Politică

Cristian Preda: Dialogul EU-Turcia, şi mai problematic. Erdogan, lider atras de islamizarea regimului

Cristian Preda: Dialogul EU-Turcia, şi mai problematic....

Autor: Cătălina Mănoiu

16.07.2016, 11:41 2135

''Dialogul UE cu Turcia nu este uşor. Nu era uşor nici până acum, dar de acum devine şi mai problematic pentru că scenariul ce mai probabil este acela în care amprenta religioasă a regimului (Erdogan-n.r.) va fi şi mai puternică'', a declarat, pentru MEDIAFAX, europarlamentarul Cristian Preda.

El a afirmat că acest lucru va complica discuţia despre liberalizarea vizelor, gestiunea fluxului de migranţi, precum şi capitolele din negocierile de aderare.

''Toate aceste puncte de pe agenda bilaterală UE-Turcia sunt marcate de conflictul între principiul democratic şi laicitatea apărată de armată'', a susţinut Cristian Preda.

El a spus că lovitura armatei din Turcia ''a fost proiectată ca o intervenţie a laicităţii pentru a salva un principiu important pentru statul turc modern''.

''Erdogan este un lider autoritar, este susţinut de o majoritate consistentă a cetăţenilor Turciei şi lovitura armatei a fost proiectată ca o intervenţie a laicităţii pentru a salva un principiu important pentru statul turc modern. Avem de fapt un conflict între legitimitatea democratică de care dispune Erdogan şi pe care o foloseşte într-un sens cu totul şi cu totul special, dând o amprentă religioasă regimului şi, pe de altă parte, principiul laicităţii apărat de armată, aceasta nefiind, însă, un actor ar jocului democratic'', a explicat europarlamentarul.

Preda a subliniat că un război civil în Turcia ar fi dezastruos şi pentru Turcia şi pentru Europa.

''Eu sper ca Turcia să rămână departe de un conflict intern, de un război civil pentru că un asemenea scenariu ar fi dezastruos şi pentru Turcia şi pentru Europa'', a adăugat europarlamentarul.

El a arătat că în timp ce în Siria avem de-a face cu un lider laic care guvernează în numele laicităţii, în cazul Turciei se poate vorbi despre un lider autoritar din ce în ce mai mult atras de islamizarea regimului.

''Ar fi ceva cu totul diferit de conflictul din Siria unde liderul sirian este laic şi guvernează în numele laicităţii şi opoziţia faţă de el este una de tip religios. Deci, avem în aceeaşi zonă două conflicte foarte diferite, unul armat care angajează un lider laic contestat de o opoziţie foarte diversă care este inspirată de principii religioase, iar înTurcia avem un lider autoritar care este din ce în ce mai mult atras de islamizarea regimului şi care este contestat de armată în numele laicităţii'', a concluzionat Cristian Preda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO