Politică

Europarlamentarul Eugen Tomac îi cere premierului să sesizeze CJUE în cazul veto-ului Austriei

Europarlamentarul Eugen Tomac îi cere premierului să...

Autor: Laura Buciu

28.01.2023, 09:27 30

Europarlamentarul Eugen Tomac îi cere premierului Nicolae Ciucă să înceapă procedura de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privind nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria şi Ţările de Jos la şedinţa Consiliului JAI din 8 decembrie 2022.

„În numele Guvernului României, să faceţi toate demersurile necesare, astfel încât românii să poată circula liber în spaţiul Schengen. Concret, să demaraţi procedura de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privind nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria şi Ţările de Jos la şedinţa Consiliului JAI din 8 decembrie 2022”, scrie Eugen Tomac, sâmbătă, pe pagina de Facebook.

Acesta precizează că votul Consiliului JAI din 8 decembrie 2022 încalcă mai multe principii şi dispoziţii legale ale Uniunii Europene. Protocolul privind condiţiile şi aranjamentele referitoare la admiterea Republicii Bulgaria şi a României în Uniunea Europeană din Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană, protocolul 1, art. 4 alin. (2); Libertatea de circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor (art. 21 alin. (1) si art. 26 alin. (2) TFUE); Principiul cooperării loiale între statele membre (art. 4 alin. (3) TUE); Principiul cooperării loiale între instituţiile Uniunii (art. 13 alin. (2) TFUE) şi Principiul nediscriminării (art. 21 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene);

„Un proces la CJUE nu suspendă negocierile. Schimbă doar datele problemei şi arată că România ştie, în sfârşit, să se apere cu instrumentele oferite de UE. În condiţiile în care lucrurile sunt foarte clar stipulate în Tratate şi în Acordul Schengen, avem elemente suficient de puternice pentru a susţine o acţiune la CJUE. Românii trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi ca orice alt cetăţean european, conform Tratatelor constitutive ale UE. Încălcarea acestora este sancţionabilă de către CJUE, existând chiar precedente cu privire la acţiuni de succes din partea României”, mai scrie Tomac.

Tomac este de părere că acesta este o chestiune de demnitate naţională, dar şi un demers legitim din perspectivă juridică.

Reacţia lui Tomac a venit după declaraţiile comune făcute de cancelarul Austriei, Karl Nehammer, şi de premierul Ţărilor de Jos, Mark Rutte, privind opoziţia ţărilor lor faţă de extinderea spaţiului Schengen prin aderarea României şi Bulgariei la spaţiul de liberă circulaţie europeană. De asemenea, reacţia vine şi după declaraţiile făcute de reprezentanţii Suediei referitoare la faptul că nu vor include pe agenda Consiliul JAI din martie 2023 tema extinderii spaţiului Schengen în lipsa unui acord prealabil între toate statele membre ale UE.

România nu a obţinut un calendar concret privind dezbaterea acestui subiect la Consiliul informal al JAI din 26 ianuarie 2023.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO