Politică

Fostul ministru de Interne Cristian David, condamnat la cinci ani de închisoare de instanţa supremă

Fostul ministru de Interne Cristian David, condamnat la...

Autor: Mihaela Gidei, Mediafax

05.12.2017, 16:00 69

Decizia de marţi nu este definitivă şi poate fi contestată la Completul de cinci judecători de la ICCJ.

Prin această decizie, magistraţii au dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor fostului ministru, din luare de mită în trafic de influenţă.

„Condamnă pe inculpatul David Cristian la pedeapsa de cinci ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. (...) Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului durata reţinerii, arestării preventive şi a arestului la domiciliu de la data de 21 ianuarie 2015, până la 18 aprilie 2015, inclusiv. Menţine măsura asiguratorie privind sechestrul instituit asupra bunurilor mobile şi imobile proprietatea inculpatului David Cristian, prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie. Confiscă de la inculpatul David Cristian echivalentul în lei, la cursul BNR de la data punerii în executare, al sumei de 500.000 euro. (...) Schimbă încadrarea juridică a faptei reţinute în sarcina inculpatului David Cristian, din infracţiunea de luare de mită”, se arată în decizia magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

În acelaşi dosar, judecătorii au dispus achitarea inculpaţilor Gheorghe Doloiu şi a fostului prefect de Buzău Marian Cristinel Bîgiu, ambii acuzaţi de spălare de bani, fiind ridicate sechestrele asigurătorii instituite asupra bunurilor acestora.

Totodată, minuta mai arată că fostul şef de cabinet al ministrului Internelor, Valeriu Niţescu, a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru trafic de influenţă, fiind schimbată, şi în cazul acestuia, încadrarea juridică iniţială, de complicitate la luare de mită.

„Schimbă încadrarea juridică a faptei reţinute în sarcina inculpatului Niţescu Valeriu - Roger din infracţiunea de complicitate la luare de mită în complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă prevăzută. Condamnă pe pe inculpatul Niţescu Valeriu Roger (.....) la pedeapsa de 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Menţine măsura asiguratorie privind sechestrul instituit asupra bunurilor mobile şi imobile proprietatea inculpatului Niţescu Valeriu - Roger. Achită pe inculpatul Niţescu Valeriu Roger pentru infracţiunea de spălare de bani”, arată decizia judecătorilor.

Cristian David este acuzat că a primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în vederea stabilirii dreputului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de către Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Procurorii au arătat, în documentele citate, că, în acest caz, mandatarul Adrian Mladin, care acţiona pentru Cecilia Viorica Ştirbulescu să îndeplinească toate formalităţile necesare în vederea revendicării terenului de 15 hectare situat în municipiul Buzău, ar fi apelat la Valeriu Roger Niţescu, director cabinet al lui Cristian David la Ministerul Internelor la data faptelor, pentru a-l pune în legătură cu prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în prezent preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Buzău, în condiţiile în care dosarul de revendicare era tergiversat. Niţescu i-ar fi spus atunci lui Mladin că nu îl cunoaşte pe prefect, dar că ar putea să intervină Cristian David la Bîgiu.

"Ulterior, având confirmarea dată de Niţescu Valeriu Roger cu privire la intervenţia ministrului internelor şi reformei administrative, numitul Mladin Adrian s-a prezentat la Instituţia Prefectului judeţul Buzău, unde a luat legătura cu Bîgiu Marian Cristinel, prezentându-i acestuia situaţia dosarului de revendicare. La data de 18.09.2007, în timp foarte scurt după realizarea intervenţiei, Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a emis titlul de proprietate pe numele persoanelor pentru care mandatarul a acţionat Ştirbulescu Cecilia Viorica asupra unei suprafeţe de teren de 15 hectare", potrivit procurorilor.

În schimbul intervenţiei lui Cristian David la prefectul judeţului Buzău, Niţescu ar fi pretins şi primit 1,1 milioane de euro de la Mladin, spunându-i acestuia că ministrul Internelor a pretins 500.000 de euro.

În 1 februarie 2008, Niţescu şi Adrian Mladin au mers împreună la o bancă din centrul Capitalei, de unde Mladin a scos 500.000 de euro. Ulterior, cei doi au mers la sediul Ministerului Internelor, unde Niţescu i-a dat lui Cristian David cei 500.000 de euro, susţin procurorii.

În documentele procurorilor se mai arată că, în 2007, la solicitarea lui Cristian David, Cristinel Bîgiu s-ar fi întâlnit cu Adrian Mladin, în vederea sprijinirii acestuia cu eliberarea unor titluri de proprietate. La acea întâlnire, Bîgiu i-ar fi spus că este vorba de o speţă dificilă şi, având în vedere că amplasamentul se află în intravilanul oraşului Buzău, sunt multe persoane care "se bat pe el".

„Înţelegând sensul cuvintelor şi pentru a lămuri toate aspectele ce decurgeau din acestea, Mladin Adrian i-a solicitat numitului Bîgiu Cristinel o întâlnire privată. Aceasta a avut loc într-o cafenea din Buzău, ocazie cu care a fost prezentat numitul Doloiu Gheorghe, ca fiind persoana de contact pe viitor pentru rezolvarea tuturor aspectelor", au arătat procurorii.

Cristian David a fost denunţat în 2014, iar DNA a cerut, în 10 noiembrie, aviz de la preşedinte pentru urmărirea penală a fostului ministru al Internelor, pentru luare de mită. În 19 noiembrie 2014, Traian Băsescu, şeful statului la acea dată, anunţa că a făcut solicitarea pentru începerea urmăririi penale pe numele lui Cristian David, precizând că decizia nu înseamnă că acesta este vinovat, dar va merge în faţa procurorilor pentru clarificări.

Cristian David afirma că nu a avut niciun fel de implicare în emiterea vreunui document legat de stabilirea dreptului de proprietate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO