Politică

Corneliu Vadim Tudor, si antisemit, si cu banii luati

12.01.2004, 00:00 104

Fundatia "Romania Mare" a fost amendata de Primaria Brasov pentru ca a amplasat, fara autorizatie, statuia fostului premier israelian Yitzhak Rabin, asasinat in urma cu cativa, intr-un parc din Brasov.
Ioan Ghise, primarul municipiului Brasov, a declarat ieri, citat de Mediafax, ca amenda este cuprinsa intre 20 si 30 de milioane de lei si ca, daca Romania Mare nu obtine autorizatiile necesare, ea va fi data jos de pe soclu.
Intentia lui Corneliu Vadmi Tudor a starnit protestul familiei fostului demnitar si a organizatiilor evreiesti. Ambasadorul Romaniei in Israel, Mariana Stoica, a afirmat, la finele saptamanii, ca intr-o intalnire pe care a avut-o cu asociatiile evreilor originari din Romania, acestea au protestat fata de intentia lui C.V. Tudor, pe care il acuza in continuare de antisemitism si ca exploateaza in folos propriu memoria lui Rabin.
Intr-o scrisoare deschisa adresata ambasadorului Israelului la Bucuresti, Rodica Gordoan, Tudor isi justifica gestul afirmand ca nu este antisemit si promite infiintarea la Bucuresti a unui muzeu al Holocaustului, "pana la Pastele anului 2005." "Admit, recunosc si regret sincer excesele pamfletare pe care le-am facut la adresa unor evrei (dar niciodata impotriva Poporului Ales.)", isi pune Tudor cenusa in cap. El spune ca nu-i cunoaste pe cei doi copii ai fostului premier, Dalia Rabin si Yuval Rabin, dar ca are tot respectul pentru ei.: "Dati-mi voie sa nu le cer aprobarea pentru a omagia memoria unui Erou al Pacii care nu le mai apartine nici lor, nici Israelului, ci lumii intregi", se justifica Tudor.
 Presedintele Ion Iliescu a apreciat, prin vocea purtatorului de cuvant, Corina Cretu, ca nu este normal ca ca o personalitate sa fie exploatata fara a-i consulta pe cei apropiati.
Noua polemica intervine intr-un moment in care, potrivit presei israeliene, autoritatile de la Tel Aviv fac presiuni asupra firmei israeliene de  de PR, Arad Communication, de a nu semna un contract de consiliere electorala lui Corneliu Vadmi Tudor. Autoritatile israeliene sustin ca Vadim Tudor vrea sa se legitimeze pe sine si partidul sau folosind serviciile lui Arad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO