Politică

Coalitia sustine asumarea raspunderii Guvernului pentru restituirea in integrum a proprietatilor

22.03.2005, 00:00 55

Angajarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului asupra pachetului legislativ care ar urma sa modifice legile proprietatii, in sensul restituirii lor in integrum, este o solutie buna care ofera garantia ca legile vor trece asa cum vrea Executivul, spun partidele din arcul guvernamental.


Reprezentantii partidelor care sustin Executivul spun ca rezolvarea definitiva a problemei proprietatii este un angajament asumat in programul de guvernare, iar anuntul modificarii legilor proprietatii, facut de premierul Calin Popescu Tariceanu, este un pas in acest sens. Asumarea raspunderii ar fi garantia ca intentiile Guvernului nu vor fi date peste cap.


Vicepresedintele PD, Radu Berceanu, a declarat ieri ca vor exista discutii intre PNL, care a aprobat intr-o sedinta a partidului principiul restituirii in integrum a proprietatilor, si celelalte trei partide care sustin Guvernul.


"In programul de guvernare sunt anumite lucruri, cum ar fi intentia de a se reface intreaga proprietate existenta la 1945. Noi, PD, nu avem probleme cu modificarea acestor legi si ar fi culmea ca UDMR  sau PUR sa aiba pentru ca  atunci cand au sustinut investitura Cabinetului, in Parlament, au votat pentru programul de guvernare, asa cum prevede si Constitutia", a spus Berceanu.


Programul de guvernare al Aliantei PNL-PD prevede restituirea in totalitate a proprietatilor, iar la discutiile pentru alcatuirea programului comun de guvernare, principiul a fost insusit si de UDMR si PUR. Umanistii nu si-au precizat ieri punctul de vedere privind asumarea raspunderii Guvernului pe aceasta tema. Senatorul UDMR Peter Eckstein-Kovacs, presedintele Comisiei juridice din Senat, spune ca UDMR sustine retrocedarea integrala a proprietatilor, fie ca este vorba despre terenuri, paduri sau imobile individuale: "Unul dintre punctele cardinale ale programului Guvernului este solutionarea problemei proprietatii. De 15 ani, nerezolvarea acestei probleme i-a sicanat si pe fostii proprietari si a impiedicat si investitiile".


Eckstein-Kovacs spune ca angajarea raspunderii pe acest pachet legislativ este o solutie pentru ca textul Guvernului sa nu fie modificat in Parlament. In privinta riscului aparitiei unei motiuni de cenzura, acesta trebuie asumat, el este un "atribut al oricarei masuri legislative", spune Eckstein-Kovacs.


Partidul Social Democrat are rezerve fata de acest proiect, dar un punct de vedere oficial va fi prezentat dupa ce specialistii partidului vor analiza modificarile legislative. Vicepresedintele Mircea Geoana a opinat ieri ca, prin intentiile sale, Guvernul redeschide un dosar fierbinte care-i va bulversa pe oamenii de afaceri.

La randul sau, purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, ridica unele probleme punctuale, cum ar fi situatia ambasadelor, a partidelor politice a scolilor si spitalelor  ale caror cladiri ar urma sa fie retrocedate, lucru care  va crea, spune el, multe probleme.


Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Executivul ia in calcul posibilitatea asumarii raspunderii in Parlament pentru pachetul de legi ale proprietatii pe care doreste sa-l promoveze.


Este vorba despre un pachet consistent - legea fondului funciar, legea privind restituirea proprietatilor imobiliare, legea cadastrului general, reglementarile privind simplificarea procedurilor privind procesele funciare si cele referitoare la incurajarea gruparii proprietatilor prin circulatia juridica a terenurilor.


"Pentru ca sa nu sufere modificari majore, este posibil sa recurgem la masura asumarii raspunderii in Parlament", a precizat premierul, care a spus ca aceste modificari vor fi facute in cel mult o luna.


Potrivit unei rezolutii adoptate in cadrul PNL, saptamana trecuta, "obiectivul-pilon" al partidului in ceea ce priveste proprietatea funciara este retrocedarea integrala, in natura, pe vechile amplasamente.


La Ministerul Agriculturii sunt in lucru patru proiecte privind modificarea legilor fondului funciar, a circulatiei juridice a terenurilor, legea cadastrului, precum si legea de infiintare a completelor specializate pentru a judeca procesele funciare.


In privinta caselor nationalizate, imobilele care erau exceptate de la retrocedare - sediile ambasadelor, consulatelor, institutiilor publice si ale partidelor politice - vor face si ele obiectul retrocedarilor, dupa modificarea legii. Principiul restituirii in integrum a proprietatii a fost o sustinut de PNTCD in vremea in care se afla la guvernare. Proiectul legii 10/2001 care s-a dezbatut in Parlament, spre finalul legislaturii 1996-2000, prevedea restituirea tuturor imobilelor, dar legea care a fost adoptata definitiv dupa alegerile din 2000 trecea la exceptii o serie de imobile. De remarcat ca, in acea vreme, PD nu a agreat principiul restitutio in integrum.


In ceea ce priveste bugetul din care vor fi despagubiti cei care vor intra sub incidenta legilor proprietatii, Tariceanu a mentionat ca exista un set de prevederi legale care stipuleaza ca 20% din fondurile obtinute din privatizare trebuie afectate pentru plata despagubirilor.


Pentru a elimina posibilitatea ca legile mentionate sa fie modificate in Parlament, Executivul isi poate angaja raspunderea in fata Legislativului, potrivit prevederilor constitutionale. Guvernul isi poate angaja raspunderea  asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege. Angajarea raspunderii poate atrage cu sine o motiune de cenzura care, daca este adoptata - este nevoie de majoritatea deputatilor si a senatorilor -, conduce la demiterea Guvernului. Daca motiunea nu intruneste voturile necesare, proiectul de lege este considerat adoptat, nemaifiind nevoie de o dezbatere parlamentara. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO