Politică

Ambasada SUA, dezamăgită de moneda BNR dedicată lui Manoilescu, promotor al "ideologiei fasciste"

Ambasada SUA, dezamăgită de moneda BNR dedicată lui Manoilescu, promotor al "ideologiei fasciste"

Autor: Ana Maria Lazăr

13.05.2016, 12:10 358

"Ambasada SUA îşi exprimă dezamăgirea cu privire la decizia Băncii Naţionale a României de a-l onora pe Mihail Manoilescu, fostul guvernator al Băncii Naţionale din perioada interbelică, prin lansarea unei monede omagiale. Manoilescu a promovat şi a contribuit activ la ideologia fascistă şi sentimentul antisemit în România, care în final au condus la cea mai întunecată perioadă a acestei ţări", potrivit unui comunicat de presă remis Agenţiei MEDIAFAX.

Ambasada recunoaşte dreptul ţării noastre de a celebra tradiţiile instituţiilor sale, dar atrage atenţia că asocierea cu persoane condamnate de istorie contravine statului de drept.

"În timp ce Ambasada SUA recunoaşte dreptul României de a sărbători tradiţiile instituţiilor sale, aceste celebrări nu trebuie să includă imagini ale unor persoane care au fost condamnate de către istorie şi care, prin faptul că sunt onorate, sunt validate. Această practică contravine fundamentului instituţional democratic al României, promovării statului de drept şi protecţiei drepturilor fundamentale ale omului", potrivit sursei citate.

AFACERI DE LA ZERO