Politică

Criză politică după ieşirea ALDE de la guvernare: în declaraţii toată lumea vrea la guvernare, dar în fapt toţi vor să stea în opoziţie şi să lase PSD să se autodistrugă. Tăriceanu spune că lipsesc 9 miliarde de lei de la buget

Premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis

Premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis

Autor: Răzvan Botea

28.08.2019, 00:05 2327

Coaliţia de guvernare s-a rupt după ce şeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a decis să iasă de la guvernare şi să intre într-o alianţă cu Pro România.

Criza politică din România este abia la început. Preşedintele Iohannis spune că va da o declaraţie completă miercuri, în timp ce miniştrii ALDE şi-au dat demisia, cu excepţia Ramonei Mănescu, care a rămas la Externe.

Din vorbe, toată lumea vrea la guvernare, însă în fapt toţi vor să rămână în opoziţie şi să lase PSD să se autodistrugă.

Cei din PNL spun că vor la guvernare, USR respinge clar ideea de a veni la Palatul Victoria înainte de alegerile prezidenţiale şi mizează pe alegeri anticipate, UDMR stă la cotitură, iar Traian Băsescu spune că PSD ar trebui să plece de la guvernare şi să îi lase pe cei de la PNL.

După ce a anunţat ieşirea de la guvernare, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele ALDE, a spus printre altele că la nivelul bugetului există un deficit de 9 mld. lei care nu poate fi acoperit. Până acum toată lumea pare în vacanţă, iar efectele crizei guvernamentale nu se văd pe piaţă. Leul a fost stabil, bursa a crescut cu 2,4% ieri, mai ales dupa ce în Camera Deputaţilor a fost recomandată eliminarea prevederilor din OUG 114 legate de taxarea în energie. Organizaţiile patronale, Coaliţia pentru Dezvoltarea  României, Asociaţia Oamenilor de Afaceri, Consiliul Investitorilor Străini etc., entităţi care reprezintă interesele celor mai mari companii din România, nu au avut până acum nicio reacţie. Preşedintele Iohannis a anunţat marţi că va veni miercuri cu un punct de vedere referitor la criza politică.

„Daţi-mi o bună politică internă ca să pot face o bună politică externă, zicea Nicolae Titulescu. Nu putem să facem abstracţie de politica internă a României. Despre actuala criză guvernamentală, despre remaniere, despre calea de ieşire din criză voi face o declaraţie publică mâine, dar dumneavoastră vă veţi întoarce la post şi o să fiţi întrebaţi: ce se întâmplă în România? Cum se va soluţiona criza? Cum vor decurge alegerile? Iar dumneavoastră să raspundeţi aşa: România are o democraţie solidă, România are o democraţie consolidată prin referendumul de pe 26 mai anul curent şi care a adus un răspuns clar al românilor“, le-a transmis Klaus Iohannis ambasadorilor români, citat de Mediafax.

Guvernul PSD-ALDE s-a destrămat marţi, după ce trei miniştri din partidul lui Călin Popescu- Tăriceanu şi-au dat demisia din executiv. Astfel, Viorel Ilie, Graţiela Gavrilescu şi Anton Anton au demisionat din funcţie. Premierul Viorica Dăncilă a trimis ieri preşedintelui Klaus Iohannis propunerile de interimari pentru Energie, Mediu şi Relaţia cu Parlamentul, potrivit Mediafax.

„Au fost depuse demisiile la Secretariatul General al Guvernului. Au fost trimise la cancelarie pentru înregistrare, urmează procedura normală. Premierul va trimite în această după-amiază propunerile de interimari“, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al guvernului, citat de Mediafax.

Ramona Mănescu de la ALDE a decis să rămână în fruntea ministerului de Externe. Călin Popescu Tăriceanu a spus că miniştrii ALDE care nu vor demisiona vor fi excluşi din partid. Coaliţia de guvernare s-a rupt după ce şeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a decis să iasă de la guvernare şi să intre într-o alianţă cu Pro România. Premierul Dăncilă a anunţat că PSD va merge în continuare cu guvernarea ţării şi că îi aşteaptă pe toţi cei din ALDE şi Pro România să îşi asume acest proiect.

Luni opoziţia a anunţat depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului Dăncilă, însă preşedintele PNL Ludovic Orban a precizat că va fi depusă o astfel de moţiune după ce se vor strânge cel puţin 233 de semnături, numărul necesar de voturi în Parlament pentru a fi demis guvernul. Liderul PNL  a mai spus că guvernul PSD nu mai are sprijinul majoritar în Parlament.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO