Politică

Cat castiga Oprescu si Blaga din sustinerea perdantilor din turul intai

Cat castiga Oprescu si Blaga din sustinerea perdantilor din turul intai

Oprescu (stg.) si Blaga sunt despartiti de doar 1,7 procente

06.06.2008, 20:59 13

Perdantii turului 1 al alegerilor pentru Primaria Capitalei isi aleg favoritii pentru finala din 15 iunie si recomanda votantilor sa aleaga pe Sorin Oprescu (independent) sau pe Vasile Blaga (Partidul Democrat - Liberal).
Liderul Partidului Initiativa Natio-nala, Cozmin Gusa, filiala de Bucuresti a Partidului Noua Generatie - Crestin Democrat si liderul acestui partid Gigi Becali, inclusiv liderul PSD Bucuresti Marian Vanghelie si candidat la Primaria sectorului 5 indeamna la un vot anti-Oprescu duminica viitoare. Alti lideri din PNL sau PSD, ai caror candidati au iesit din cursa in 1 iunie, cheama la vot impotriva lui Vasile Blaga.
Ludovic Orban, care a candidat din partea PNL la Primarie, a spus ca nu va merge la vot si nu va face recomandari, in vreme ce candidatul PSD Cristian Diaconescu a spus ca nu poate vota cu Sorin Oprescu.
In ce masura insa poate influenta votul recomandarile pe care le fac alegatorilor perdantii turului 1?
Profesorul Daniel Barbu este sceptic in privinta acestei influente: "Gusa nu stiu daca are vreo priza in Bucuresti, poate cel mult sa aduca 100-200 de voturi.
El a luat peste 5% la alegerile din 1 iunie, ceea ce se traduce in aproximativ 23.000 de voturi. Putini il vor urma, pentru ca nu are o asa mare influenta. Electoratul lui Gigi Becali este insa mai disciplinat, are un spirit gregar si poate sa asculte de indemnurile lui. Asta, bineinteles daca nu este influentat negativ de decizia FRF in cazul Steaua (echipa patronata de Gigi Becali risca sa fie exclusa din Liga Campionilor din cauza scandalului "valiza", n.n.)", a spus profesorul Barbu.
"E greu de crezut ca electoratul lui Gusa se va indrepta automat catre Blaga. De asta a si fost votat el de aproape 6% dintre bucurestenii care
s-au prezentat la urne si nu Blaga, pentru ca este un alt candidat", a spus profesorul Marius Pieleanu.
Un caz aparte il constituie cel al lui Marian Vanghelie, care este favoritul turului doi al cursei pentru Primaria sectorului 5. Electoratul sau voteaza in mod traditional PSD, asa ca este dificil sa le ceri alegatorilor sa nu voteze cu Oprescu, sustinut de social-democrati, la Primaria Generala. "Ramane de vazut daca electoratul PSD il va asculta si nu il va vota pe Oprescu", a spus Pieleanu. Pe de alta parte, a spus Daniel Barbu, indemnul lui Vanghelie poate avea un ricoseu, iar lumea sa mearga la vot si sa-l voteze pe Sorin Oprescu, doar pentru ca nu este sustinut de Vanghelie, care are un trecut controversat.
Decizia lui Vanghelie de a recomanda alegatorilor sa nu voteze cu Sorin Oprescu in turul doi al alegerilor pentru Bucuresti contravine deciziei conducerii PSD, care a hotarat a doua zi dupa alegeri sa il sprijine pe senator si pe candidatul PNL la Primaria sectorului 1 impotriva candidatilor PD-L. Cristian Diaconescu, candidatul PSD, s-a situat pe locul trei la alegerile din 1 iunie, cu aproximativ 13% din voturile bucurestenilor.
"Eu nu pot sa nu recunosc ca pentru un numar de colegi, cum a fost cazul si domnului Diaconescu, cum este cazul si altor colegi de la Bucuresti, care s-au implicat in campanie si au facut campanie pentru Diaconescu impotriva lui Oprescu, nu exista un anumit element emotional: Sorin Oprescu a fost seful Organizatiei de Bucuresti si s-a despartit de aceasta organizatie in conditii nu tocmai amicale", a spus liderul PSD Mircea Geoana dupa anuntul de miercuri al lui Vanghelie.
Vanghelie si Oprescu si-au disputat in PSD candidatura la Primaria Generala, senatorul hotarand in cele din urma sa candideze ca independent. PSD a mers, asadar, pe mana lui Diaconescu, cu Vanghelie sef de campanie.
Oprescu nu a reactionat pana la inchiderea editiei la acuzatiile lui Vanghelie.
"Recomandarea, sugestia de vot pentru PSD-isti este sa voteze impotriva candidatului dreptei, impotriva lui Blaga. Este absolut natural. Daca sunt colegi de-ai mei care au sentimente personale, rani mai mult sau mai putin recente, trebuie sa le respectam, pentru ca aici nu este un ordin de implicare al organizatiei de Bucuresti, este mai degraba o indicatie de vot pentru schimbare in Bucuresti", a spus Geoana.
Vanghelie l-a acuzat pe Oprescu ca "sta langa o gasca de hoti" si a sugerat un non combat al unor lideri ai PSD in campania pentru Bucuresti, care l-ar fi defavorizat pe Cristian Diaconescu. "Unii" din PSD vor sa discute cu Basescu, iar altii cu Tariceanu, a spus Vanghelie.
Intrebat daca Marian Vanghelie a venit sa il informeze despre faptul ca in spatele lui Sorin Oprescu ar sta "o gasca de hoti" si ca nu va respecta decizia conducerii PSD de a-l vota, asa cum a declarat miercuri, Geoana a raspuns: "Va spun: domnul Vanghelie are anumite elemente mai colorate de limbaj". Vanghelie are parti bune, dar "o mai ia si pe aratura", a spus liderul PSD.
Geoana a aratat, in acest context, ca decizia PSD de a-l sustine pe Sorin Oprescu in turul doi a fost una rationala.
"Nu a fost o decizie usoara, dar este singura care ne permite sa mentinem un echilibru corect intre dorinta noastra de schimbare in Bucuresti si dorinta noastra de a indigui PD-L, care ramane principalul nostru adversar politic", a subliniat Geoana.
Pe de alta parte, candidatul PD-L la Primaria Capitalei, Vasile Blaga, a spus ieri ca se asteapta la "orice" in campania electorala pentru turul doi.
Blaga a declarat ca, daca in primul tur dezbaterile au fost mai mult tehnice, "lumea apreciaza si pozitiile politice si trebuie tinut cont de parerea lor pentru ca, pana la urma, ei sunt cei care vor decide cine castiga alegerile". "Batalia se duce intre partide politice in primul rand si nu numai intre candidati. Nu mai este nici un secret ca domnul Oprescu este sustinut de aproape intreg PSD-ul, desi am vazut cateva brese la cei cu care nu s-a inteles in ultimul timp", a aratat Vasile Blaga.
Acesta a mentionat ca inclusiv in declaratia publica de miercuri a lui Sorin Oprescu, pe de o parte acesta a criticat partidele, dar nu a zis nici un cuvant ca s-ar delimita macar o secunda de PSD. "Vreau sa il aud pe Sorin Oprescu spunand: 'Nu vreau sa ma sprijine PSD-ul, domnul Iliescu, domnul Mitrea, domnul Geoana si nu am nevoie de PSD!', si in momentul acela o sa incep sa cred ca este independent", a declarat Blaga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO