Politică

Băsescu: În estul Ucrainei are loc un război hibrid, de gherilă urbană şi de insurgenţă

Băsescu: În estul Ucrainei are loc un război hibrid, de gherilă urbană şi de insurgenţă

Autor: Valentina Postelnicu

21.07.2014, 21:10 135

Şeful statului s-a referit la situaţia din estul Ucrainei, arătând că, în opinia României, în estul Urainei se desfăşoară "un război hibrid".

"Greu de găsit termenul ăsta în terminogia de război, dar mi se pare termenul potrivit pentru situaţia din Doneţk şi Lugansk", a mai spus şeful statului.

El a continuat: "În primul rând este un război prin interpuşi, care foloseşte ceceni, transnistreni, cazaci şi alte entităţi, pe care le plasează în estul Ucrainei, pentru a-i sprijini pe separatişti".

Potrivit lui Traian Băsescu, a doua caracteristică este aceea că avem de-a face şi cu "un război de gherilă urbană şi, a treia caracteristică, că există şi un război de insurgentă, chiar al cetăţenilor ucraineni de etnie rusă şi, în sfârşit, există şi acţiuni teroriste frecvente, care includ luări de ostatici, precum reprezentanţii OSCE, utilizarea scuturilor umane, în faţa instituţiilor.

"Toate acestea sunt caracteristice terorismului: luări de ostatici, răpiri, utilizarea de scuturi umane, tot soiul de acţiuni din acestea care nu sunt specifice instituţiilor statelor", a mai declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a mai declarat că în Ucraina se desfăşoară şi un război informaţional, care de data aceasta poate fi şi parte a unui război clasic.

"Cine este responsabil în analiza noastră pentru ceea ce se întâmplă acolo? Primii responsabili sunt teroriştii care şi acum ocupă Doneţkul şi Luganskul şi în mod egal responsabilitatea aparţine Federaţiei Ruse, pentru că Federaţia Rusă, îmi pare rău să o spun şi am responsabilitatea greutăţii afirmaţiilor pe care le fac, Federaţia Rusă a devenit un partener al acestor terorişti, prin sprijin politic, sprijin cu personal calificat, sprijin cu armament de toate categoriile, inclusiv armament greu. Este concluzia la care am ajuns şi aceasta este explicaţia de ce nu ne-am grăbit să facem afirmaţii decât ne-am limitat la nişte comunicate. În opinia noastră, Federaţia Rusă este partenerul acestor terorişti, prin acţiunile pe care le întreprinde. Din păcate, Federaţia Rusă este parte a conflictului, aşa cum a fost parte a conflictului şi a anexării ilegale a Crimeii, acum este parte a conflictului din estul Ucrainei", a mai spus el.

AFACERI DE LA ZERO