Politică

Dochia: Pentru actualul Guvern economia nu este o prioritate

 Dochia: Pentru actualul Guvern economia nu este o prioritate

Autor: Iulian Anghel

29.06.2012, 14:39 1465

Cele nici două luni de mandat ale premierului Victor Ponta coincid cu o perioadă de scandaluri politice neîntrerupte cu preşedintele Traian Băsescu. Şi prea puţin s-a subliniat în această perioadă că, la Palatul Victoria, ceea ce se petrece în economie ar fi o prioritate, spune analistul economic Aurelian Dochia, analizând perioada de două luni de când a venit la putere pe care Guvernul Ponta o va atinge săptămâna viitoare.

Nu puţini au fost oamenii de afaceri care şi-au pus speranţa în acest Guvern, mai ales în faptul că promite să vină după alegeri cu o majoritate solidă - lucru anticipat de rezultatele alegerilor locale.

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu adunase lângă el un "grup al înţelepţilor" - oameni cu solide cariere în businessul local, în multinaţionale şi antreprenoriat care urma să-i sugereze soluţii pentru revigorarea economiei. Nu a apucat să facă nimic pentru că Guvernul Ungureanu a fost demis în Parlament. Noua majoritate nu a arătat că va ţine în viaţă acest "consiliu al înţelepţilor". Dar au venit noul Guvern şi noua majoritate măcar cu propriile lor soluţii şi proiecte, - pentru perioada de faţă, nu pentru cea viitoare - dacă de la alţii nu le aşteaptă?

Analistul economic Aurelian Dochia opinează că, din punctul de vedere al economiei, singurul lucru important pe care l-a transmis acest Guvern a fost că va continua acordul cu FMI.

"În materie de măsuri concrete nu se vede mai nimic. A fost ceva în materie de declaraţii care au fost mai degrabă neliniştitoare, anume că vor reveni anumite ajutoare pentru care nu există acoperire în buget. În rest, niciun fel de măsură.", spune Dochia.

Deficitul bugetar de 2,2% din PIB, convenit cu Fondul pentru 2012 este în pericol de a fi depăşit, după cum arată datele la cinci luni.

Se putea face ceva mai mult? Se putea, spune analistul economic: măcar să se fi analizat ce proiecte ale fostului guvern pot fi duse mai departe.

El dă ca exemplu planurile fostelor guverne de privatizare pe bursă a companiilor de stat.

"Calendarul listărilor pe bursă pare că este amânat, mai ales după problema Hidroelectrica. Economia nu este o prioritate a acestui guvern."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO