Politică

Basescu l-a acceptat pe Melescanu interimar la Justitie

Basescu l-a acceptat pe Melescanu interimar la Justitie

Teodor Melescanu este solutia provizorie a Guvernului pentru iesirea din criza provocata de nominalizarea Noricai Nicolai in fruntea Ministerului Justitiei

16.01.2008, 18:05 12

Presedintele Traian Basescu l-a numit ieri pe Teodor Melescanu ministru interimar la justitie dupa o solicitare a premierului Calin Popescu-Tariceanu, care a renuntat, pentru moment, la candidatura Noricai Nicolai. Tot ieri, premierul l-a numit pe fostul ministru al justitiei, Tudor Chiuariu, in functia de consilier guvernamental.
Numirea lui Melescanu vine dupa ce presedintele si premierul nu au reusit sa cada la intelegere in privinta candidaturii senatorului liberal Norica Nicolai, pe care PNL a propus-o la Justitie la sfarsitul anului trecut. Portofoliul este vacant de mai bine de o luna, de la demisia lui Tudor Chiuariu. Seful statului a spus la sfarsitul sapta-manii trecute ca nu o va numi niciodata pe Norica Nicolai in functia de ministru al justitiei, precizand insa ca daca nominalizarea va fi trecuta prin Parlament, iar Legislativul este de acord, va fi nevoit sa semneze decretul de numire.
Anterior acestei declaratii, Prese-dintia a dat publicitatii un comunicat conform caruia seful statului sustine ca Norica Nicolai nu indeplineste criteriile legale pentru functia de ministru al justitiei, invocand fapte din activitatea sa de procuror, pe care el le-a analizat dupa ce a solicitat in scris Parchetului ICCJ sa-i puna la dispozitie mapa profesionala a acesteia.
Vicepresedintele PNL Norica Nicolai a replicat vineri seara ca nu renunta la nominalizarea pentru functia de mi-nistru al justitiei si l-a acuzat pe prese-dintele Traian Basescu de comporta-ment nedemn pentru un barbat si abuziv pentru un sef de stat. Basescu si Tariceanu s-au intalnit sambata dupa-amiaza, insa continutul discutiei dintre cei doi nu a fost facut public. Potrivit unor surse politice, premierul Tari-ceanu i-a spus presedintelui ca isi mentine decizia nominalizarii Noricai Nicolai pentru functia de ministru al justitiei, seful Guvernului transmitandu-i aceasta pozitie si senatorului PNL.
Melescanu este cel de-al treilea reprezentant al cabinetului Tariceanu care va gestiona interimar si un al doilea minister, dupa premier, care a fost pentru o scurta perioada si ministru de externe ca urmare a refuzului prese-dintelui de a-l numi in functie pe Adrian Cioroianu si ministrul lucrarilor publice Laszlo Borbely, care s-a ocupat si de Ministerul Comunicatiilor, dupa plecarea lui Zsolt Nagy.
Ministrul apararii, senator PNL de Prahova, este diplomat de cariera si a mai ocupat pozitia de ministru al afacerilor externe in perioada 1992-1996, in timpul guvernului Vacaroiu. A fost membru PDSR pana in 1997, cand a fondat Alianta pentru Romania, care a ratat intrarea in Parlament in 2000, dar s-a salvat prin fuziunea cu PNL in 2002. Melescanu si Nicolai sunt cunoscuti drept membri ai aceleiasi grupari in PNL, alaturi de Ludovic Orban si Crin Antonescu.
Tudor Chiuariu a demisionat din postul de ministru al justitiei in urma cu aproximativ o luna, dupa ce presedintele Traian Basescu a lansat un apel public pentru remanierea sa, apreciind ca ar fi grav daca acesta ar ajunge in fata procurorilor din postura de ministru, pentru dosarul privind legalitatea unor achizitii publice realizate de Compania Nationala Posta Romana. Chiuariu a renuntat la functie, dar a promis ca se va intoarce pentru a continua reforma in justitie atunci cand "aceasta inscenare ridicola va lua sfarsit". El a fost laudat la acel moment de catre premierul Calin Popescu-Tariceanu pentru activitatea in Guvern. Inainte de a prelua conducerea Ministerului Justitiei, Chiuariu a coordonat activitatea Departamentului guvernamental de Lupta Anti-Frauda. Ezitarile privind numirea unui nou ministru al justitiei vin intr-un context dificil, intrucat Comisia Europeana pregateste un nou raport cu privire la progresele inregistrate de Romania in acest domeniu. Seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea, a anuntat ieri ca raportul CE privind justitia se afla in lucru, urmand sa fie prezentat statelor membre pentru a-si spune punctul de vedere, iar apoi sa fie transmis catre Parlamentul European. El a precizat ca Ciocanea a spus ca documentul va fi fi incheiat in cel mai scurt timp, probabil chiar in cursul acestei luni. El sustine ca absenta unui ministru al justitiei este un aspect de natura politica si nu va influenta concluziile din raport.
Adrian Ciocanea a mai spus ca documentul se va axa pe realizarea "celor patru benchmark-uri (obiective - n.n.)" asumate, referitoare la CSM, ANI, eficienta sistemului judiciar si coruptia la nivel local. Seful DAE a precizat ca doar obiectivele doi si patru din cele mentionate tin de responsabilitatea directa a Guvernului de la Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO