Politică

Dăncilă a semnat cu premierul din Kuwait două acorduri de cooperare, în turism şi pe plan extern

Dăncilă a semnat cu premierul din Kuwait două acorduri...

Autor: Maria Stan, Mediafax

21.10.2018, 16:03 131

Premierul Viorica Dăncilă a semnat, în cadrul întrevederii de duminică cu prim-ministrul Statului Kuwait, Şeicul Jaber Mubarak Al-Hamad Al-Sabah, două acorduri de cooperare, unul la nivelul ministerului de Externe şi altul în domeniul turismului, a anunţat Guvernul.

"Odată cu vizita premierului Viorica Dăncilă în Statul Kuwait au fost semnate două acorduri de cooperare: Memorandumul de Înţelegere între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Afacerilor Externe al Statului Kuwait, respectiv Memorandumul de Înţelegere privind cooperarea în domeniul turismului între Ministerul Turismului din România şi Ministerul Informaţiei – sectorul turism din Statul Kuwait", precizează reprezentanţii Executivului într-un comunicat de presă remis, duminică, MEDIAFAX.

Sursa citată a adăugat că "discuţiile celor doi oficiali s-au concentrat pe aspecte legate de consolidarea şi aprofundarea cooperării bilaterale în plan economic şi sectorial, precum şi pe aspecte legate de evoluţiile de securitate la nivel regional şi internaţional".

Guvernul susţine că "cei doi prim-miniştri au apreciat parcursul ascendent al relaţiilorromâno-kuweitiene şi au discutat despre proiectele viitoare destinate consolidării dialogului politico-diplomatic bilateral. De asemenea, au analizat posibilităţile de extindere a cooperării în diverse domenii de interes reciproc, în funcţie de nişele prioritare identificate în cadrul dialogului guvernamental şi la nivelul mediului de afaceri din cele două state".

Şeful Executivului a reafirmat faţă de premierul din Kuwait angajamentul "pentru consolidarea relaţiilor României cu lumea arabă în ansamblu, obiectiv evidenţiat în Programul de Guvernare 2017-2020, care prevede intensificarea eforturilor diplomatice în această direcţie".

Dăncilă i-a mai transmis oficialului străin că Statul Kuwait este un partener esenţial al României în regiunea Golfului, cu atât mai mult cu cât, începând de la data de 1 ianuarie 2019, România va prelua preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

"Cei doi oficiali s-au referit, cu prilejul întrevederii, la buna cooperare bilaterală în cadrul organismelor internaţionale, precum şi la posibilitatea susţinerii unor proiecte de interes pentru ambele state în cadrul acestor organizaţii. Totodată, au analizat căile de dezvoltare a relaţiilor economice şi comercialebilaterale româno-kuweitiene, prin impulsionarea sectorului privat, în special prin încurajarea activă a oamenilor de afaceri kuweitieni de a investi în România", potrivit sursei menţionate.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a arătat disponibilitatea părţii române de a dezvolta o serie de proiecte concrete în domenii precum: agricultură, transporturi, investiţii, industrie, infrastructură critică, energie, sănătate.

Tot duminică, Dăncilă a discutat, la întrevederea cu Ali Mohammed Thunayan Al-Ghanim, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din Kuwait, despre dezvoltarea proiectelor bilaterale în infrastructura rutieră, petrol şi gaze, hidrotehnică şi telecomunicaţii.

Premierul Viorica Dăncilă se află, începând de luni, într-un turneu în Turcia, Emiratele Arabe Unite şi Kuwait.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO