Politică

Guest: In Romania, libertatea de expresie sufera

19.12.2003, 00:00 24



Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Michael Guest, a declarat, miercuri seara, la o intalnire cu ziaristii, ca libertatea de expresie este una dintre valorile democratice si ca, din pacate, aceasta libertate de expresie nu este inca bine ancorata in Romania. Guest a spus ca Romania este inca o tara in tranzitie de la regimul totalitar spre democratie, iar Guvernul SUA doreste sa mentina relatii foarte bune cu Romania, dar cu o Romanie care respecta principiile democratiei si libertatea presei.



Diplomatul american considera ca nu este normal ca jurnalistii sa fie amenintati, sa se simta in pericol, sa fie batuti sau ca acestora sa le fie incendiate masinile.



El spune ca puterea politica nu trebuie sa se amestece in formatul unei emisiuni de televiziune si ca nu este normal ca un jurnalist cu experienta de 14 ani sa fie dat afara din cauza unui test de voce.



Guest a amintit de cazul ziaristului Ino Ardelean, care a fost agresat si a mai spus ca Ambasada SUA urmareste aceste lucruri si ca jurnalistii vor avea intotdeauna sprijin si intelegere cand se confrunta cu astfel de probleme.



Ambasadorul american considera ca este o problema a politiei si a autoritatilor locale, care trebuie sa-si faca datoria si care se pare ca nu investigheaza suficient de mult cazurile de agresiune asupra ziaristilor.



Guest a amintit ca si-a dorit la inceputul carierei sa devina jurnalist dar a abandonat aceasta idee. El si-a exprimat aprecierea fata de meseria de ziarist, despre care a spus ca este una dificila si uneori periculoasa. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO