Politică

1 mai muncitoresc a devenit laBucuresti 1 mai electoral

1 mai muncitoresc a devenit laBucuresti 1 mai electoral
02.05.2007, 18:13 56

PSD a impartit mici si bere de Ziua Internationala a Muncii la o serbare campeneasca in Parcul Izvor din Capitala, unde a chemat mii de activisti.
Cu cateva ore inainte, peste 1.000 de tineri au primit la sediul PSD carnetul de partid si un tricou rosu cu noul simbol al social-democratilor: furnica si noul slogan: "Suntem cu 1 mai multi".
In discursurile care au precedat marsul de la sediul PSD din Kiseleff spre Izvor, numele presedintelui suspendat Traian Basescu a fost pomenit la fel de des cu cel al numelui partidului.
Semnificatia sarbatorii muncii a fost deturnata de la bun inceput spre o manifestatie electorala, atat liderii partidului, cat si invitatii straini vorbind despre referendumul din 19 mai si despre "despotismul" lui Basescu. Secretarul general al PES, Philippe Cordery, a afirmat ca la referendum Romania va spune "Nu" despotismului lui Traian Basescu, apreciind ca presedintele a ajuns pe punctul de a dauna imaginii Romaniei.
Liderul PSD Mircea Geoana i-a indemnat pe tinerii veniti la partid sa nu accepte antimodele politice sau sociale si a aratat ca Traian Basescu "va plati" la referendumul din 19 mai, cand "romanii vor vota pentru demiterea lui".
Peste 10.000 de social-democrati au marsaluit cateva ore prin centrul Capitalei, blocand circulatia. La final, in piata Izvor au fost 20.000 de oameni, jumatate dintre ei fiind membrii PSD.
In parcul Izvor, fiecare participat la serbarea PSD era intampinat cu un tichet, in schimbul caruia primea un pahar cu bere si patru mici.
Manifestatii similare organizate de PSD au avut loc in mai multe orase din tara. In aceasta vreme, presedintele suspendat a continuat propria cursa in cautare de simpatizanti pe litoral. El s-a fotografiat cu turistii si le-a cerut acestora sa vina la referendum pe 19 mai.
PD a anuntat ca pana la referendum va organiza 4 mitinguri de sustinere a presedintelui Traian Basescu, la Constanta, Cluj-Napoca, Craiova si Iasi.
Primaria Cluj-Napoca a aprobat deja mitingul de sustinere a lui Traian Basescu din 9 mai la care primarul municipiului, liderul PD Emil Boc, spera ca vor participa peste 15.000 de persoane.
"Speram sa fie o manifestare la care clujenii si nu numai, cei din Transilvania care vor dori sa vina, sa spuna un 'Nu' categoric demiterii din functie a lui Traian Basescu si un 'Nu' pe buletinul de vot la referendumul din 19 mai. Contam pe spiritul civic al clujenilor, al cetateanului care nu doreste ca drepturile lui sa mai fie suspendate dupa 19 mai", a afirmat Emil Boc.
Liderul democrat a spus ca la miting vor fi prezenti, pe langa Traian Basescu, membri PD si PLD din judetele Transilvaniei, dar si reprezentanti ai Partidului Popular European (PPE).

