Politică

Ardelean ameninta politicienii: In parchete si politie sunt zeci de Vulpi!

Ardelean ameninta politicienii: In parchete si politie sunt zeci de Vulpi!

Chestorul Virgil Ardelean neaga ca ar fi fost readus in fruntea serviciului secret al Ministerului de Interne la cererea presedintelui Traian Basescu

14.01.2009, 19:05 297

Ce vrea sa spuna de fapt Ardelean cand afirma ca in servicii "sunt multi Virgil Ardelean si multe Vulpi"? Ameninta el clasa politica? Dar este santajabila aceasta clasa politica?

"Ardelean a pierdut o partida care s-a jucat foarte tare, iar declaratia sa arata ca nu-i pasa de nimic si ca ii are pe multi la mana. Este o declaratie cinica, lipsita de orice jena, si care ne arata in ce fel de lume traim. Intr-o lume in care intre interlopi si oficiali nu exista nicio demarcatie. Cred ca daca cineva si-ar baga nasul in finantele partidelor, ar trebui sa inceapa o noua operatiune 'cu mainile curate' precum in Italia deceniilor trecute. Sigur ca noi nu avem dovezi, dar deducem din ceea ce se intampla in jur", sustine analistul politic Stelian Tanase.
Ardelean a demisionat la o zi dupa ce Gabriel Oprea (PSD) a plecat din fruntea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), unul dintre motivele repudierii sale de catre partid fiind acela ca l-a reinstalat in fruntea DGIPI pe Virgil Ardelean la sugestia - presupun social-democratii - lui Traian Basescu. DGIPI este unul dintre cele mai puternice servicii secrete din Romania, iar Ardelean l-a condus vreme de noua ani, pana la fuga din tara a lui Omar Hayssam cand a demisionat. Sef al acestui serviciu sub trei administratii, lui Ardelean i se atribuie o putere foarte mare, intrucat a avut in mana informatii care nu sunt la indemana oricui. Readucerea lui Ardelean in fruntea DGIPI a involburat apele in PSD pana intr-atat incat social-democratii au amenintat cu ruperea coalitiei, daca Gabriel Oprea, cel care l-a readus, nu este demis de premierul Emil Boc. Cel putin pentru o zi, din gesturile social-democratilor a reiesit ca miza controlului asupra acestui serviciu este mai mare decat chiar miza guvernarii. Ii ameninta Ardelean direct pe cei care l-au eliminat din fruntea DGIPI? "Nu avem nicio dovada, dar un lucru stim. In Romania exista mai putina guvernare si mai multe servicii secrete. Exista mai multa economie neagra, mai multa lume interlopa decat o guvernare curata. Prada mare a afacerii este acum banul public si nu canistra de benzina furata de nu stiu unde. Ardelean stie asta, iar declaratiile sale arata siguranta sa ca nimeni nu are ce sa-i faca", crede Tanase.
Analistul politic Daniel Barbu crede insa ca declaratiile lui Ardelean au doar aerul de amenintare. "Astfel de oameni sunt importanti doar cand au functii. Lui Virgil Magureanu (fost sef al SRI- n.n.) i s-a atribuit, asa, o aura de mister. Dupa ce a fost indepartat, a continuat sa vorbeasca, dar nu a mai insemnat mare lucru", spune Barbu.
Ardelean a negat ieri ca ar fi fost pus in fruntea DGIPI la initiativa lui Traian Basescu.
El a sustinut ca, de la demisia sa de la DGIPI in urma cu trei ani, nu l-a mai vazut si nu a mai comunicat cu presedintele si spune ca a avut trei intalniri cu Gabriel Oprea.
Ardelean si-a exprimat regretul ca fostul ministru de interne Gabriel Oprea nu i-a acceptat imediat demisia pe care i-ar fi propus-o dupa izbucnirea scandalului si care poate ar fi stins conflictul.
Indiferent de ceea ce spune Ardelean, PSD continua sa creada ca el a fost impus lui Oprea de Basescu.
Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a afirmat ieri, inaintea unei intalniri a liderilor PSD la Snagov, ca social-democratii au in prezent o problema, parand un fel de "subunitate" a presedintelui Traian Basescu.
Nastase a sustinut ca, dupa situatia creata de retragerea sprijinului politic si demisia lui Gabriel Oprea, PSD trebuie sa faca alta propunere pentru MAI, in care sa nu fie luata in calcul doar persoana respectiva, ci si politicile pe care aceasta trebuie sa le aplice in minister.
"Noi avem o problema acum, ca parem, cumva, ca un fel de subunitate a presedintelui Traian Basescu, si lucrul acesta este extrem de daunator din punctul de vedere al identitatii partidului", a spus el.
Nastase a apreciat ca PSD ar trebui sa isi revitalizeze propunerile atat in ceea ce priveste campania electorala, cat si doctrina partidului.
"Este foarte important ca acest Guvern sa fie un guvern PD-L-PSD si nu un guvern 'Traian Basescu', in care PSD trebuie sa urmeze o anumita linie", a mai afirmat Nastase.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO