde s-ar putea crea companii private de trading foarte mari.

Petrom, cea mai mare companie romaneasca intrata in portofoliul grupului austriac OMV, a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 3,7 mld. euro, in crestere cu 22% comparativ cu anul trecut. Profitul net al companiei s-a ridicat la 648 mil. euro, cu 61% mai mult fata de castigul raportat in 2005. Rezultatele i-au multumit pe deplin pe jucatorii de la Bursa. Cea mai spectaculoasa crestere de profit raportata de Petrom anul trecut a fost cea inregistrata pe ultimul trimestru cand a raportat un profit net de 289 mil. lei (83,3 mil. euro) fata de 11 mil. lei in aceeasi perioada din 2005. Profitul operational (EBITDA) s-a ridicat la aproape 3,6 mld. lei (1,02 mld. euro), in crestere cu 30%.
"Strict pe partea de gaze, profitul operational al Petrom s-a ridicat anul trecut la un nivel de 117 mil. lei (33,4 mil. euro). In total, Petrom a vandut anul trecut 5,2 miliarde de metri cubi, in scadere cu 6,6% fata de 2005", spun reprezentantii companiei. Cu toate acestea, Petrom si-a sustinut vanzarile de gaze prin faptul ca in luna noiembrie a anului trecut alaturi de Romgaz au solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale o majorare a costurilor de productie cu 20%, ceea ce a dus la o crestere a preturilor finale la gaze cu aproximativ 8,5%. Autoritatea a recunoscut aceste solicitari, iar profiturile s-au vazut in ultimul trimestru. Petrom a anuntat recent ca intentioneaza sa investeasca in realizarea unui depozit de gaze naturale si nu exclude posibilitatea asocierii cu Romgaz pentru realizarea acestui proiect.

Distrigaz Sud, compania de distributie si furnizare a gazelor naturale aflata in portofoliul grupului francez Gaz de France, estimeaza pentru anul trecut o cifra de afaceri de 907 mil. euro, in crestere cu 24% comparativ cu 2005. Cresterea pretului la gaze este si motivul aprecierii afacerilor raporate de Distrigaz Sud.

Romgaz, cel mai mare producator intern de gaze autoton si una dintre cele mai valoroase companii aflate inca in portofoliul statului, a ajuns anul trecut la o cifra de afaceri de 866 mil. euro, in crestre cu 41% comparativ cu 2005, potrivit datelor preliminare ale companiei. Profitul net estimat este de 100 mil. euro, in crestere cu 30% fata de 2005. Romgaz se afla pe lista companiilor al caror proces de listare la Bursa ar putea debuta anul acesta. Privatizarea ultimei companii cu resurse de gaze este exclusa, avand in vedere dependenta din ce in ce mai accentuata fata de importurile rusesti. Romgaz alaturi de Petrom asigura peste 60% din consumul national de gaze naturale.

E.ON Gaz Romania, cealalta mare companie de distributie si furnizare a gazelor naturale, a obtinut anul trecut vanzari de 701,6 mil. euro si un profit operational de 17,7 mil. euro.

Compania care completeaza clasamentul primelor cinci firme de pe piata gazelor este Transgaz, compania nationala de trasport al gazelor naturale. Pentru anul acesta, reprezentantii companiei estimeaza o cifra de afaceri de 311,7 mil. euro, in crestere cu 33% comparativ cu 2006, cand compania se bazeaza pe afaceri de 233,8 mil. euro, si un profit brut de 69 mil. euro de, apropiat celui din 2006.
In martie, a fost ales consultantul pentru procesul de listare la Bursa de Valori Bucuresti a unui pachet de 10% din actiunile Transgaz. Compania castigatoare a fost societatea de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment, iar selectia a fost facuta la sfarsitul unui proces care dureaza de mai bine de un an si jumatate.
Printre pasii care ar putea fi derulati in vederea listarii se numara un audit al situatiilor financiare din ultimii ani, o evaluare a companiei, un road-show (prezentarea companiei investitorilor), luarea de catre actionari a deciziei de majorare a capitalului social si a pretului la care vor fi vandute actiunile, redactarea prospectului si depunerea spre avizare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

Principalele companii care mai activeaza pe piata gazelor sunt cele din domeniul afacerilor cu gaz petrolier lichefiat. Cele mai importante dintre acestea sunt filialele locale ale unor giganti internationali precum Shell sau Butan Gas.
Shell Gas Romania a inregistrat anul trecut, potrivit rezultatelor preliminare inaintate de companie, o cifra de afaceri de aproximativ 64 de milioane de euro si un profit net in crestere cu 20% fata de nivelul de 4,3 milioane de euro consemnat in 2005.
Butan Gas Romania a ajuns anul trecut la o cifra de afaceri de 57 de milioane de euro si la un profit net de
1,5 milioane de euro, potrivit rezultatelor prezentate de reperezentantii companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO