Politică

Din încurcătura privind premierul câştigă business-ul: Codul Fiscal rămâne în picioare, TVA se reduce de la 20% la 19%, se elimină taxa pe stâlp şi supraacciza la benzină de la 1 ianuarie 2017

Din încurcătura privind premierul câştigă business-ul: Codul Fiscal rămâne în picioare, TVA se reduce de la 20% la 19%, se elimină taxa pe stâlp şi supraacciza la benzină de la 1 ianuarie 2017

Autor: Sorin Pâslaru

27.12.2016, 12:26 26348

Din neînţelegerea dintre preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintele Klaus Iohannis privind numirea premierului câştigă mediul de business, pentru că intră în vigoare de la 1 ianuarie 2017 Codul Fiscal aşa cum a fost adoptat în 2015.

Ca urmare, TVA general se reduce de la 20% la 19%, taxa pe stâlp de 0,5% din active va fi eliminată, la fel ca şi supraacciza pe benzină de 7 eurocenţi în echivalent lei introdusă de Guvernul Ponta în 2013.

“Practic nu mai este timp de amânare a prevederilor din Codul Fiscal valabile pentru 2017 pentru că noul guvern nu s-a instalat. Însă suntem obişnuiţi şi cu măsuri luate într-o noapte aşa cum a fost majorarea TVA de 19% la 24%, când Monitorul Oficial cu măsura respectivă a apărut la 1 noaptea”, a spus Adrian Benta, analist în fiscalitate.

În prima zi după câştigarea alegerilor, pe 12 decembrie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că nu se vor aplica măsurile din noul Cod Fiscal aferente anului 2017, dar premierul Cioloş, încă în exerciţiu, i-a transmis că această decizie va trebui luată de noul guvern.

Cum însă noul guvern întârzie să apară pentru că Liviu Dragnea a aşteptat constituirea Parlamentului pentru a propune un nume de premier, iar după ce a făcut propunerea preşedintele Iohannis a respins-o, noul guvern nu mai poate fi constituit în timp util pentru ca să dea o ordonanţă de urgenţă de prorogare a Codul Fiscal.

Surse din cadrul Ministerului Finanţelor au confirmat că noul Cod Fiscal va intra în vigoare de la 1 ianuarie.

“Eu la toţi clienţii mei le-am spus să se pregătească să aplice noul Cod Fiscal, adică să înscrie noul TVA în casele de marcat. Însă nu este exclus ca de la 1 februarie să avem o revenire. Suntem obişnuiţi cu acest gen de măsuri luate peste noapte”, a mai spus consultantul fiscal Adrian Benta.

AFACERI DE LA ZERO