Picnicuri, concerte, proteste sau mitinguri, ingredientele sarbatorii muncii
1 mai a devenit in mod oficial Ziua Internationala a Muncii la al doilea Congres al Internationalei a Doua Socialiste, in 1891, cand sindicalistii comunisti din Europa au decis sa aduca un omagiu muncitorilor americani din Chicago, care au lansat miscarea sindicala prin protestele din mai 1886.
Mai tarziu, 1 mai a fost adoptata ca Ziua Internationala a Muncii de toate statele comuniste de pe glob, organizandu-se manifestatii grandioase care proclamau succesul socialismului prin munca. In Romania, 1 mai era zi libera, insa membrii de partid participau la manifestatii uriase pe stadioane. Pe 2 mai era sarbatorita Ziua Tineretului Comunist.
In Germania, celebrarea Zilei Muncii pe 1 mai a fost decisa de nazisti in 1933, pentru ca o zi mai tarziu acestia sa desfiinteze sindicatele. Insa Ziua Muncii e sarbatorita in continuare in Germania, fara resentimente. In Polonia, Ziua Muncii a fost rebotezata Sarbatoarea Statului in 1990, dupa plecarea comunistilor. Suedia, Finlanda, Norvegia si Italia organizeaza manifestatii si concerte de 1 mai.
Desi ani buni 1 mai a fost Ziua Muncii si pentru americani, SUA a decis sa mute sarbatoarea in prima luni a lui septembrie, tocmai pentru ca aceasta sa nu fie asociata cu manifestatiile care proclamau socialismul. In mod paradoxal, desi aici s-a nascut Ziua Muncii, SUA raman una din tarile cu cele mai putine zile libere intr-un an pentru angajati, 10, incluzandu-le pe cele de Craciun si Anul nou. Din empatie si mai ales pentru a nu da peste cap relatiile economice, Canada si-a mutat Ziua Muncii in aceeasi zi cu Statele Unite.
In China, ziua libera de 1 mai s-a transformat in saptamana libera, Guvernul hotarand in 1990 sa ofere muncitorilor trei zile libere, de pe 1 pe 3, iar acestea unite cu weekendurile sa rezulte o minivacanta, una din cele trei saptamani "de aur" ale chinezilor.
In Japonia, Ziua Muncii si a Multumirilor este sarbatorita pe 23 noiembrie, in aceasta zi organizandu-se festivaluri, iar colegii de serviciu isi adreseaza multumiri.
In ciuda rezonantei populiste - oamenii fiind indemnati sa iasa in aer liber la picnicuri sau la concerte, ziua de 1 mai nu reprezinta pentru toti motive de sarbatoare. Numeroase marsuri de protest fata de conditiile de munca au loc in aceasta zi.

Ziua internationala a muncii pe glob
Europa - 1 mai ( zi nelucratoare )
SUA - prima zi de luni din septembrie (zi nelucratoare)
Canada - prima zi de luni din septembrie (zi nelucratoare)
China - 1 mai (toata saptamana este libera)
Noua Zeelanda - a patra zi de luni din octombrie (zi nelucratoare)
Australia - statele au stabilit ori prima luni din septembrie, ori ziua de 1 mai (in ambele variante este zi nelucratoare)
Japonia - 23 noiembrie - zi nelucratoare


Sute de arestari in Turcia. Venezuela renunta la FMI si cere banii inapoi
Aproape 600 de persoane, dintre care multi lideri de sindicat, au fost retinuti iar o persoana a fost grav ranita ieri la Istanbul, in cursul unor manifestatii organizate cu ocazia zilei de 1 mai, au anuntat organizatorii si autoritatile locale. Guvernatorul celui mai mare oras turc, Muammer Guler, anuntase ieri in jurul pranzului ca "peste 580 de manifestanti au fost retinuti" de catre fortele de ordine in piata centrala Taksim, unde protestele sunt interzise de catre autoritatile locale. Printre cei retinuti se numara mai multi membri ai unor organizatii ilegale, a adaugat oficialul turc. El a precizat ca politia a confiscat cocteiluri Molotov, arme de foc si bile de otel. La 1 mai 1977, persoane inarmate neidentificate au deschis focul asupra unei multimi de cateva zeci de mii de manifestanti care celebrau Ziua Muncii, provocand o panica generala soldata cu moartea a 37 de persoane. Violentele vin pe fondul unei situatii tensionate in Turcia, dupa mai multe proteste fata de candidatura extremistului Abdullah Gul la presedintie. Tot de 1 mai, presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a anuntat ca statul sud-american va renunta la statutul de membru al Fondului Monetar International (FMI) si al Bancii Mondiale. Chavez, care intentioneaza sa creeze o banca internationala administrata de state sud-americane si finantata partial de veniturile rezultate in urma exporturilor petroliere ale Venezuelei, a declarat ca statul nu mai are nevoie de institutiile dominate de "imperialismul" SUA. Decizia de retragere din FMI si Banca Mondiala este importanta din punct de vedere politic, dar va avea un impact financiar limitat, pe termen scurt, potrivit specialistilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO