Politică

Capitalistul care rezistă la guvernare doar pentru că este sprijinit de comunişti, premierul ceh Andrej Babis îşi vede cariera ameninţată de un scandal de fraudă cu fonduri europene, un fiu nebun şi o răpire

Premierul ceh Andrej Babis: „Nu voi demisiona niciodată, niciodată. Să-şi aducă aminte toată lumea de asta: niciodată.“

Premierul ceh Andrej Babis: „Nu voi demisiona niciodată, niciodată. Să-şi aducă aminte toată lumea de asta: niciodată.“

Autor: Bogdan Cojocaru

19.11.2018, 00:07 954

Cehia este cea mai stabilă şi matură economie est-europeană, însă are o conducere politică dintre cele mai instabile şi, de departe, deloc plictisi­toare. Premierul, o emblemă a capitalis­mului ceh, rezistă la putere doar mulţumită spriji­nului dat de comunişti. Acum, o scenetă cu ruşi, un fiu nebun trădător, o răpire şi fraudă riscă să-i dis­trugă cariera politică lui Andrej Babis, milionar şi om de afaceri pe care discursul anti-refugiaţi l-a făcut aliat cu preşedintele ţării, un pro-rus activ.

Săptămâna trecută mii de cehi au ieşit în stradă să ceară demisia premierului Babis, iar partidele de opoziţie din parlament au cerut un vot de neîncredere contra coaliţiei minoritare de la guvernare, după ce site-ul de ştiri ceh Seznam Zpravy a difuzat un documentar care include imagini cu fiul premierului, Andrej Babis Jr, făcând acuzaţii dramatice contra tatălui său. Babis fiul, în vârstă de 35 de ani, susţine în filmare că a fost ademenit în Crimeea, fost teritoriu ucrainean ocupat de Rusia, de asociaţi ai premierului şi răpit pentru a nu putea depune mărturie într-un caz de fraudă cu fonduri europene în care este implicat tatăl său.

Aparent, jurnaliştii l-au găsit pe Babis Jr. în Elveţia, unde trăieşte cu mama sa, prima soţie a premierului, notează The Guardian. Fiul, cunoscut cu probleme mintale, ar fi fost pus să aleagă între a pleca „într-o vacanţă prelungită“ şi a sta internat într-un spital de psihiatrie. Ajuns în Crimeea, spune Babis Jr, a fost sechestrat de doi ruşi, dintre care unul este un psihiatru care l-a tratat în trecut la un spital de profil din Praga. Fiul a mărturist că nu ştie dacă tatăl său ştia despre răpire.

Babis fiul şi Babis tatăl au fost puşi sub acuzare într-o investigaţie de durată privind o presupusă fraudă cu fonduri europene de aproape două milioane de euro. Banii ar fi fost obţinuţi prin una din afacerile premierului, Capi Hnizdo (cuibul berzei), un complex imobiliar alcătuit dintr-o fermă, un hotel şi un centru de conferinţe din Praga.

Poliţia încă nu l-a interogat pe Babis fiul pentru că nu a ajuns la el după ce acesta a plecat din Cehia. Acuzatorii au fost, astfel, blocaţi.

Banii au fost acordaţi ca subvenţie pentru afaceri mici după ce Capi Hnizdo a fost transferat de la grupul Agrofert al lui Babis senior la un proprietar necunoscut în 2007.

Ulterior s-a aflat că noii proprietari erau fiul şi fiica premierului împreună cu partenera de atunci şi viitoarea soţie Monika şi fratele acesteia. Complexul a reintrat apoi în proprietatea Agrofert, un conglomerat cu 230 de companii care include operaţiuni în domeniul chimicalelor, alimentelor, energiei şi media.

Într-un schimb de e-mail-uri cu doi jurnalişti cehi cărora le-a trebuit un an să-l găsească pe Babis Jr, fiul premierului a recunoscut că „tehnic“ are legături cu Capi Hnizdo. El a mai spus că a fost forţat să semneze acte în această afacere, dar că n-a înţeles ce reprezintă acestea.

Declaraţiile lui Babis Jr. au inflamat scena politică şi publicul. Biroul procurorului general a anunţat că va declanşa o investigaţie. Premierul, aflat în străinătate în momentul izbucnirii scandalului, a respins energic acuzaţiile, descriind reportajul ca fiind „o manipulare“ , o încercare „scandalaosă“ a jurnaliştilor de a pune presiuni pe poliţişti şi procurori şi „o parte din scenariul de a mă distruge şi de a mă scoate din politică“. Pe pagina sa de Facebook, omul de afaceri a scris că fiul său este bolnav mintal şi este sub tratament medicamentos şi că fiica sa, Andrea, are ceea ce este cunoscut ca tulburare bipolară.

„Nimeni nu mi-a răpit fiul, el a plecat din Cehia de bunăvoie“, a scris Babis, adăugând că poliţia a investigat cazul şi a găsit că n-a existat nicio răpire. Ce se întâmplă este „un atac dezgustător asupra copiilor mei.“

Premierul, al doilea cel mai bogat om din Cehia, cu o avere estimată la peste 3 miliarde de euro, conduce o coaliţie minoritară formată din partidul Acţiunea Cetăţenilor Nemulţumiţi şi din Partidul Social Democrat Ceh. Iar această coaliţie se bazează pe sprijinul Partidului Comunist pentru a rezista la putere. Alte partide refuză să lucreze cu guvernul lui Babis din cauza acuzaţiilor aduse acestuia.

Jiri Pehe, analist politic din Praga, crede că premierul ar putea ieşi din acest scandal slăbit chiar dacă supravieţuieşte votului de neîncredere iniţiat de opoziţie. „Înainte, puteai spune că este vorba de o conspiraţie şi că omul nu a făcut nimic rău“, spune Pehe. „Acum există o filmare care ajunge la suflete. Chiar dacă cehii nu-l cred pe fiu, pot vedea că în familia premierului există ceva foarte dubios.“

Câteva mii de persoane s-au adunat săptămâna trecută în Piaţa Wenceslas din Praga pentru a cere demisia premierului. Printre participanţii la demonstraţie s-au numărat liderii mai multor formaţiuni politice şi un fost ministru al agriculturii. În total, şase partide de opoziţie parlamentare i-au cerut lui Babis să demisioneze pentru a permite poliţiei să investigheze acuzaţiile de fraudă, scrie Politico.

Ca reacţie, Babis a promis că nu va demisiona niciodată. Premierul a primit sprijinul preşedintelui Milos Zeman, care a declarat că se aşteaptă ca situaţia să se calmeze şi că, dacă votul de neîncredere îl va forţa pe acesta să demisioneze, îi va da o nouă şansă să formeze un cabinet, notează Reuters. Omul de afaceri a promis că va dezrădăcina corupţia şi că va bloca imigranţii. Politicile anti-refugiaţi  au făcut ca Zeman, un oaspete obişnuit al preşedintelui rus Vladimir Putin şi fostul lider al social-democraţilor, să devină un aliat puternic al premierului. Săptămâna trecută, Cehia a respins un acord ONU privind migraţia, alăturându-se astfel Ungariei, Austriei şi Bulgariei.

bogdan.cojocaru@zf.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO