• Leu / EUR4.9423
  • Leu / GBP5.8196
  • Leu / USD4.6194
Politică

Gabriel Oprea, ameninţă cu retragerea de la guvernare dacă PSD ”modifică pe furiş” Codul Penal

Gabriel Oprea, ameninţă cu retragerea de la guvernare dacă PSD ”modifică pe furiş” Codul Penal

Autor: Departamentul Politic

14.06.2015, 22:44 197

"I-am spus-o şi lui Victor Ponta, le-am spus-o şi colegilor de coaliţie. În momentul în care constatăm că se lucrează, de exemplu, la Codul acela penal - unii, pe furiş, vor să-l modifice - sau se doreşte un atac asupra statului român, pe noi de pierd de parteneri", a declarat Gabriel Oprea în emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică la ProTV.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, să amâne cu o săptămână dezbaterea a 22 de proiecte de lege de modificare a Codurilor Penal şi de Procedură Penală, în timp ce PNL a cerut amânarea lor pentru o lună, până la finalizarea sesiunii parlamentare.

Membrii comisiei au introdus pe ordinea de zi cele 22 de propuneri legislative, care urmează să fie trimise instituţiilor abilitate - ICCJ, CSM, Ministerul Justiţiei- pentru puncte de vedere şi avize în termen de o săptămână.

Vicepreşedintele comisiei, deputatul Ciprian Nica (PSD), a propus termenul de o săptămână pentru avizul asupra acestor proiecte, însă PNL a criticat propunerea, invocând o grabă "suspectă" de a fi adoptate aceste proiecte.

Reprezentanţii CSM au solicitat un termen de două săptămâni, pe motiv ca nu este suficient timp pentru avizare, arătând că acesta nu este un termen rezonabil.

La rândul său, preşedintele ICCJ, Livia Stanciu, a arătat că este vorba despre proiecte deosebit de importante şi nu poate să spună un punct de vedere atât de rapid.

"Vorbim despre un pachet de proiecte care vizează modificări substanţiale cu privire la CP şi CPP, ambele sunt legi organice şi reprezintă fundamentul pe care îşi desfăşoară activitatea justiţia. Cred că, pentru a da o notă de maximă seriozitate pentru aceste proiecte, nu s-ar impune să purtăm azi discuţii nici la modul general. Nu aveţi un punct de vedere exprimat de către ICCJ. Nu cunoaştem punctele de vede ale celorlalţi invitaţi: CSM, MJ. Este extrem de important ca fiecare din aceste instituţii să ne exprimăm puncte de vedere şi să cunoaştem punctele de vedere ale celorlalţi. Având în vedere că este vorba de legi foarte importante, vă rog să amânaţi", a spus Stanciu.

Senatorul PSD Şerban Nicolae, unul dintre iniţiatorii proiectelor, a spus că nu trebuie amânate discuţiile, având în vedere că sunt proiecte care pun în acord deciziile Curţii Constituţionale.

"Nu e vorba de propuneri venite ieri sau alaltăieri în parlament. E vorba de propuneri de un an şi jumătate. În privinţa deciziei CC de neconstituţionalitate, se impune o modificare rapidă", a spus Nicolae.

Printre cele 22 de proiecte de lege se află şi cel a senatorului Şerban Nicolae, referitor la modificarea prevederilor privind arestul preventiv şi la încătuşare.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9423
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9417
Azi: 4.6194
Diferență: -0,2031
Ieri: 4.6288
Azi: 5.8196
Diferență: 0,5008
Ieri: 5.7906
Azi: 4.8107
Diferență: 0,1082
Ieri: 4.8055