Politică

Basescu blocheaza numirea lui Melescanu la Justitie

Basescu blocheaza numirea lui Melescanu la Justitie

Melescanu a votat in sedinta PNL impotriva transferului sau la Justitie

13.02.2008, 18:56 16

Surse de la Cotroceni afirma ca unul dintre motivele pentru care presedintele nu va semna revocarea din functie a lui Melescanu de la Aparare este ca acesta nu-si doreste fotoliul de la Justitie.
"In sedinta PNL, Melescanu a fost singurul care a votat impotriva numirii sale ca ministru al justitiei. Cum sa pui un ministru impotriva vointei lui? Aceasta este una dintre probleme, iar cea de-a doua este ca Tariceanu pare ca s-a razgandit, pentru ca luni a facut aceasta rocada, a spus ca trimite propunerile la Cotroceni, dar nu a mai facut-o", au indicat surse prezidentiale. Oficial, Cotroceniul a acuzat faptul ca presedintele nu a fost consultat cu privire la numirea in functie.
"Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu nu a inaintat nicio propunere pentru postul vacant de la Ministerul Justitiei. Presedintele este gata sa colaboreze cu primul-ministru in vederea gasirii unei solutii pentru Ministerul Justitiei, in conditiile respectarii Constitutiei si a deciziilor Curtii Constitutionale", se arata intr-un comunicat semnat de Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al Presedintiei.
Presedintele considera ca declaratiile cu privire la schimbarea ministrului apararii creeaza confuzie pe plan intern si extern si aduc prejudicii credibilitatii Romaniei in contextul pregatirilor pentru organizarea, la Bucuresti, a Summit-ului NATO din 2-4 aprilie si de aceea toate institutiile statului trebuie sa dea dovada de responsabilitate, se argumenteaza in comunicatul Presedintiei.
Potrivit unor informatii din zona liberala, seful statului i-a telefonat lui Calin Popescu-Tariceanu chiar in timpul sedintei PNL de luni in care s-a decis numirea ministrului apararii la Justitie si l-a informat pe premier ca nu este de acord cu mutarea, insa discutia s-a incheiat fara o concluzie. Melescanu este cel de-al treilea ministru al apararii din guvernele Tariceanu, fiind precedat in functie de Teodor Atanasiu (PNL), a carui inlocuire a fost fortata de Basescu dupa ce acesta a pro-pus retragerea trupelor romanesti din Irak, si de Sorin Frunzaverde (Partidul Democrat).
Liberalii vor sa-l inlocuiasca pe Melescanu cu senatorul Radu Stroe, un adversar al presedintelui Basescu, insa au anuntat ca lista cu cele doua propuneri va fi trimisa la Presedintie doar dupa ce Curtea Constitutionala va motiva decizia prin care i-a dat dreptate sefului statului sa refuze nominalizarea Noricai Nicolai. Motivarea Curtii ar putea sa intarzie, intrucat seful institutiei Ioan Vida este plecat din tara pana saptamana viitoare. Seful statului invoca argumente care tin de buna desfasurare a summit-ului, dar observatiile sale ar putea bloca numirile la Justitie si la Aparare (pozitii scoase la bataie de PNL) cu mai putin de doua luni inainte de reuniunea NATO.
Numirea unui ministru la Justitie este o urgenta, explica interimarul Teodor Melescanu, intrucat Justitia este in continuare sub monitorizarea atenta a Uniunii Europene, iar un nou raport de evaluare a progreselor Romaniei in acest domeniu va fi facut public in luna iunie. Pana atunci, noul ministru al justitiei va trebui sa promoveze Codul penal si Codul de procedura penala.
Guvernul nu are oricum sustinere in Parlament - PNL si UDMR au impreuna doar 20% -, iar in recentul raport al Comisiei erau criticate modificarile aduse de parlamentari Codului de procedura penala: este vorba de limitarea duratei anchetelor penale si de marimea prejudiciului care ar fi determinat anchetarea de catre Directia Nationala Anticoruptie.
Melescanu, care este interimar la Justitie dupa demisia lui Tudor Chiuariu, a anuntat recent ca intentioneaza sa modifice legea raspunderii ministeriale pentru a evita abuzuri de genul celui din cazul lui Teodor Atanasiu.
Melescanu a vorbit despre o lege speciala pentru ministri, diferita de Codul penal, pentru a exista garantii procesuale in cazul acestora, intrucat imaginea lor este usor de afectat in urma chemarii la DNA sau a suspendarii de catre presedinte.
Una din cele mai importante decizii care ar urma sa fie luata de viitorul ministru al justitiei este numirea noului sef al Departamentului National Anticoruptie, intrucat mandatul lui Daniel Morar in fruntea institutiei expira in acest an. Potrivit reglementarilor in vigoare, procurorul general al DNA este numit de presedinte la propunerea ministrului si dupa avizul CSM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO