Politică

Actorul Mircea Diaconu preia Cultura: un minister aparent fără miză economică, dar care ascunde surprize

Actorul Mircea Diaconu preia Cultura: un minister aparent fără miză economică, dar care ascunde surprize

Mircea Diaconu

Autor: Gabriel Razi

03.05.2012, 00:03 320

Actorul Mircea Diaconu preia portofoliul de ministrul al culturii la cinci ani de la intrarea în politică ca senator din partea PNL. Ministerul Culturii, un minister fără o puternică miză economică la prima vedere, este însă instituţia care poate decide viitorul proiectului Roşia Montană prin avizul cultural.

Înainte de a intra în politică Mircea Diaconu a fost membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) între 1998 şi 2004 şi director al Teatrului Nottara din Capitală din 2004 până anul trecut.

Din 2008 Mircea Diaconu este membru în Comisia de cultură, arte şi mijloace de informare în masă a Senatului, iar de la începutul anului 2009 şi în Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

În declaraţia sa de avere nu figurează conturi şi depozite bancare, fonduri de investiţii, carduri de credite, aferente anului fiscal anterior depunerii documentului, a căror valoare însumată să depăşească 5.000 de euro, şi nici plasamente, investiţii directe sau împrumuturi acordate, a căror valoare însumată să depăşească 5.000 de euro. În schimb, Diaconu a consemnat un credit de 2.500 de euro la Firenze Bank, contractat în 2007 şi scadent în 2012.

Mircea Diaconu a avut, în anul fiscal încheiat înainte de iunie 2011, venituri salariale - din activitatea de senator (51.622 de lei) şi din cea de manager al Teatrului Nottara (38.197 de lei) - precum şi venituri din activităţi culturale - 11.293 de lei - şi drepturi de autor (de la CREDIDAM) - 8.809 lei.

Mircea Diaconu a absolvit liceul la Câmpulung Muscel în 1967 şi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti în 1971. Cu un an înainte de terminarea studiilor, el a debutat pe scenă la Teatrul Bulandra din Bucureşti cu "Harfa de iarbă" de Truman Capote. În cinema a avut până în prezent peste 60 de roluri, multe în pelicule celebre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO