Politică

Basarabenii din România votează la prezidenţiale pentru un şef de stat pro-european

Basarabenii din România votează la prezidenţiale...

Autor: Vasile Magradean, Tibi Bujdei

30.10.2016, 14:30 92

Preşedintele secţiei de votare de la Casa de Cultură a Studenţilor, Simion Botnari, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că se aşteaptă la urne aproximativ 2.000 de votanţi.

"Procesul de votare decurge normal, nu au fost înregistrate incidente. În prima jumătate a zilei votanţii au fost mai activi, după care numărul lor s-a redus, dar mai aşteptăm un val mai mare după-amiază. Prezenţa la vot a fost de circa 10% până la ora 11, mai mică decât anii trecuţi. Noi estimăm că vor vota la Cluj-Napoca aproximativ 2.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova – studenţi, oameni de afaceri", a spus Simion Botnari.

În secţia de votare nr. 395 Cluj-Napoca sunt amplasate 6 cabine de vot.

Iulia, o studentă la Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, născută în Orhei, a precizat că a votat pentru un preşedinte pro-european, care să imprime Republicii Moldova o direcţie spre Vest.

"Locuiesc de doi ani în Cluj, mă simt ca oriunde în UE, am votat pentru un preşedinte pro-european al Moldovei. Trebuie să privim spre Vest, nu spre Rusia. Dinspre Rusia vin numai necazuri", a spus fata.

Şi Igor, care este din raionul Dubăsari, a votat pentru un preşedinte al Republicii Moldova care să nu fie de partea comuniştilor, să reuşească să desprindă ţara din sfera de influenţă a Moscovei.

"Este prima dată în 20 de ani când ne alegem direct preşedintele şi cred că trebuie să profităm. Cred că Republica Moldova nu are altă şansă de dezvoltare, de prosperitate, decât dacă se orientează spre UE. România este prima vecină, ţara-soră, iar conducerea ţării, preşedintele care va fi ales, va trebui să strângă relaţiile cu România, cu UE. Nouă, tinerilor, studenţilor basarabeni din Cluj nu ne trebuie Rusia şi comuniştii", a spus studentul.

Secţia de votare din Cluj-Napoca este deschisă între orele 7 – 21.

 

Prezenţă slabă la secţia de votare organizată la Universitatea Suceava


150 de cetăţeni moldoveni au votat, duminică, până la prânz, la secţia de votare organziată la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava în cadrul primului tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Unul dintre membrii comisiei electorale a secţiei de votare organizată în Universitatea Suceava, Cristian Ignatov, a declarat corespondentului MEDIAFAX că procesul de votare s-a desfăşurat fără incidente până la prânz.

El a menţionat că sunt aşteptaţi să vină alegătorii din zonă, în special studenţii, să-şi exprime votul în cadrul alegerilor care se desfăşoară duminică.

La alegerile parlamentare organizate în 2014, la secţia de votare din Universitatea Suceava au votat 380 de alegători din Republica Moldova.

Cetăţenii Republicii Moldova îşi aleg pentru prima dată din anul 2000 preşedintele prin vot direct.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puţin o treime din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

Dacă niciun candidat nu va obţine peste 50 la sută din voturi se va organiza un al doilea tur de scrutin, în 13 noiembrie, la care vor participa primii doi candidaţi care au obţinut cele mai multe voturi, iar pentru cel de-al doilea tur nu este stabilit un prag minim de participare.

Mii de basarabeni sunt aşteptaţi să îşi exercite votul în secţiile organizate în toată ţara.

La alegerile prezidenţiale din Republica Moldova candidează Igor Dodon (Partidul Socialiştilor, stânga, prorus -PSRM), Maia Sandu (Partidul Acţiune şi Solidaritate, centru-dreapta, proeuropean -PAS), Iurie Leancă (Partidul Popular European, PPEM), Dumitru Ciubaşenko (Partidul Nostru, PN), Silvia Radu (candidat independent), Maia Laguta (independent), Ana Guţu (Partidul Dreapta), Valeriu Ghileţchi (independent) şi Mihai Ghimpu (Partidul Liberal, PL).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO