Politică

Boc: Decizia CC este legală şi constituţională; Sper să pună capăt crizei politice

Boc: Decizia CC este legală şi constituţională; Sper să pună capăt crizei politice

Autor: Pacala Dana, Vasile Magradean

21.08.2012, 15:44 129

Fostul premier Emil Boc consideră că decizia CCR privind referendumul este legală şi constituţională şi speră ca aceasta să ducă la normalizarea vieţii politice din România, transmite corespondentul MEDIAFAX

"Decizia CC este legală şi constituţională şi confirmă că în matematică 46,2 la sută nu poate fi transformat în 50,1 la sută. Sper ca decizia să pună capăt crizei politice, iar politicienii de la putere care au declanşat iresponsabil acest referendum să fi învăţat din această lecţie, iar principala lor preocupare să fie viaţa de zi cu zi a românilor şi problemele reale ale lor, şi nu cele care să vizeze ambiţiile şi orgoliile politice", a declarat, marţi, Emil Boc.

Fostul premier a spus că se aşteaptă ca în urma deciziei Curţii să fie o normalizare a vieţii politice din perspectiva interesului general.

"Stabilitatea economică a fost şubrezită în fiecare zi de criza politică. Uitaţi-vă la cursul leu-euro, la investiţiile străine din România, la creşterea economică, care este sub cea prognozată, toate se răsfrâng asupra vieţii de zi cu zi a românilor. Sper că va interveni o normalizare a relaţiilor politice şi va fi o coabitare instituţională şi constituţională între preşedinte şi majoritatea parlamentară, care este permisă de Constituţie", a spus Boc.

Întrebat dacă Crin Antonescu va părăsi scena politică după rezultatul referendumului, Boc a spus că această decizie "este o chestiune de onoare".

"Onoarea e greu să o impui cuiva. Ea există sau nu există", a conchis Boc.

Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată marţi, că procedura de organizare a referendumului a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi menţionează că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu îşi reia atribuţiile.

Potrivit unui comunicat al CC, plenul Curţii Constituţionale a decis cu majoritate de voturi că procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost respectată.

De asemenea, CC confirmă rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central şi constată că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns "DA" la întrebarea "Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?", iar 943.375 (11.15 %) au răspuns "NU".

Totodată, CC constată că la referendum nu au participat cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru ca referendumul să fie valabil.

În comunicatul dat publicităţii de Curtea Constituţională se precizeză că la data publicării acestei hotărâri în Monitorul Oficial încetează interimatul lui Crin Antonescu în exercitarea funcţiei de preşedinte, iar Traian Băsescu îşi reia atribuţiile de şef al statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO