Politică

Duminica se da batalia finala pentru marile orase

18.06.2004, 00:00 17

Turul al doilea de scrutin, organizat duminica in majoritatea localitatilor din tara, se anunta extrem de disputat in conditiile in care rezultatele alegerilor locale au aratat scoruri foarte stranse intre cei doi competitori electorali, PSD si Alianta PNL-PD, cu un usor avantaj de partea aliantei.
Daca in sate si comune partidul de guvernamant pare sa ramana favorit, in marile orase candidatii PSD vor avea de infruntat concurenta electorala puternica a partidelor de opozitie.
Cea mai importanta si spectaculoasa confruntare este la Cluj unde un fost ministru si un presedinte de partid isi disputa primaria. In ultimele zile, cu precadere, un tir reciproc de acuzatii a fost intre fostul ministru de interne, Ioan Rus, si presedintele executiv al PD, Emil Boc, cei doi calificati pentru Primaria Clujului. Aici lupta electorala are o  miza extrem de importanta. Pentru PSD castigarea Primariei Cluj ar echivala cu o reabilitare politica dupa pierderea Primariei Bucuresti. Pentru PD, ar fi un test politic castigat.
Partidul de guvernamant are de tinut piept unei concurente puternice si in fiefurile electorale traditionale. In judetele din Moldova, unde curentele politice de centru-dreapta patrundeau foarte greu - Suceava, Bacau, Neamt, Iasi, Vrancea, Vaslui - la alegerile locale din acest an PNL si PD s-au apropiat foarte mult de PSD. Candidatii la primariile municipale ale celor doua formatiuni de opozitie s-au calificat in turul doi iar in consiliile judetene consilierii PNL, PD si, in unele cazuri, PUR si-au marit ponderea in comparatie cu mandatul precedent. Dintre cele cinci judete moldovene, PSD a reusit sa-si conserve electoral, din primul tur de scrutin, doar Vaslui, unde candidatul partidului de guvernamant a fost ales primar al municipiului. In celelalte municipii, disputa electorala finala va avea loc duminica. Una dintre cele mai spectaculoase competitii electorale este la Bacau unde primarul Dumitru Sechelariu a fost devansat in primul tur de candidatul PUR, Romeo Stavarache, cu cinci procente. La finalul celui de-al doilea mandat de primar, Sechelariu punea aceasta infrangere pe seama interesului scazut pe care l-a avut fata de campania electorala, motiv pentru care in cele doua saptamani ce au despartit tururile de scrutin a batut la pas Bacaul. Scrutinul de duminica va desemna castigatorul si pentru Primaria Iasi, unde candidatul PSD, Gheorghe Nichita, primar interimar numit in locul lui Constantin Simirad, se va confrunta cu Dan Carlan, de la PD. La Botosani, un alt fief electoral traditional al stangii, candidatul PSD va intalni un liberal, la Suceava, confruntarea se va da tot intre PSD si PNL, la fel ca si la Piatra Neamt, unde primarul in functie, Ion Rotaru, de la PSD, este umar la umar cu presedintele Clubului Cealhlaul, Gheorghe Stefan, de la PNL. Situatia este similara la Focsani. La Galati, un alt judet ce vota preponderent stanga, finala electorala se va juca intre un fost si un actual membru al partidului de guvernamant. Primarul in exercitiu, Dumitru Rotaru - fost director Sidex - candideaza din partea PSD impotriva lui Eugen Durbaca, acum sub culorile PUR. Durbaca a fost primar al Galatiului in perioada 1992-2000, in primul mandat el reprezentand PDSR, ulterior mergand la ApR.
Daca in orasele moldovene PNL si PD s-au apropiat de PSD, coborand spre Muntenia, rezultatele electorale sunt tot mai stranse. In municipiul Slobozia, de pilda, cei doi candidati calificati in turul doi - Maria Petre de la PD si Gabi Ionescu, PSD -  sunt la opt voturi distanta.
O situatie aparte o reprezinta Bucurestiul, oras ce voteaza traditional preponderent dreapta, unde, Primaria Generala a fost castigata, din primul tur, de actualul primar Traian Basescu. La primaria sectorului 5 a fost ales tot din primul tur Marian Vanghelie, ale carui relatii cu PSD sunt mentinute confuze. In celelalte cinci sectoare ale Capitalei duminica vor fi organizate alegeri. Cu exceptia sectorului 2, unde din partea Aliantei PNL-PD candidaza Anca Boagiu, in toate celelalte candidatii aliantei de opozitie au un avans de pana la zece procente in fata reprezentantilor PSD.  Perioada electorala dintre cele doua tururi de scrutin a fost marcata de atacuri dure intre candidatii celor doua formatiuni. PSD, de pilda, a difuzat un spot publicitar in care Andrei Chiliman, candidatul aliantei la sectorul 1, era acuzat ca a participat la falimentarea SAFI. De asemenea, impotriva candidatului opozitiei de la sector 3, Liviu Negoita, au fost distribuiti fluturasi electorali ce anuntau ca daca acesta va ajunge primar va demola garajele. Candidatul aliantei de la sectorul 2, Anca Boagiu, l-a acuzat in mai multe emisiuni televizate pe contracandidatul sau, Nicolae Ontanu ca face parte dintr-o retea de trafic cu copii. Ontanu a respins acuzatiile lui Boagiu.
Daca in capitala Ardealului, la Cluj, lupta politica este echilibrata, in celelalte judete transilvane partidul de guvernamant a reusit sa se califice in turul doi doar in cateva municipii: la Zalau, unde va concura cu PD, la Bistrita si Arad, in aceeasi formula, si la Sfantu Gheorghe, unde PSD isi va disputa sansele cu UDMR. Spre deosebire de partidul la putere care nu a obtinut din primul tur nici un municipiu din Transilvania, PNL s-a impus din primul tur la Baia Mare, PD, la Alba Iulia, PNTCD la Timisoara. La Brasov, cele doua formatiuni ale aliantei vor concura duminica unul impotriva celuilalt.
O mai mare priza electorala a avut PSD in municipiile din Oltenia si Muntenia, unde a castigat din primul tur primariile Pitesti, si Targu Jiu si s-a calificat pentru turul al doilea la Craiova, Targoviste, Ploiesti, Ramnicu-Valcea. Un alt succes este la Constanta unde Radu Mazare, fost membru PD, a fost ales primar din primul tur pe listele PSD.
Miza importanta a alegerilor locale este dovedita si de cheltuielile semnificative cu publicitatea electorala. Potrivit unui raport al Pro Democratia, PSD a cheltuit in aceasta campanie electorala peste 3 milioane de dolari cu publicitatea in presa scisa, mai mult decat toate celelalte formatiuni politice si candidati independenti la un loc. Pe locul doi este PUR cu 720.000 de dolari, urmat de PNL, 714.000 dolari, PD, 661.000 dolari, Alianta PNL-PD, 302.000 dolari. Intre candidatii din provincie, cel mai mult a cheltuit Ioan Rus, 150.000 de dolari, anume de patru ori mai mult decat contracandidatul sau. Si la Bucuresti cheltuielile au fost importante. Potrivit Pro Democratia, candidatii PSD din Capitala au platit 900.000 de dolari pentru publicitate stradala si in presa scrisa, anume de sase ori mai mult decat cei ai Aliantei PNL-PD. Monitorizarea facuta de Asociatia Pro Democratia a luat in calcul preturile fara a tine cont de eventuale discounturi sau bartere.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO