Politică

Cum raspunde guvernul roman cererii UE de a majora pretul gazului din productia interna

16.01.2008, 18:07 15

"Dereglementarea pretului la gazele naturale obtinute din productie interna este un subiect sensibil care nu trebuie politizat", afirma seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), Adrian Ciocanea.
"Este un subiect prea delicat pentru a fi speculat politic", afirma seful DAE, referindu-se la cererea Comisiei Europene anume ca Romania sa-si modifice legislatia si sa renunte la a reglementa pretul gazelor naturale din productia interna, dar si la comentariile opozitiei, potrivit careia pentru viitoarele scumpiri principala vina revine Guvernului.
"Potrivit legislatiei europene, preturile la gaze trebuie sa tina cont de regulile pietei, adica de cerere si oferta. In acest sens, Guvernul Romaniei si-a luat anga-jamentul sa liberalizeze piata energetica. Urmarim cu atentie acest subiect", a declarat purtatorul de cuvant al comisarului european pentru energie, Terran Terra-delles, citat de BBC. Insa, in sensul strict al cuvantului, piata energiei este liberalizata din vara anului trecut. Ceea ce doreste insa Comisia este ca pretul gazelor naturale de productie interna (de la Romgaz si Petrom) sa ajunga la acelasi nivel cu pretul gazului de export, ceea ce inseamna dereglementarea pretului obtinut din productie interna.
Comisia Europeana nu cere explicit acest lucru, dar, daca din stabilirea pretului productiei interne va fi inlaturata autoritatea de reglementare, tendinta va fi de aliniere a preturilor, lucru care va conduce automat la scumpirea gazelor ajunse la consumatorul final. Pretul gazului din productie interna este reglementat la 180 de dolari la mia de metri cubi, in vreme ce pretul gazului de import este, potrivit estimarilor Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei, de 370 de dolari la mia de metri cubi.
Pana in 1992 statele UE puteau lua unele masuri protectioniste, dar dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Maastricht si dupa instituirea pietei unice, singurul lucru valabil pe piata europeana este legea cererii si a ofertei. Romania trebuie sa renunte la a impune reglementari in domeniul gazelor naturale incepand cu 2009, dar pentru ca socul sa nu fie prea puternic majorarile de preturi pentru consumatorul final vor incepe din 2008, prima majorare fiind posibila in februarie. Fostul negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, spune ca in dosarele de aderare nu s-a negociat nici o aliniere de pret. "Este stupid sa vorbesti despre alinierea preturilor atunci cand negociezi liberalizarea pietei", afirma Puscas.
Prin Tratatul de aderare Romania poate ajuta totusi categoriile defavorizate, suportandu-le, de pilda, o parte din costurile gazelor naturale. "Statul poate subventiona, dar nu subventionand pretul produsului", afirma Puscas.
Cum 2008 este un an electoral, este de asteptat ca subiectul scumpirii energiei sa fie speculat politic, cum s-a si intamplat, de altfel.
"Majorarea preturilor la gaze nu va fi spectaculoasa, iar impactul asupra cresterii preturilor nu va fi unul major", a declarat la inceputul saptamanii ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian.
La finele anului trecut, presedintele consiliului de administratie al E.ON Gaz Romania, Achim Saul, spunea ca in 2008 este necesara o scumpire a gazelor de 30%. Distrigaz Sud, cealalta mare companie de distributie a gazelor naturale, a recunoscut ca este nevoie de o majorare a pretului gazelor naturale, dar s-a ferit sa dea vreun procentaj pentru anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO