Politică

BBC: Sistemul medical din România, în prag de colaps

12.08.2010, 09:48 45

România are cele mai mici cheltuieli cu sistemul de sănătate dinUE, iar din cauza recesiunii, intenţionează să cheltuiască şi maipuţin, în timp ce această lipsă de finanţare cronică şi emigrareapersonalului medical ar putea creştere riscurile pentru pacienţi,comentează BBC News Online, citată de Mediafax.

Amintind cazul din mai al unui băieţel dintr-un sat românesc,care a murit din cauza unei infecţii severe la spitalul dinSlatina, unde fusese internat cu o fractură, BBC susţine că moarteaacestuia arată "cât de bolnav este sistemul medical dinRomânia".

"Fantoma lui ne bântuie. Cred că acest copil a fost victimasistemului. Dar noi suntem sistemul şi toate eşecurile noastre sereflectă în astfel de cazuri", afirmă medicul Romeo Stănculescu,noul director al spitalului din Slatina.

Pe teritoriul României, spitale ca acesta au datorii mari.Uneori, ele îşi pot permite doar să plătească unele medicamente saumateriale medicale de care au nevoie. Adeseori, acestea rămân fărălucrurile de bază, cum ar fi antibiotice sau faşă.

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a primit un buget mai micdecât orice alt Minister al Sănătăţii din UE, respectiv doar 3,6 lasută din PIB, mai puţin de jumătate din cât alocă Marea Britanie şio treime din bugetul sănătăţii din Germania. Citiţi mai multedespre analiza BBC cu privire la sistemul de sănătateromânesc pe www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO