Politică

Geoană: Senatul nu a primit nicio solicitare de la Parchet pentru percheziţionarea casei lui Banias

Autor: Florin Ciolac

23.05.2011, 10:11 54

Preşedintele Senatului, MirceaGeoană, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că pe adresa Senatului nua sosit până acum nicio solicitare de la DNA sau Parchetulinstanţei supreme pentru percheziţii în cazul senatorului PDL MirceaBanias.

Geoană a spus că, din câte ştie,în cazul senatorilor care nu au fost şi miniştri DNA poate recurgela percheziţii printr-o procedură care nu implică obligatoriuacordul Camerei respective a Parlamentului.

El a adăugat că doar în cazulparlamentarilor care au fost şi miniştri, în baza legii răspunderiiministeriale, Camera Deputaţilor, respectiv Senatul, trebuie să-şidea acordul pentru percheziţie sau arestare.

Mircea Banias, fost director alAdministraţiei Porturilor Constanţa, a fost ales în colegiuluninominal 4 din Circumscripţia electorală nr.14 Constanţa, laalegerile din 30 noiembrie 2008.

Senatorul Mircea Banias estevicelider al grupului parlamentar al PDL.

Mircea Banias a condus organizaţiajudeţeană Constanţa a PDL din august 2008 şi până în luna martie aacestui an, când la PDL Constanţa au avut loc alegeri. MirceaBanias a candidat pentru un nou mandat la şefia filialei PDL, însăa pierdut alegerile, preşedinte al organizaţiei fiind desemnatdirectorul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Constanţa, GigiChiru.

Secţia de combatere a corupţieidin Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) face investigaţii cuprivire la senatorul PDL de Constanţa Mircea Banias şi secretarulgeneral al MAI, parlamentarul fiind adus, luni, pentru a fi audiatla sediul DNA - Structura Centrală.

Surse judiciare au declarat călocuinţa lui Mircea Banias nu este percheziţionată în cadrulacţiunii de luni, precizând că pentru o astfel de măsură estenecesar avizul Senatului.

Potrivit articolului 72 dinConstituţie, parlamentarii nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sauarestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, dupăascultarea lor.

"În caz de infracţiune flagrantă,deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei.Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedinteleCamerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camerasesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispuneimediat revocarea acestei măsuri", potrivit articolului 72 dinConstituţie.

Zeci de percheziţii au loc, lunidimineaţă, în Bucureşti şi Constanţa, fiind vizată şi casasecretarului general al Ministerului Administraţiei şi InternelorLaurenţiu Mironescu. La descinderi participă poliţişti defrontieră, coordonaţi de procurori DNA, acţiunea începând la ora6.00.

Reprezentanţi ai Poliţiei deFrontieră au declarat pentru MEDIAFAX că aproximativ 50 depercheziţii au loc în Constanţa şi în Capitală, într-un dosar deevaziune fiscală şi contrabandă instrumentat de Poliţia deFrontieră în octombrie 2010.

Percheziţiile - 25 în Constanţa şi25 în Bucureşti - vizează aducerea la audieri, la sediul DNA, a maimultor persoane, printre care senatorul PDL Mircea Banias, fostdirector al Administraţiei Porturilor Constanţa, şi secretarulgeneral al MAI Laurenţiu Mironescu, au declarat sursejudiciare.

Senatorul PDL Mircea Banias a fostacuzat pentru favorizarea infractorului în dosarul privind vânzareaunor motoare industriale de la UCM Reşiţa firmei lui Said Baaklini,achiziţie ce a condus la o restituire de TVA în valoare de 60milioane euro.

Mircea Banias a fost cercetat înacest dosar alături de Said Baaklini, Adrian Chebuţiu, CoriolanAdrian Preda şi Eugen Bogatu.

În februarie, Said Baaklini,Adrian Chebuţiu, Coriolan Adrian Preda şi Eugen Bogatu au fosttrimişi în judecată în dosarul UCM Reşiţa. Procurorii anticorupţieau dispus atunci scoaterea de sub urmărire penală în această cauzăa senatorului democrat-liberal de Constanţa MirceaBanias.

"Din probele administrate în cauzăa rezultat că indiciile care au existat iniţial cu privire lasăvârşirea infracţiunii menţionate au fost clarificate pe măsuraaprofundării mijloacelor de probă, în sensul că afirmaţiile făcutede învinuit reprezentau de fapt simple opinii ale acestuia şi nuconstituiau, în vreun fel, forme de intervenţie în favoareainculpatului Said Baaklini", preciza DNA într-un comunicat depresă.

Preşedintele Traian Băsescudeclara, în 7 martie, la bilanţul Ministerului Public, că ar vreasă vadă acţiuni la "vămile de interior", unde este "esenţa fraudeivamale", precum şi acţiuni în Vama Constanţa.

"Aş vrea să fac menţiunea legatăde ultimele acţiuni cu privire la polţia de frontieră şi la vămiledin frontieră - esenţa fraudei vamale este la vămile din teritoriu,acolo unde se stabileşte valoarea mărfurilor, cantitatea mărfii,accizele, TVA. Aş vrea să văd acţiunea în vămile din interior,inclusiv în vama din Constanţa, care e de frontieră, dar nu trebuieomisă", a spus atunci Traian Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO