Politică

Emil Constantinescu vrea voturile nemultumitilor

06.03.2003, 00:00 17

Actiunea Populara (AP), asociatie creata in urma cu cateva luni cu scopul declarat de a media unificarea formatiunilor de centru dreapta se va transforma in partid politic. O astfel de decizie are la baza - au declarat, ieri, reprezentantii asociatiei - refuzul partidelor vizate de a accepta dialogul propus de AP dar si sondajele efectuate in teritoriu, din care ar rezulta ca 90% dintre repondenti sunt pentru crearea unei noi formatiuni de dreapta care sa fie condusa de lideri care nu s-au compromis in guvernarile anterioare. Intre membrii Actiunii Populare se numara mai multi fosti ministri in guvernarea de dreapta printre care Decebal Traian Remes, Ioan Avram Muresan, Nicolae Noica, Vlad Rosca dar si fosti parlamentari asemenea lui Mihai Gheorghiu sau Lia Galic. Miscarea este sustinuta de fostul presedinte Emil Constantinescu. Potrivit fostului deputat Mihai Gheorghiu, Constantinescu ar putea deveni seful noii formatiuni insa o astfel de decizie nu a fost deocamdata luata.
Fostul ministru al finantelor Decebal Traian Remes a declarat, ieri, ca baza de vot a viitoarei formatiuni va fi reprezentata de persoanele care in sondajele de opinie sunt trecute la rublica "nu voteaza." Remes, fost ministru liberal trecut, ulterior la PNtCD si, recent, la AP este el insusi, dupa cum se vede unul dintre nemultumitii de politca partidelor actuale.
"Un procent de 62,5% din electorat nu se gaseste acum reprezentat de un partid, asteptand o alta voce politica. Credem ca acest electorat poate fi convins de o noua formatiune de centru-dreapta", a spus Remes. El a adaugat ca spectrul politic de centru-stanga este "asezat" pentru viitorul apropiat si este nevoie de bipolaritate pe scena politica, pentru ca Romania sa primeasca sprijin si din partea tarilor unde nu se afla la putere partide de stanga. Reprezentantii AP mizeaza si pe faptul ca, potrivit noii legi a partidelor, formatiunile politice trebuie sa se reinregistreze la tribunal. Vlad Rosca a apreciat ca multe formatiuni extraparlamentare nu vor reusi sa indeplineasca conditiile de reinscriere - 30.000 de adeziuni, de exemplu, - si atunci vor fi obligate sa se orienteze spre noua formatiune. Reprezentantii AP au criticat PNtCD si PNL pentru faptul ca refuza dialogul si au apreciata ca noul partid va devansa in sondaje aceste formatiuni. "Vom veni deasupra lor si atunci poate o sa li de infranga orgoliul si vor veni la masa tratativelor, a declarat Remes adaugand ca noul partid nu va renunta la ideea unificarii dreptei.
Liderii AP afirma ca Partidul Popular European este favorabil crearii unei noi formatiuni in ciuda faptului ca interlocutorul privilegiat el PPE este, actualmente, PNtCD. Mihai  Gheorghiu a spus ca Emil Constantinescu a avut o intalnire cu "emisarul special" al Partidului Popular European in Romania, Dieter Schmit, pe aceasta tema.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO