Politică

Barack Obama: Cum văd eu America

Barack Obama: Cum văd eu America

Foto AFP

07.11.2012, 00:04 735

În ultimele zile, cu toţi am fost atenţi la una dintre cele mai grele furtuni din viaţa noastră. Îi plângem pe cei care au pierit. Şi promitem să rămânem alături de cei ale căror vieţi au fost bulversate atât timp cât va fi necesar pentru reconstrucţie şi revenire.

Deoarece America dă tot ce are mai bun atunci când greutăţile ne lovesc. Neînţelegerile mărunte care ne consumă în vremurile normale dispar pur şi simplu. Nimeni nu mai este democrat sau republican în timpul unei furtuni - suntem cu toţii fraţi americani. Aşa trecem de cele mai dificile vremuri: împreună.

În urmă cu patru ani, eram prinşi în două războaie şi în cea mai grea criză economică de după Marea Depresiune. Împreună, ne-am croit prin luptă drumul spre ieşire. Războiul din Irak s-a terminat, Osama bin Laden este mort, iar eroii noştri se întorc acasă. Afacerile noastre au creat 5,5 milioane de locuri noi de muncă în ultimii doi ani şi jumătate. Valoarea locuinţelor creşte şi suntem mai puţin dependenţi de petrolul străin aşa cum n-am mai fost nicicând în ultimii 20 de ani. Iar industria auto americană şi-a revenit.

Dar încă nu am ajuns la destinaţie. Însă am făcut progrese reale. Cred că prosperitatea Americii a fost construită prin puterea clasei de mijloc. Nu vom reuşi dacă doar cei câţiva de sus o duc bine, în timp ce toţi ceilalţi se chinuie. Ne va fi mai bine dacă toţi au şanse egale, toţi contribuie după putere şi toţi joacă după aceleaşi reguli.

Când Bill Clinton a fost preşedinte, el credea că dacă America investeşte în talentul şi ideile propriilor oameni, vor urma şi afacerile bune, şi locuri de muncă mai bune. Planul său economic le cerea celor mai înstăriţi americani să plătească puţin mai mult ca să ne putem reduce deficitul, pe de o parte, iar pe de alta să investim totuşi în instruirea forţei de muncă, în educaţie, cercetare, tehnologie, sănătate mai bună şi o bătrâneţe demnă. Dar ce s-a întâmplat? Până la mijlocul mandatului său, economia noastră a creat 23 de milioane de locuri noi de muncă. Veniturile au crescut. Sărăcia a scăzut. Deficitele s-au transformat în cel mai mare excedent din istorie.

Calea pe care o oferă guvernatorul Romney este cea pe care am bătut-o timp de opt ani de la plecarea preşedintelui Clinton - o filosofie care spune că aceia de foarte de sus pot juca după reguli total diferite de cele ale tuturor celorlalţi. Reduceri de taxe mai mari pentru cei bogaţi pe care nu ni le putem permite. Încurajarea companiilor să mute locurile de muncă şi profiturile în străinătate. Mai puţine reguli pentru băncile mari şi companiile de asigurări. Acestea sunt politicile care ne-au adus în primul rând în această harababură.

În ultimele săptămâni ale campaniei, guvernatorul Romney a început să spună despre el că este un agent al schimbării. Iar eu pun pe masă un singur lucru - o altă reducere de taxe de 5.000 de miliarde de dolari pentru cei bogaţi, cheltuieli de 2.000 de miliarde de dolari pe care apărarea nu le-a cerut şi mai multă putere pentru băncile mari sunt, desigur, o schimbare. Dar nu este schimbarea de care avem nevoie.

Schimbarea este o Americă în care oameni de toate vârstele au instruirea şi educaţia pe care le cere orice slujbă bună. Am atacat băncile care împovărau de decenii studenţii cu datorii şi am făcut colegiile mai accesibile pentru milioane de studenţi. Acum vom recruta 100.000 de profesori de matematică şi ştiinţe pentru ca lucrurile de muncă din domeniul tehnologiei de vârf, bine plătite, să nu ajungă în China şi vom instrui două milioane de persoane pentru a avea calificările pe care le cer afacerile locale. Schimbarea este o Americă unde următoarea generaţie de inovaţie şi producţie prosperă. Nu sunt candidatul care spune "să lăsăm Detroit-ul" să intre în faliment. Sunt preşedintele care pariază pe muncitorul american şi pe iscusinţa americanilor. Vreau un cod fiscal care interzice recompensarea companiilor care mută locurile de muncă în străinătate, dar premiază companiile care creează locuri de muncă aici. Un cod fiscal care opreşte subven­ţionarea profiturilor companiilor petroliere şi sprijină locurile de muncă din sectorul energiei verzi şi tehnologiei care ne reduc la jumătate importurile de petrol.

Schimbarea este o Americă ce întoarce pagina unui deceniu de războaie pentru a reconstrui naţiunea, aici, acasă. Atât timp cât sunt comandantul suprem, ne vom urmări duşmanii cu cea mai mare putere militară din lume. Dar a venit timpul să folosim economiile făcute prin terminarea războaielor din Irak şi Afganistan pentru a ne plăti datoriile şi reconstrui America - drumurile şi podurile noastre şi şcolile noastre.

Schimbarea este o Americă unde ne reducem deficitul prin tăierea cheltuielilor acolo unde putem şi unde cerem americanilor înstăriţi să revină la impozitele pe venit pe care le plăteau în timpul preşedintelui Bill Clinton. Am lucrat cu republicanii pentru a reduce cheltuielile cu 1.000 de miliarde de dolari şi voi face mai mult. Voi lucra cu oricine din orice partid pentru a duce această ţară înainte. Dar nu voi accepta eliminarea asigurărilor de sănătate pentru milioane de săraci, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi din programul Medicaid sau să transform Medicare într-un voucher doar pentru a acoperi o altă reducere de taxe pentru milionari.

Cei de foarte de sus nu au nevoie de un alt campion de-al lor la Washington. Cei care au nevoie de un apărător la Washington sunt americanii ale căror scrisori le citesc noaptea; femeile şi bărbaţii pe care-i întâlnesc pe drum în fiecare zi. Bucătarii şi personalul de întreţinere care muncesc ore suplimentare la hotelurile din Las Vegas. Cel care a făcut mobilă, iar acum, la 55 de ani, învaţă pentru o carieră în biotehnologie.

Profesorul care este forţat să petreacă mai puţin timp cu elevul său în clasa supraaglomerată. Copiii lui, care visează să ajungă celebri. Orice proprietar de afaceri mici care încearcă să se extindă şi să facă ce e bine pentru angajaţii săi - toţi aceşti americani au nevoie de un ocrotitor la Washington.

Când aceşti americani o vor duce bine, Americii îi va fi bine. Aceasta este schimbarea de care avem nevoie acum. Este timpul să terminăm ceea ce am început - să ne educăm copiii, să ne instruim muncitorii, să creăm locuri de muncă, energie nouă şi noi oportunităţi - pentru a ne asigura că oricine ai fi, de oriunde ai veni şi de oriunde ai fi început, aceasta este ţara unde poţi reuşi dacă încerci.

America în care credem ne este la îndemână. Viitorul la care sperăm este în faţa noastră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO