Politică

Cele 60 de minute fatale sau binecuvântate pentru Guvernul Boc. Vedeţi aici etapele moţiunii

Cele 60 de minutele fatale sau binecuvântate pentru Guvernul Boc. Vedeţi aici etapele moţiunii

Autor: Iulian Anghel

27.10.2010, 13:31 29

Dezbaterea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului a început înjurul orei 11. 30 şi se va sfârşi în jurul orei 14.30.

* Potrivit procedurilor parlamentare, fiecare grup parlamentarare alocat un anume număr de minute pentru a susţine sau pentru acontesta moţiunea. Guvernul are, de asemenea, alocat un număr deminute pentru a-şi apăra poziţia.

* Conducerea Parlamentului (Senatul plus Camera) a stabilit căPDL, principalul partid de guvernământ, are alocate 56 deminute.

* PSD, principalul partid al opoziţiei are alocate 54 deminute.

* Guvernul are la dispoziţie 60 de minute. Executivul poatefolosi acest timp la începutul dezbaterilor sau la finele lor.Poate, de asemenea, cere intervenţii în timpul dezbaterilor. Deobicei, îşi rezervă o bună parte din timpul alocat la sfârşit.Premierul este cel care conduce "ostilităţile". Premierul Emil Bocintervenit deja şi a vorbit peste 30 de minute.

* În ordinea minutelor alocate pentru dezbateri, PNL are ladispoziţie 31 de minute, UDMR - 10 minute, grupul minorităţilor - 6minute, UNPR - 9 minute, iar cei fără apartenenţă la grupuri - 3minute.

* Timpul total al intervenţiilor este de169 de minute.

* Calculul este făcut respectând algoritmul parlamentar carealocă 20 de secunde pentru fiecare parlamentar.

* După cum au fost împărţiţi timpii, dezbaterea ar urma să seîncheie în jurul orei 14: 30.

* Urmează votul secret cu bile - bila albă în urna albă şi bilaneagră în urna neagră, vot împotriva moţiunii; bila albă în urnaneagră şi bila neagră în urna albă, vot pentru moţiune.

* De obicei, votul şi numărătoarea voturilor înseamnă între 60şi 80 de minute.

* Aşadar, în jurul orei 15:00 vom şti dacă Guvernul Boc rămâneîn funcţie sau este demis.

* Opoziţia are nevoie de 236 de voturi "pentru" (jumătate plusunul din numărul parlamentarilor) pentru a demite Guvernul.

* La şedinţa comună a Senatului şi a Camerei participă 349 dincei 470 de parlamentari. Şedinţa este condusă de preşedinteleSenatului, Mircea Geoană.

* Aceasta este cea de-a cincea moţiune de cenzură cu care seconfruntă Emil Boc de la preluarea funcţiei, în decembrie 2008. La13 octombrie 2009, Guvernul său a fost demis de Parlament, darjocul politic şi rezultatele prezidenţialelor l-a păstrat încă înfuncţie.

* Chiar dacă imaginea Parlamentului este extrem de proastă înochii cetăţenilor, după cum arată sondajele de opinie, instituţiaeste cel mai democratic şi cel mai deschis for de dezbatere dinRomânia. Este singura instituţie de unde poţi obţine absolut toatedatele legate de traseul legilor şi unde poţi urmări procesulintern de la un capăt la altul. Parlamentul rămâne, deocamdată, ceamai deschisă spre public instituţie din România.

* În aceste momente, dezbaterile pot fi urmărite şi pewww.cdep.ro

* În jur de 30.000 de protestatari sunt în stradă la Bucureştiîncercând să sprijine efortul opoziţiei de a demite Guvernul.Opoziţia mai are nevoie de 24 de voturi pentru a avea succes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO