Politică

Contextul politic si economic din UE creeaza presiuni uriase asupra Bucurestiului

27.09.2005, 19:46 28

Romania isi propune sa devina membra a UE intr-un context economic si politic dificil pentru Uniune, legat nu doar de pesimismul europenilor fata de extindere, ci si de contextul economic global.

De aceea, presiunile Bruxelles-ului facute asupra Bucurestiului pentru a fi la inaltimea asteptarilor sunt uriase, afirma negociatorul-sef al Romaniei cu UE, Leonard Orban.

"Situatia din UE este dificila. Nu ma refer doar la votul negativ dat Constitutiei Europene in Franta si Olanda sau la discutiile legate de buget. Este vorba de toata situatia. Globalizarea afecteaza si UE. Competitia cu economiile asiatice creeaza dificultati care se rasfrang si asupra largirii UE. Acestea sunt conditiile in care Romania vrea sa adere", la 1 ianuarie 2007, a afirmat ieri Orban, la un seminar organizat de Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti.

Potrivit negociatorului-sef, au existat sfaturi venite din partea unor membri ai UE ca Romania sa ia in considerare si strategia integrarii in 2008, insa Bucurestiul a insistat pentru calendarul initial. Insa, pentru ca acest lucru sa se produca, ceea ce se va intampla in urmatoarele sase luni va cantari enorm. Este vorba despre faptul ca raportul Comisiei Europene din octombrie nu va decide in privinta amanarii datei aderarii, ci abia cel de peste sase luni, din primavara viitoare. Potrivit lui Orban, raportul din 25 octombrie va fi pozitiv, dar nu "suta la suta pozitiv", iar ce se va face dupa aceasta data va fi decisiv.

Orban a afirmat ca Romania nu are doar probleme de pregatire, ci si de comunicare: nu este cunoscuta in UE asa cum ar trebui, de aceea eforturile de lobby ale Bucurestiului trebuie sa vizeze parlamentele tarilor UE, pentru a asigura succesul ratificarii Tratatului de Aderare.

Potrivit presei germane de saptamana trecuta, raportul din octombrie va aduce o surpriza, anume ca Romania se afla in fata Bulgariei in privinta reformelor. Faptul ca perceptia actuala este rasturnata se datoreaza faptului ca Bulgaria a avut un lobby mai bun si a atras de partea ei personalitati cunoscute din Vest, a sustinut publicatia Manager Magazin.

Pentru a schimba aceasta stare de lucruri este nevoie ca rezultatele bune din raportul de monitorizare al Comisiei sa fie facute cunoscute la nivelul membrilor UE, afirma Orban.

Ministrul integrarii Anca Boagiu sustine, la randul ei, ca perceptia Europei despre Romania nu ne reprezinta: "Romania nu este o tara de corupti. Nu dorim doar sa accedem la Uniunea Europeana, vrem sa fim un stat membru puternic. Suntem o tara cu 22 de milioane de locuitori, care nu vor fi o povara, ci un suport pentru Uniunea Europeana", a afirmat Boagiu. Romania va fi a saptea tara ca marime din Uniunea Europeana si trebuie sa-si propuna sa devina si a saptea forta economica din UE, a afirmat ieri Boagiu, la acelasi seminar.

Un punct de vedere similar a avut si Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, a carui tara detine presedintia semestriala a Uniunii.

Pentru a fi mai bine cunoscuta in Occident, Romania trebuie sa-si intensifice activitatea de lobby in perioada urmatoare si sa faca cunoscut celorlalte state progresele inregistrate in demersurile de integrare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO