Politică

Băsescu spune că UE ar putea pune şi astăzi 1,6 miliarde de euro la dispoziţia Ucrainei dacă ar încheia un acord cu FMI

Băsescu spune că UE ar putea pune şi astăzi 1,6...

Autor: Valentina Postelnicu

21.03.2014, 15:11 80

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Uniunea Europeană susţine aspiraţiile Ucrainei de a-şi decide singură viitorul, şi nu influenţată de ţări vecine, de puteri regionale sau globale.

În cadrul Consiliului s-a semnat Acordul de asociere şi de liber schimb, dar numai în partea politică. "Explicaţia este simplă, este un gest de încurajare a Ucrainei, semnarea integrală a Acordului de asociere şi liber schimb urmând să se facă după alegerile din 25 mai", a explicat Băsescu.

Potrivit şefului statului, prioritatea pe care Consiliul consideră că o are este legată de sprijinirea restabilirii echilibrelor macroeconomice ale Ucrainei.

"Aici trebuie spus foarte clar, şi s-a discutat în Consiliu, situaţia în care a ajuns Ucraina se datorează unei guvernări relativ îndelungate de proastă calitate şi a corupţiei extrem de ridicate", a precizat preşedintele Traian Băsescu.

El a anunţat că Uniunea Europeană poate pune la dispoziţia Ucrainei, "astăzi", 1,6 miliarde de euro, bani lichizi, urmând ca în final să poată pună la dispoziţie, prin contribuţia BEI şi BERD, 11,5 miliarde de euro.

Traian Băsescu a menţionat că acordarea acestei sume de 1,6 miliarde de euro este condiţionată de încheierea unui acord cu FMI, UE fiind partenererul Fondului, în tentativa de salvare de la încetare de plăţi a Ucrainei şi, ulterior, în încercare de restabilire a echilibrelor macroenomice ale ţării.

"Guvernul Ucrainei este chemat să asigure, în structura lui, reprezantarea tuturor regiunilor şi opţiunilor, este un lucru esenţial pentru ca procesul de separare în interiorul Ucrainei să fie prevenit. De asemenea, Guvernului i se cere să lupte împotriva extremismului" a spus preşedintele.

Băsescu a mai anunţat decizia Consiliului de a cere Ucrainei ca alegerile pentru funcţia de preşedinte al ţării să se defăşoare la standarde europene, democratice, în nişte procese corecte şi legale.

"O atenţie deosebită, un semnal politic foarte important va fi modul în care se vor desfăşura alegerile prezidenţiale în Ucraina", a mai spus Traian Băsescu.

În plus, potrivit preşedintelui, Uniunea Europeană rămâne angajată, în continuare, prin Consiliul European, să susţină independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi nu recunoaşte rezultatul referedumului ilegal şi neconstituţional desfăşurat pe 16 martie în Crimeea, considerând ilegală anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO