Politică

Atacurile electorale reciproce au ajuns la politica externa si la integrare

25.10.2004, 00:00 51

Integrarea europeana si politica externa au fost la sfarsitul saptamanii teme de confruntare intre principalii competitori ai luptei electorale. Actorii s-au aflat in ultimile zile prin tara, incercand sa-si cucereasca electoratul - Traian Basescu si staff-ul sau in Moldova, iar Adrian Nastase insotit o parte din drum de Ion Iliescu, in Transilvania de Nord.
Aflat in turneu electoral in Moldova, candidatul la presedintia din partea PNL-PD, Traian Basescu a pornit un atac frontal acuzand guvernul de "slugarnicie" fata de Occident, pentru motivul ca ar acorda contracte de stat pentru a primi vizite oficiale din strainatate. Sunt cuvinte grele care au primit raspunsuri pe mai multe cai - Guvern, Secretariatul General al Guvernului si Adrian Nastase in persoana.
Aflat in Moldova, Traian Basescu a declarat ca Guvernul se comporta slugarnic fata de Occident, ultima "nazbatie" a Executivului fiind incheierea unui contract cu firma franceza Vinci pentru constructia unui tronson de autostrada.
Potrivit Mediafax, Basescu l-a acuzat pe Adrian Nastase ca a semnat un contract fara licitatie cu firma Bechtel, de 2,2 miliarde de dolari, un altul de 1,1 miliarde, tot fara licitatie pentru securizarea frontierelor (in timpul vizitei cancelarului Gerhard Schroder la Bucuresti), pentru ca ultima "nazbatie" sa fie incheierea contractului de 380 de milioane de euro cu firma Vinci, in timpul vizitei lui Jean-Pierre Raffarin,  la Bucuresti, saptamana trecuta.
"Avem un premier care isi imagineaz ca va castiga bunavointa puterilor straine acordand asemenea contracte. In realitate, el castiga doar dispret de la cei de afara", a spus Basescu, care mai facuse astfel de afirmatii si saptamana trecuta. Primise atunci un raspuns la fel de dur. Ministrul de externe Mircea Geoana si premierul Adrian Nastase l-au acuzat ca, prin astfel de declaratii, pune in pericol relatiile externe ale Romaniei.
Purtatorul de cuvant al Guvernul a catalogat ieri drept "aberatii" spusele lui Basescu. Intr-un comunicat sunt enumerate succese guvernului in materie de politica externa: intrarea in NATO, dreptul cetatenilor de a calatori liber in spatiul Schengen, confirmarea calendarului de aderare la UE.
 Comunicatul pune in balanta ultimii patru ani si ceea ce numeste "cosmarul interminabilei tranzitii" la care Romania "fusese condamnata" de guvernele dintre 1997-2000. Comunicatul afirma ca riscurile unor afirmatii ca cele facute de Basescu pot avea "consecinte grave" pentru relatiile externe ale Romaniei "condamnad poporul roman la o nemeritata izolare de restul tarilor civilizate".
Ministrul coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Eugen Bejenariu l-a acuzat si el pe liderul PD ca, prin atitudinea sa, poate pune in pericol libera circulatie a romanilor in tarile UE. "Deocamdata po circula. Daca vine Basescu si va face presedinti si prim ministri din diverse tari din Europa sau din lume, spagari, s-ar putea a nu ne mai lase nimeni sa circulam liber".
Adrian Nastase s-a referit si el la Romania in context electoral afirmand nu va aborda  o campanie negativa, ci una simpla, in care sa fie aratate realizarile guvernului sau comparativ cu "dezastrul, haosul, dezordine si algoritmul din perioada 1007-2000".
Ieri, la Suceava, liderii Aliantei PNL-PD, Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu au participat la un miting la care au venit, potrivit Mediafax, aproximativ 8.000 de persoane. A fost un alt prilej pentru atacuri la adresa PSD, ai "baronilor locali" ai acestui partid.
In turneul sau, Adrian Nastase a fost insotit la un moment dat de presedintele Ion Iliescu - ei au mers impreuna la ceremoniile organizate de ziua armatei, la Carei. Saptamana trecuta presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanaca afirmase ca seful statului va sprijini campania electoarla a PSD. Constitutia cere presedintelui sa pastreze echidistanta intre partide.
Lupta electorala se anunta invesunata. Rezultatele sunt stranse. Potrivit unui sondaj de opinie efectuat de Data Media, la cererea PSD, in primul tur al alegerilor prezidentiale Nastase conduce in competitia cu Basescu cu scorul de 40% la 33%. In sondajul publicat ieri se arata ca, in turul al doilea, Nastase l-ar invinge pe Basescu cu scorul de 48% la 42%. La legislative, PSD+PUR ar primi 39% din voturi, Alianta PNL-PD -35%, PRM - 13%, iar UDMR - 5%. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO