Politică

Aliante ad-hoc la votul presedintilor Senatului si a Camerei

21.12.2004, 00:00 20

Cele doua camere ale Parlamentului si-au ales aseara presedintii, intr-o competitie care s-a dorit ai fi "testul majoritatii" pentru care cele doua blocuri politice, PNL-PD si PSD, se lupta de zile bune.
Pentru Senat a candidat din partea PSD Nicolae Vacaroiu, iar din partea Aliantei PNL-PD, Radu Berceanu.
Pentru Camera, au candidat Adrian Nastase din partea PSD si Mona Musca din partea Aliantei.
Impartirea functiilor in cele doua camere parlamentare este importanta pentru ca presedintii si Birourile Permanente conduc de facto institutiile. Sunt forurile care decid ce proiecte de lege intra pe ordinea de zi, decid ce este prioritar pentru procesul legislativ. Pentru Executiv este important ca sefii Legislativului sa-i fie favorabili. Presedintii celor doua camere sunt alesi prin vot secret.
Functiile din Birourile Permanente sunt atribuite potrivit algoritmului iesit din alegeri. Functiile de vicepresedinti de chestori si secretari, sunt ocupate prin rotatie. Singur presedintele unei camere are asigurata functia vreme de patru ani.
In trecut nu a fost greu sa se stie cine va fi candidatul care va cuceri mandatul de presedinte al uneia dintre camere - diferenta de scor intre castigator si celialti competitori permitea un pronostic. De asemenea, majoritatile s-au constituit la vedere.
Nu a fost cazul in situatia de fata, intre Alianta PNL-PD si PSD distanta fiind de un singur mandat (161 Alianta, 160 PSD) , in conditiile in care PUR (care a ajuns in Parlament pe listele PSD) si-a declarat imediat "independenta politica si doctrinara". Depindea, asadar, de pozitia pe care urma sa o aiba UDMR, PRM, PUR si minoritatile nationale (care sunt reprezentate doar in Camera de 18 deputati).
Asadar a fost vorba de o negociere si, cum votul a fost secret, ar fi putut fi vorba chiar de intelegeri individuale pentru sutinerea unuia sau a altuia dintre candidati. De altfel, in momentul in care s-a pus problema alegerii presedintelui Senatului, Nacolae Vacaroiu a spus, fara sa dea detalii, ca mizeaza pe voturile a trei dintre senatorii liberali, lucru infirmat de grupul parlamentar al PNL.
Tinta fiecareia dintre cele doua tabere care au propus presedinti a fost asadar sa adune jumatate plus unul dintre voturile membrilor fiecarei camere, pentru a-si putea impune presedintele.
Daca pozitia UDMR s-a lamurit inca de saptamana trecuta cand miniparlamentul Uniunii a decis sa se alature Aliantei, pozitia PUR, celalal partid invitat sa se alature Aliantei, a fost si ieri oscilanta.
Presedintele umanistilor, Dan Voiculescu care este si senator, a anuntat ca il va sustine la vot pe candidatul PSD, Nicolae Vacaroiu. Dar el nu a exclus sa sustina guvernul Aliantei in momentul in care acesta va veni in Parlament pentru a primi votul de investitura.
Desi promisesera ca vor da ieri un raspuns privind intentiile de viitor, umanistii au spus , prin vocea lui Voiculescu, ca se mai gandesc cateva zile. Voiculesc a mai dat ieri un semnal ambiguu afirmand ca partidul sau nu este nici ruda saraca nici cea bogata a PSD. A spus ca voteaza cu PSD - afirmase acest lucru si cu o zi inainte - intrucat are o obligatie "morala" fata de acest partid, pe listele caruia PUR a ajuns in Parlament.
 Deputatii PUR au anuntat si ei ca, la Camera Deputatilor, il vor sprijini pe Adrian Nastase, candidatul PSD. Liderul grupului PUR din Camera, Daniela Popa a anuntat ca umanistii ii vor sustine pe toti candidatii Uniunii PSD+PUR pentru functiile in Biroul Permanent. Desi oficial alianta electorala PSD+PUR nu mai exista, o data cu trecerea alegerilor, umanistii fac referire la ea atunci cand ii avantajeaza.
Desi s-au pastrat cumva la distanta egala de cele doua tabere, cei de la PRM au anuntat ieri, prin vocea prim-vicepresedintelui Corneliu Ciontu, ca il sustin si ei pe Nastase.
Cu o zi inaintea anuntului lui Ciontu parlamentari alesi pe listele PRM, din grupul numit Blocul National Democrat au anuntat ca au semnat un protocol de sustinere cu Alianta. Este vorba de cinci parlamentari sindicalisti - dar ei au spus ca ar fi in total 17 oameni (10 deputati si sapte senatori) din PRM care s-au inteles sa sprijine Alianta. In schimb, ar fi urmat, suna intelegerea, ca ei sa-si poata constitui grupuri parlamentare separate in Senat si Camera.
Ieri prim-vicepresedintele PRM, Corneliu Ciontu, le-a cerut celor cinci  "sa nu se lase inselati" si sa tina cont de faptul ca nu pot sa formeze un grup parlamentar independent.
Corneliu Ciontu a precizat ca reprezentantii BND au intrat in parlament ca membri PRM si nu ca reprezentanti ai BND, fapt care face, potrivit regulamentelor, imposibila constituirea lor in grup de sine-statator, "chiar admitand ca sunt zece deputati si sapte senatori propusi de BND, cit este limita minima".
Asadar, daca a existat un "test" al majoritatii care se incearca de zile bune sa fie realizata, aceasta nu s-a dovedit concludent, in spatele votului secret si a pozitiilor oscilante. Dar a putut fi un indici despre ceea ce se va intampla in continuare. Pentru ca, chiar daca Alianta va reusi sa constituie, o majoritate care sa  investeasca guvernul, ceea ce va urma va fi destul de greu.
Guvernul este investit in sedinta comuna a celor doua camere parlamentare (469 de membri, in total), cu votul a 236 dintre parlamentari. Dintre acestia, asa cum a rezultat din alegeri, Uniunea PSD+PUR are 179 de mandate (30 de mandate ale PUR). La randul sau, Alianta D.A. are 161 de parlamentari. PRM are un total de 69 de parlamentari, UDMR are 32 de senatori si deputati, iar minoritatile sunt reprezentate de 18 deputati in Camera.
Asadar, daca alianta ad-hoc anuntata ieri pentru sustinerea candidaturilor PSD la sefia celor doua camere (PUR si PRM de partea PSD), un guvern al Aliantei nu va trece nici cu sprijinul UDMR si nici a minoritatilor, avand impreuna 211 voturi din necesarul de 236. Poate trece cu votul PUR care, sub spectrul alegerilor anticipate, (Alianta a amenintat cu anticipate daca nu trece guvernul) ar putea vota pentru investitura. Jocul PUR ar putea ascunde insa si o incercare de a obtine cat mai mult de la Alianta, in eventualitatea in care se va fi decis deja sa participe la guvernare cu aceasta. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO