Politică

Băsescu despre atacul de la Nisa: Sentimentul pe care-l am este că s-a întâmplat în România

Băsescu despre atacul de la Nisa: Sentimentul pe care-l...

Autor: Mediafax

15.07.2016, 11:26 440

''Când o naţiune întreagă se bucura de Ziua Naţională, un nemernic cu un camion a secerat peste 80 de vieţi şi alte sute de oameni în spitale. Asta arată faţa hidoasă a terorismului, cinismul. Sincer, sentimentul pe care-l am este că s-a întâmplat în România, pentru că nici nu poţi avea alt sentiment. Oriunde în Europa civilizată se întâmplă acest lucru, ai sentimentul că ai primit tu, cetăţean european, o lovitură, că ai fost tu victima acelui atac mişelesc", a spus fostul şef de stat la RFI.

El a insistat că marea problemă este educaţia islamistă care se menţine în famiile care se stabilesc în Europa.

''Mesajele de indignare, de condoleanţe sunt o chestiune obligatorie, însă trebuie să gândim în mod real ce vrem cu continentul nostru pentru că este un continent aflat în război, în război terorist. Nu va fi suficient să distrugem Stat Islamic. Dacă statele occidentale şi-ar mobiliza toate eforturile pentru asta, ar fi cu certitudine o chestiune de 6 luni - 1 an să dispară această organizaţie din Irak şi din Levant. Însă marea problemă este ce facem cu educaţia islamică, pentru că această educaţie există în Europa într-un procent tot mai mare în populaţia venită să-şi găsească adăpost în raiul de prosperitate european, iar răspunsul la ospitalitate şi la demagogia cu politically corect este că foarte uşor cetăţeni fie ei şi deja europeni, la a doua, a treia generaţie, dar de educaţie islamistă, sunt recrutaţi pentru atentate teroriste'', a subliniat Băsescu.

El s-a arătat convins că atacatorul de la Nisa provine dintr-o familie de educaţie islamistă, deşi nu sunt cunoscute încă detalii în acest sens. ''Convingerea mea este că nici nu va fi găsit nebun, a fost un act deliberat, camionul ăla n-a apărut din senin pe faleza de la Nisa'', a argumentat fostul preşedinte.

Băsescu a arătat că este nevoie nu doar de o piaţă comună europeană din punct de vedere economic, cât şi de una a informaţiilor.

''Ceea ce euroscepticii propovăduiesc va distruge Europa dacă va prinde, (...) ne trebuie mai multă integrare, (...) inacţiunea în a crea un sistem de securitate comun ne poate face responsabili pentru evoluţii din ce în ce mai rele din acest punct de vedere, al siguranţei cetăţenilor'', a conchis el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO