Politică

Guvernul a adoptat marţi ordonanţa de urgenţă de reducerea a TVA-ului pentru produsele bio. Teodorovici a explicat prevederile

Guvernul a adoptat marţi ordonanţa de urgenţă de...

Autor: Diana Grigore

14.05.2019, 17:35 2243

Executivul a adoptat ordonanţa de urgenţă care reglementează contribuţiile de asigurări sociale de sănătate şi reducerea cotei de TVA de la 9 la 5% pentru produsele alimentare montane, bio şi tradiţionale. Eugen Teodorovici susţine că cei care au plătit contribuţiile îşi pot recupera banii.

„Câteva dintre prevederi se referă la: În primul rând pentru încurajarea consumului de alimente sămătoase şi pentru impulsionarea vânzării de produse româneşti, tradiţionale montane, eco,bio sau altele, autorizate de Ministerul Agriculturii, Guvernul României a decis reducerea la 5% a cotei de TVA pentru livrarea alimentelor, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsării vii, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.A doua propunere a fost cea legată de măsuta aplicării echitabile a legii şi pentru persoanele cu venituri mai mici decât salariul minim brut. În acest sens Guvernul României a decis acordarea de facilităţi fiscale acestor persoane şi a modificat în acest sens Codul fiscal. Astfel, persoanele fizice pentru care baza de calcul a cotribuţiei pentru sănătate a fost rotunjită la nivelul unui sau, după caz, a 12 salarii de bază minime brute, vor beneficia de anularea contribuţiei la sănătate şi a penalităţilor aferente perioadei 1 iulie 2015-31 decembrie 2017”, a declarat Eugen Teodorovici, marţi, la finalul şedinţei de Guvern

El a explicat că „de această măsură vor beneficia şi persoanele fizice care nu au realizat venituri în perioada respectivă, adică 1 iulie 2015-31 decembrie 2017, cu excepţia celor care au optat pentru plata contribuţiei conform OUG 41/2015”.

Ministrul Finanţelor a adăugat că prin ordonanţa de urgenţă adoptată marţi a fost modificat şi termenul de plată a contribuţiilor pentru sănătate aferente perioadei 2014-2017.

„Un al treilea punct important este cel legat de termenul de plată a contribuţiilor pentru sănătate aferente perioadei 2014-2017, care nu au fost comunicate până la data de 15 martie 2019, la 120 de zile de la durata intrării în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă. Deci se stabileşte ca şi termen de plată această prevedere de 120 de zile de la momentul la care se va comunica decizia de impunere. Dacă sunt plătite integral obligaţiile faţă de bugetul statului atunci în 60 de zile se acordă bonificaţia care şi până în prezent este prevăzută, de 10%. De asemenea, pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de plată anuale emise şi comunicate de ANAF după data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, cea de astăzi, pentru definitivarea contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate, datorate de persoanele fizice pentru perioada 2014-2017, termenul de plată va fi de 120 de zile. Dacă sunt plătte integral în 60 de zile de la data intrării în vigoare, se va acorda de asemenea o bonificaţie de 10%”, a conchis ministrul de Finanţe.

De asemenea, ordonanţa modifică şi cadrul legal privind tragerile comunităţilor locale din împrumuturile contractate la nivel local.

„Un alt aspect este cel legat de posibilitatea sau crearea unui cadru legal pentru ca, în cazul în care comunităţile locale solicită trageri din împrumuturile contractate la nivel local, la diferite instituţii bancare, să poată fi devansate şi în acest sens am modificat cadrul legal existent tocmai pentru a putea a ceda o parte din cotele de investiţii pe care primăriile le au în derulare. Astfel pentru obţinerea finanţării investiţilor cum spuneam de interes public local, de către unităţile administrativ teritoriale în sănătate, educaţie, canalizare, energie termică şi electrică, infrastructură de transport şi salubrizare, cultură, sport şi tineret sau locuinţe se creează posibilitatea de reautorizare a tragerilor care se efectuează din împrumuturile din veniturile din privatizare acordate unităţilor administrativ teritoriale de către Ministerul de Finanţe Publice. Condiţia reautorizării sunt eventualele modificări în structura efectuării tragerilor faţă de cea autorizată de comisia de autorizare a împrumuturilor locale, conducătorul principal de credite având obligaţia de a notifica imediat comisiei, în vederea obţinerii noii autorizaţii în limita desigur a plafonului de trageri pentru fiecare dintre anii dintre anii 2019-2020, anterior reeşalonării tragerilor din împrumutul respectiv”, a mai explicat Teodorovici.

Ministrul de Finanţe precizează însă că persoanele care au plătit deja contribuţiile de sănătate pentru perioadele respective îşi pot recupera banii sau îi pot lăsa pentru compensarea viitoarelor sume.

„Pentru cei care au plătit aceste contribuţii în urma primirii sau impunerii deciziilor de la ANAF atunci aceste sume se pot recupera în baza unei solicitări care poate fi transmisă fie prin spaţiul virtual pe care persoanele respective îl au deschişi şi aici vreau să vă spun că aproximativ 700.000 de contribuabili au deja un astfel d spaţiul virtual deschis, sau desigur printr-o cerere scrisă pentru cei care nu au astfel de mijloc modern de comunicare. Sumele se pot cere pentru fi pentru a fi rambursate sau pot rămâne la nivelul statului pentru a se face compensările pentru sumele viitoare pe care acei contribuabili le au de datorat statului român”, a conchis ministrul Finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO